Rotaract i KSET za dječje osmjehe

Ovog Božića pomažemo Rotaract klub Zagreb Centar u njihova dva najnovija projekta. U Božićnom ozračju, sa željom da uljepšamo blagdane onima manje sretnima, pokrenuli su dvije dobrotvorne akcije. O njima će biti samo par riječi na kraju, jer ipak nisu oni važni. Međutim, sigurni smo da bi nam Vi mogli pomoći ovog Božića vratiti smiješak na lica mnoge djece.

U prvoj akciji prikupljamo igračke za Božićne poklone klincima iz Zarazne bolnice. Ako imate plišanog lava kojeg se bojite, psića koji skuplja prašinu, medu koji čezne za zagrljajem, puzzle koje ne znate složiti, autiće koje vam mama ne da voziti, prazne novčanike, lopte bez ruku za igranje ili neku drugu igračku koja bi mogla razveseliti neko dijete ovog Božića, donesite nam to u KSET. Igračke ne moraju biti nove, dovoljno je da su cijele i da se s njima djeca mogu igrati. Raspon godina je od 3 do 14, a sve poklone ćemo mi brižno zamotati u klubu i odnijeti ih.

Druga akcija neće toliko razveseliti djecu kao prva, ali će im učiniti svakodnevnicu puno ugodnijom i ljepšom. Radi se o djeci iz dvije bolnice: „Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra“, koja zbrinjava pacijente s posebno teškim i uglavnom neizlječivim mentalnim, motoričkim i metaboličkim poremećajima, te dječji odjel Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ Zagreb. Ovim bolnicama neprestano nedostaju plahte, pidžame i štrample. Pidžame i štrample su potrebne uglavnom za djecu starije dobi (od 10-12 godina nadalje), ali pomoći će i za mlađe uzraste! U bolnicama su zbrinuta djeca od nekoliko mjeseci pa sve do 25 godina. Ne bi vjerovali, ali svaka druga osoba me pita: „Što su to štrample?“. Znači, imaju formu kao najlonke ili hulahopke, ali su napravljene od konkretne tkanine koja je elastična. Cilj je utopliti osobu kojoj se to oblači.

Ako imate pidžamu koju ste prerasli Vi, brat ili sestra ili štrample koje ne nosite, pitajte mame i tate gdje je to, recite da bi htjeli sudjelovati u dobrotvornoj akciji i donesite nam to u KSET! Dakle, one ne moraju biti nove, dovoljno je da su čiste, u komadu i u nosivom stanju. Naravno, ako imate želje i mogućnosti, možete i svratiti na plac ili u bilo koju prodavaonicu tekstila (Nama, Magma, Varteks, Müller…) i kupiti nešto od toga!

Dakle, primamo igračke, plahte, pidžame i štrample. Ako nemate više svojih igračaka ili starih pidžama, a želite sudjelovati… pitajte prijatelje, od njih sakupite sve i donesite nam. =)
Sve donacije primamo u KSET-u od danas pa sve do ponedjeljka 21.12.2009. Javite se ekipi za šankom, oni će to zbrinuti. Ako želite, ostavite nam i svoj e-mail da Vam se možemo zahvaliti.
Ukratko o klubu i ljudima iza ovog projekta.

Dvoje kolega s FER-a članovi su Rotaract kluba Zagreb Centar (http://www.rotaract-centar.hr/). Klub se bavi uglavnom humanitarnom djelatnošću, dio je Rotary zajednice i neprofitna organizacija. Većina članova su studenti baš kao i vi. Više o njima i dosadašnjim projektima pogledajte na njihovim web stranicama.

Ove akcije odvijaju se na nekoliko mjesta. Skuplja se u Osnovnoj školi „Voltino“, Ekonomskom fakultetu, a skupljat će se i u V. gimnaziji na Božićnom sajmu. Akcija na FER-u će trajati sve do Božićnih praznika, ali požurite sa skupljanjem kako bi stigli sve poklone na vrijeme zamotati i isporučiti Djedu Mrazu.

Hvala Vam svima unaprijed na Vašim poklonima.