Studenti Trebaju Odgovorne Predstavnike - STOP

Nezavisna studentska populacija okupila se oko dvanaest udruga predvođenih KSET-om, KSFF-om i BIUS-om (uz spomenute tri to su: A-302, SKUP, KSAA, USF, KSSD, SSUFF, K., KSPUFF i ISHA) i složila listu za izbore za Studentski zbor.

Okupljamo studente s devet fakulteta (ADU, ALU, FER, FFZG, FPZG, KIF, PMF, Pravo, RGN) i iza nas stoji dugogodišnje iskustvo rada unutar studentske zajednice u različitim oblicima, bilo samostalno, bilo kroz udruge kojih smo članovi.



Točke našeg programa:

1. VISOKO OBRAZOVANJE DOSTUPNO SVIMA:
Pristup visokom obrazovanju nikako ne smije biti uvjetovan imovinskim stanjem studenta. Trend smanjenja državnog novca koji ide u sustav visokog obrazovanja može dovesti do katostrofalnih posljedica za budućnost društva, pogotovo kad u obzir uzmemo da je ukupni izdatak za školstvo i znanost u ukupnom državnom proračunu zanemariv, a da bi današnji studenti sutra trebali predvoditi državnu ekonomiju i kulturu. Smatramo da su izdaci za školovanje studenata opravdana državna investicija.

2. STUDENTSKI CENTAR STUDENTIMA:
Protivimo se nametnutoj sanaciji SC-a te izražavamo opravdanu bojazan da se iza takve odluke krije nakana koja vodi rasprodaji imovine Studentskog centra. Za financijski manjak u Studentskom centru jednakim su dijelom odgovorni MZOS te dosadašnje upravljačke strukture. Taj manjak ne smije se prebijati preko leđa studenata. SC konačno mora postati studentski, kao što je prvotno zamšiljen, i to ne samo kao mjesto zadovoljenja egzistencijalnih potreba: prehrane i stanovanja, nego i kao prostor javnog i kritičkog djelovanja te kreativnog stvaranja studenata.

3. TRANSPARENTNO I PRAVEDNO FINANCIRANJE: Proračun Studentskog zbora mora se prestati trošiti politikanski kao što je to do sada bio slučaj i trebao bi prije svega potpomagati projekte strukovnih studentskih udruga kao i unapređenje znanstvenog, umjetničkog i sportskog djelovanja studentske populacije. To pretpostavlja i drugačije funkcioniranje Studentskog zbora u Zagrebu, koji mora prestati biti etapa u ostvarenju političkih i financijskih ambicija malobrojnih, i postati okvir za aktivizam i progresivno političko djelovanje studenata Sveučilišta u Zagrebu.