eSkills Week 2012

 

U sklopu „Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija - eSkills Week 2012” koji se održava od 26. do 30 ožujka u čak 35 zemalja u Europi, uključujući i Hrvatskoj, pozivamo Vas na dvije radionice od kojih će se jedna održati u KSET-u.

 

Utorak, 27.ožujka, 14-18h, Centru za kulturu i film August Cesarec (Bleiweisova 24): Otvorena radionica: "Žene i ICT - zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?“

Srijeda, 28.ožujka, 18:30-19:30, KSET (Unska 3): "Fight Club – IT protiv estrade"

Pogledajte službene web stranice eSkills Week.

Inicijativa je usmjerena ka podizanju svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičke pismenosti i digitalnih vještina za poslove u današnjem digitalnom društvu.

U utorak 27. ožujka, od 14 do 18 sati u Centru za kulturu i film August Cesarec (Bleiweisova 24) održava se otvorena radionica „Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?“ u sklopu koje će biti govora o trenutnom položaju žena na tržištu rada te će se u uvodnom dijelu kratko predstaviti rezultati istraživanja o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu. Radionica se odvija u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Girl Geek Dinners Hrvatska (GGD)

Svrha radionice je razbiti društvene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u.

Radionica će pokriti sljedeće teme:

  • Od vrtića do FER-a: uloga obrazovanja u odabiru ICT zanimanja
  • Djevojčicama lutke, dječacima roboti: rodni stereotipi o tehničkim sposobnostima
  • Učenike/ce za katedre, profesore/ice u klupe: kvaliteta informatičke nastave u osnovnim i srednjim školama
  • Mislim, dakle programiram: biti žena u ICT sektoru i role modeli za djevojčice
  • Kad odrastem bit ću informatičarka: kako motivirati žene za ICT zanimanja (fakulteti te kasnije prekvalifikacije i dokvalifikacije)


Broj mjesta je ograničen (50 sudionika) pa savjetujemo svima zainteresiranima da se čim prije prijavite na službenim stranicama eSkills inicijative. Ulaz je besplatan.

Fight Club "Fight Club – IT protiv estrade" će se održati u srijedu, 28. ožujka 2012. g, od 18:30 do 19:30 sati,  u prostorijama kluba KSET, Unska 3, Zagreb. Ulaz je otvoren i besplatan za publiku.

Fight Club će se održati povodom "Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija", u sklopu kojeg će snage odmjeriti IT industrija protiv estrade. Svrha rasprave primarno je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti investiranja u informatičku pismenost građana te o nizu mogućnosti koje informatičke vještine i ICT zanimanja nude.
Pokušat će se usporediti IT industrija s profesijom estradnih umjetnika. Raspravljat će se prednostima i nedostacima rada u IT industriji u odnosu na estradu, a neka od znanih imena estrade će pripomoći da  se poruka o važnosti i značaju ulaganja u informatičke vještina i digitalne kompetencija prenese mladim ljudima, studentima i široj javnosti.

Boje  IT industrije branit će girl geek - Barbara Slade i informatičar - Jerislav Bobić, dok će estradnu zajednicu predstavljati Ivan Dražić (javnosti poznatiji kao Dragi iz grupe Connect) , Bizzo iz Bolesne braće te  Adnan Mehmedović, zvani Medo.