Računarska

Računarska sekcija KSET-a, takozvani Comp, je ona devetina kluba koja brine i o internetu u klubu i o klubu u internetu.

To prvenstveno znači da mi brinemo o klupskoj mrežnoj infrastrukturi, softverskoj ili hardverskoj. Kada nešto ne valja, mi to popravljamo. Kada nešto valja, mi pokušavamo naći način da valja još više.

Dužnosti sekcije prema klubu podijeljene su ugrubo u tri domene:

 1. sysadmin

  Bilo to popravljanje servera ili nabavka novog hardvera za servere, virtualizacija i deployment klupskih aplikacija na higijenski način, postavke DNS-a, konfiguracija switcheva, WiFi u klubu ili krimpanje Ethernet kablova, mi to smišljamo i implementiramo. Imamo nekoliko servera na raspolaganju, a puno potreba, pa pokušavamo osigurati da sve bude na svojem mjestu i održivo. Svi serveri vrte Debian, a od relevantnih tehnologija istaknuti su LXC i Docker za virtualizaciju i nginx za posluživanje.

 2. Internet of Things

  Većina članova se u nekom momentu igrala s mikrokontrolerima poput Arduina i ugradbenim računalima poput Raspberry Pija, pa svako toliko vidimo potrebu za korištenjem takvih znanja. Primjeri ovog su klupski digitalni sat s funky vizualizacijama i Raspberry Pi koji vrti Grafanu, alat za vizualizaciju serverske aktivnosti i opterećenja.

 3. web

  Kad već imamo servere, bilo bi bezveze da oni zjape prazni. Kada se ukaže potreba za razvojem neke web aplikacije za klupske potrebe, na nama je da to provedemo u djelo. Jedan primjer je stranica na kojoj čitaš ovo, a tu su još i stranice za brucošijadu i JobFair, kao i nekoliko internih aplikacija. U trenutku pisanja većina aplikacija je u Djangu ili Flasku (web radni okviri za Python), a neke koriste Ruby on Rails.

Uglavnom smo zagriženi linuksaši (od Ubuntua do Archa!) i njegovatelji open source tehnologija. Ovome svjedoče sljedeće činjenice:

 • svake godine sudjelujemo na Danima otvorenih računarskih sustava (DORS/CLUC), konferenciji o različitim open source tehnologijama,
 • svake godine organiziramo Linux InstallFest, događaj na kojem svima zainteresiranima pomažemo s instalacijom ovog operacijskog sustava, i to distribucije po želji,
 • sekcija je usko povezana uz provođenje vještina 'Osnove korištenja operacijskog sustava Linux' i 'Napredno korištenje operacijskog sustava Linux' na FER-u, čime radimo na edukaciji studenata.
 • Pored svega toga, uvijek bude članova koji 'briju' na grafiku, strojno učenje ili big data, a spremni su podijeliti to iskustvo, ili, pak, neka znanja specifična za neki programski jezik.

  Pa eto. Ako te nešto od ovoga zanima i želiš naučiti više o nekoj od navedenih tehnologija i uputiti se u rad i život kluba, javi se voditelju sekcije i/ili dođi na sastanak svakog petka u 19:15!

  Širite ljubav i open source!