Rođendan umjetnosti uz Mimika orkestar

U petak 17. 1., za 1 000 057. rođendan umjetnosti, Hrvatski radio u međunarodni projekt Europske radiodifuzijske unije 'Art's Birthday' unosi mistične zvukove Mimika orkestra, čiji će se nastup u KSET-u ovim povodom izravno prenositi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926.-1987.), koji je 17. siječnja 1963. izjavio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE.

Svaka zemlja sudionica, odnosno svaki grad i mjesto koje ugošćuje ovo slavlje, organizira perfomanse u različitim prostorima, uz uvjet da se darovi Umjetnosti mogu međusobno razmjenjivati. Kao i zadnjih petnaest godina, Europska radiodifuzijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih gradova, koje pripremaju i prenose nacionalne i nezavisne radijske postaje.

Hrvatski radio na svojem Trećem programu donosi projekt EBU-a, koji će u sveukupnom četverosatnom trajanju u razdoblju od 20 sati do ponoći kombinirati prijenose iz Bukurešta, Bratislave, Libereca, Beča, Graza, Beograda, Lisabona, Stockholma, Limericka, Berna, Antwerpena, Varšave, Lausanne, Kaunasa, Berlina, Moskve, Freiburga, Ljubljane i Zagreba.

Europskoj publici Zagreb će ove godine predstaviti ansambl MIMIKA ORCHESTRA pod ravnanjem njihova osnivača, dirigenta i skladatelja Maka Murtića. Orkestar je osnovan 2010. u Londonu, pa je ova godina obljetnička za njihovo djelovanje kako na hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Staroslavenska mitologija i doživljaji ceremonijala, od poklada do pogreba, uz snovitu priču o pojednicima u našim prostorima nekoć i danas, čine okosnicu koncepcije koju je zvukovima jazza, rocka, etna i eksperimentalne glazbe ovaj čudesni orkestar već predstavio na uspješnom albumu "Divinities of the Earth and the Waters", a sada će, kao dar umjetnosti, proširiti diljem Europe.

Uključivanje u euroradijski projekt milijunskog slušateljstva uvijek je pratilo i predstavljanje zanimljivih prostora, među kojima su se prethodnih godina našli brojni muzeji, sveučilišta i klubovi, a ove godine tu čast ima upravo KSET.