[Pozdrav Kotlovnici] Igralom + čuvarkuća

Utorak, 29.8. rezerviran je za prvi koncert ciklusa "Pozdrav Kotlovnici". Pozdravljamo se uz niški Igralom i osječku čuvarkuću.

Ulaznice u pretprodaji možeš kupiti putem linka po cijeni od 8 € ili na ulazu na dan koncerta za 10 €.

Niškim luđacima, Igralomu, žanr je strani koncept zbog čega su svoju glazbu odlučili staviti u zasebnu ladicu te ju napunili svojim balkansko – afričkim poliritmičnim i neparnim ritmovima koje kombiniraju sa psihodelijom i bluesom.

Formula je jednostavna – radi se o power triu od basa, bubnja i gitare. Međutim, bend također ima i četvrti instrument koji se manifestira kroz Dimitrijev glas kojim savršeno komplementira etos Igralomove glazbe. Čak i oni koji nisu pretjerano upućeni u ovaj bend mogu shvatiti da se radi o ekipi koja će ti izokrenuti ples kao koncept pa je na tebi da se snađeš u takvim postavkama.

Do sad su izdali 2 albuma – "Pogrešna Poznanstva" i zagrebačkoj publici s razlogom omiljeni "Sunovrat", kojeg su 2018. predstavili upravo u KSET-u. Njihov treći album se kuha pa je ovo možda prava prilika za premijerno poslušat dugoiščekivani novi materijal!

Vokalist i basist Dimitrije živi, radi i doprinosi kulturi Zagreba svojom generalnom pojavom, mnogim angažmanima po klubovima i bendovima, od kojih je najznačajniji njegov projekt Dimitrije Dimitrijević. Unatoč Dimitrijevom doprinosu, ovi niški gosti nisu česta pojava na koncertnoj karti Zagreba, ali kad se uvjeti poklope ostavljaju jak dojam, kao što je to bio slučaj i na Brucošijadi FER-a 2019. Uz Dimitrija na basu i vokalu ovaj trio čine perkusionist Ivan Cvetković i gitarist Mladen Marjanović.

Velika nam je čast da možemo uz njih obilježiti ovaj privremeni pozdrav prostoru naše kotlovnice.

***

Iako je čuvarkuća relativno nedavna pojava, procvala s albumom curino cvijeće, nemoj misliti da njeni članovi ne haraju regionalnim prostorima već neko vrijeme. Kad svoje tanko rilce zariju u tvoju kožu, zarazit će te nesnosnim svrabom za indie emo plačom kojem češkanje ne pomaže.

Njihov zvuk upečatljivo nose saksofon i vokalne melodije koje utječu na privid vedrine i profinjenosti, dok im za suprotnost stražu drži štreberski nastrojena gitara i bubanj.

Njihov bivši projekt, Harvo Jay, već je ušao u povijest hrvatske alternativne scene, a izuzev pojedinačnih koncerata, valja spomenuti da su otvarali za Wolf Parade te su se u KSET-u predstavili na programu Čuješ?! davne 2017. godine.

Sudbina je odgađala njihov ponovni nastup u klubu sve do prosinca prošle godine, kada kao čuvarkuća dolaze promovirati svoj album prvijenac.

Na dan koncerta tonska proba čekala je kraj utakmice Hrvatska – Brazil koja se pratila na platnu iza već postavljenog stagea. Bend i volonteri su popratili pobjedničku tekmu, a tonska je započela tek nakon posljednjeg penala. Ipak, zlatni gol tog dana bio je nastup čuvarkuće.

Bitno je za nadodati da je ova ekipa, zajedno s udrugom Slama, zaslužna za osječke koncertne cikluse "Slamanje" odajući svoje herojstvo i iza pozornice, a ne samo na njoj što ne može reći baš svaki bend.

Za ubodnu ranu preporučamo prirodne lijekove kao što su limun, (medicinski) alkohol te dolazak na ovaj koncert!

Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba.

koncert