Slušaj me #11

U utorak 28.1. u KSET stiže jedanaesti „Slušaj me“! U najkraćim crtama, „Slušaj me“ su lijepe priče o lijepim pjesama.

U nešto dužim crtama, riječ je programu koji se održava jednom u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima vrlo dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže – objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Na jedanaestom izdanju govore:

Goran Tribuson – ako si iz Hrvatske i rado čitaš, a ne voliš Tribusona to znači da si malo čudan. Ili barem sumnjiv. Legendarni pisac, akademik, rodonačelnik krimića na ovim prostorima, obožavatelj Rolling Stonesa i jazza, majstor kompliciranih zapleta s elegantnim razrješenjima, pisac jednako sposoban ispisati toplu, nostalgičnu priču o odrastanju u rodnom gradu i oštru društvenu kritiku, sve zaogrnuto u fantastičan humor, podebljano šalama koje se prepričavaju. Muziku ima u malom prstu, a možda ćemo imati sreće pa ne dobijemo samo jedan nego cijelu ruku!

Marko Pogačar – možda je preuzetno reći, ali svakako je barem djelomično točno da je s Pogačarom započela nova renesansa domaće poezije. Pjesnik kojeg se čita i citira, svjetski putnik, esejist, kritičar, prozni pisac. Sjajan u svemu čega se dotakne,a takav je bio i na mjestu bubnjara u nažalost pokojnom vokalno instrumentalnom sastavu Death Disco. Knjiga eseja „Jugoton gori“ bavila se samo glazbom, konkretnije Ex Yu scenom, pa će biti zanimljivo čuti hoće li njegov odabir isto biti ispod tog kišobrana.

Miki Solus – spadalo i zajebant, kantautor i reper, šansonijer i jazzer, autor tri albuma, šačice EP-a i jedne lubenice, ovaj mladić sklon vokalnim egzibicijama, inteligentnom humoru i glazbenim eksperimentima koketira s mainstreamom, ali duhovno pripada u pravu, poštenu alternativu. Kada pjeva i svira često je nasmiješen pa ne znate je li ozbiljan ili se sprda. Kada govori… e, to tek trebate vidjeti. Čuti. Doživjeti.

Dunja Bebek – Kad Dunja oko ponoći na tulumu na koji je došla biciklom na minus deset stupnjeva izjavi da ide ona sad sama u klub plesati, lako je pomisliti da pred vama stoji prava superžena. Kad je bolje upoznate i nakon što shvatite da padate na dupe svaki put kad razgovarate s njom jer vas toliko razoruža svojim šarmom, humorom i srdačnošću, shvatite da ova srčana Slavonka možda ipak nije superžena, ali je definitvno jedna od najsuper žena koju znate. Dunja inače predaje engleski i prevodi, voli glazbu, a zbilja, istinski prezire umanjenice pa oprezno birajte riječi kad razgovarate s njom.

Matej Ivušić – ova je momčina pravo dijete zagrebačkog utočišta za knjigoljupce Bookse. Kao teški mladac tamo je svoje petke provodio na kvizaškoj sceni, donedavna je s Leonardem Jurićem tamo vodio Audio klub, program na kojem se slušalo pa raspravljalo o albumima, a uskoro preuzima uzde Škrabice, Booksinog kultnog akustičnog programa. Sad već davnih dana svoje je prste imao i u prerano upokojenom glabenom portalu Kultivator, a brojne je večeri proveo puštajući glazbu po raznim zagrebačkim klubovima, birtijama i dnevnim sobama. Prava legendica scene.

Mirta Maslać – nova zvijezda na domaćem književnom nebu, njezin je sjaj započeo izvrsnim romanom „Junak ili čudovište“ za kojega je teško povjerovati da ga je napisao neko tako nježne dobi jer je izuzetno zreo, promišljen i zaokružen. Roman je, sasvim zasluženo, dobio more pohvala, pozitivnih kritika i poneki panegirik, a mada nije u prvom planu, glazba se u njemu itekako osjeti. Roman i počinje citatom jedne domaće pop rock grupe. Nećemo vam reći koje da vam ne pokvarimo veselje, a ako ste baš nestrpljivi, potražite knjigu i provjerite sami. Isplati se.

Vrata otvaramo u 20h, a počinjemo točno u 20:30h.

Večer moderira Andrija Škare, a ulaz je besplatan.

večer lijepih pjesama