[Pozdrav Kotlovnici] Svemirko + IDEM

U petak, 1.9. "pozdravljamo" se uz dva izvođača - Svemirka i IDEM-a, vrlo dobro poznata zagrebačkoj koncertnoj publici. Ne sumnjamo u uzavrelost plesnog podija kao niti u jedinstvo vjernih posjetitelja koji uglas pjevaju njihove hitove.

Ulaznice u pretprodaji možeš kupiti putem linka po cijeni od 12 € ili na ulazu na dan koncerta za 14 €.

Kad se iz kozmosa 2017. manifestirao Svemirko, synth-pop umotvorina Marka Vukovića, bilo je svima jasno da se kuha nešto što može izroditi vrlo jasan regionalni zeitgeist natopljen nostalgijom za novim valom/talasom i zvukom osamdesetih. Ležeran i dostupan, Svemirko je vrlo brzo ujedinio ljude svakakvih glazbenih svjetonazora i tako podučio cijelu scenu koliko je tanka granica između mainstreama i undergrounda.

Spomenute 2017. godine, KSET je imao utrku s vremenom. Jesenski koncerti bili su dogovoreni, a mi smo gradili novi krov kroz ljeto. Problemi s kišom i vlagom koji su nastali zbog promjene krova narušili su infrastrukturu te smo, nas stotinjak volontera, živjeli na vjeri da ćemo stići do jesenskih koncerata klub dovesti na razinu pogodnu izvedbama. U foto finišu nam je to i uspjelo, međutim postojao je manji problem, a to je jeka koju je prostor imao zbog novog krova.

I tu napokon, nakon duge digresije, dolazi Svemirko kao jedan od prvih koncerata nakon radova. Koncert je bio krcat, s (novog) stropa je kapao kondenzirani znoj gomile, a svi prisutni mogli su premijerno čuti i vidjeti tada jednu od najtraženijih pojava scene. Energija koncerta kompenzirala je očite tehničke nedostatke što novog prostora, što novog sastava. Situacija se promijenila, KSET ima dobar sound, a Svemirko je stasao u prominentni sastav.

Osim u KSET-u, Svemirka smo također imali prilike ugostiti u različitim iteracijama sastava na dvjema Brucošijadama FER-a. Njihovi sofisticirani pop aranžmani nalik na 80-e pomno pomireni s dlakavim prsima balkanskog senzibiliteta i mentaliteta te promišljena estetika i misija doveli su ih do točke gdje sviraju ispred 1000+ ljudi, tako da ih je vidjeti u malom prostoru danas odveć velika rijetkost.

****

IDEM je solo projekt Antuna Alekse, prominentnog člana JeboTon ansambla i asociranih bendova Trophy Jump, Porto Morto, te još brojnih zamrlih. Ako zamišljate IDEM kao amalgam gore spomenutih stvari ne biste bili daleko od istine. Ponekad punk, uvijek melodično, s pažnjom pridodanim hookovima i plesnosti te prožeto nepromašivim JeboTon identitetom urbane Zagreb kulture. U posve novom izričaju, Antun s bitter-sweet notom dotiče sve njemu bitne teme kroz pjesme zamišljene da prvenstveno budu hit samome autoru, a potom potencijalno i široj publici. Nije bilo iznenađenje kad su publika i kritika objeručke prihvatili njegov debut album "Poyy" kao dašak nečeg friškog što će krasiti buduće festivale, playliste i koncerte, zgode za koje Antun revno priprema svoje nastupe.

Svi navedeni bratski bendovi često su krasili pozornicu KSET-a kao i FER-ovu brucošijadu, a prepričavati zgode istih ne bi opravdalo same događaje jer tko je bio je pričao, a tko nije - sada ima priliku. Pa ipak, IDEM kao solo izvođač nije još nastupao kod nas za javnost i nestrpljivi smo omogućiti mu predstavljanje publici u našem malom domu. S obzirom na duboku povezanost KSET-a i JeboTona, specijalan šou je zagarantiran.

 

Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba.

koncert