ZEZ x Vrelo zvuka: Meridian Brothers

Vrelo zvuka i ZEZ napokon udružuju bratsko-sestrinske snage i donose dva dana koncerata u kojima se miješaju tradicijska i world glazba s eksperimentalnim tehnikama i hibridnim mješavinama žanrova. U srijedu, 24.5. u KSET-u će nastupiti PoiL Ueda, francuski eksperimentalni rock sastav pojačan epskom naracijom i tradicijskom instrumentacijom japanske vokalistice i umjetnice Junko Ueda. Dvodnevna fiesta zaključuje se u četvrtak, 25.5. u Močvari s čarobnjacima psihodelične cumbie - Meridian Brothers!

Meridian Brothers (Kolumbija)

Bandcamp / Facebook / Instagram / LIVE

Malo je tradicijskih glazbenih žanrova koji su doživjeli svoju eksploataciju kao što je to slučaj s cumbijom posljednjih dvadesetak godina. U svemu tome smo svjedočili mnoštvu uspješnih spajanja cumbije s modernim zvucima, ali nitko to ne radi tako dobro kao Meridian Brothers. U njihovoj izvedbi cumbia postaje psihodelični miks tradicije, elektronike i rocka.

Meridian Brothers je okupljen oko masterminda Eblisa Alvareza u Bogoti, a prvi album "El Advenimiento Del Castillo Mujer" objavljuju 2006. Šest godina i šest albuma kasnije prelaze na veliku izdavačku kuću Soundway Records, a zadnje albume objavljuju za sada već pomalo kultni Bongo Joe. Od prvog pojavljivanja nameću se kao jedan od najboljih modernih kolumbijskih izvođača što je brzo prepoznato pa Meridian Brothers možemo gledati na najvećim svjetskim glazbenim pozornicama i festivalima, a sada po prvi put dolaze u Zagreb.

Dvije stvari krase Alvareza i Meridian Brothers: radoholičarstvo i neprekidna želja za istraživanjem. To se najbolje pokazuje i u posljednja tri objavljena albuma koja su izašla između 2020. i 2022. - "Cumbia Siglo XXI" je posveta kolumbijskim grupama iz 70ih godina koje su spajale funk, salsu i glazbu porijeklom iz Afrike s modernim američkim trendovima, a Meridian Brothers su u sve provukli elektronske zvukove. "Paz En La Tierra" je suradnja s harmonikašem Ivanom Medelinom iz grupe Conjunto Media Luna dok je posljednji album snimljen kao suradnja s izmišljenim bendom El Grupo Renacimiento. Alvarez se tako osvrće i na ogroman trend 'izvlačenja' zaboravljenih bendova od prije 50-go godina, a 'njegova' grupa El Grupo Renacimiento, između ostalog, piše pjesme o kafkijanskoj metamorfozi ljudi u robote.

Meridian Brothers su definitivno jedna od najkreativnijih izvođača iz Kolumbije, a njihova vizije cumbije pokazuje kako se tradicija lako može povezati s modernim zvucima. Tradicija i avangarda. Tako bi se nekako najlakše moglo opisati ono što te čeka na ovom koncertu.

____________________________________________________________________

Ulaznice nabavi u pretprodaji po cijeni od 14 € putem sustava CoreEvent ili na dan koncerta po cijeni od 17 €.

____________________________________________________________________

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija najmanje jednom mjesečno. Glavni fokus je na koncertima domaćih i stranih izvođača, ali organiziramo i radionice i okrugle stolove na povezane teme.

ZEZ - Zavod za eksperimentalni zvuk ove godine slavi svoju 10. obljetnicu. KSET-ov program nesvakidašnje glazbe i avanturističkih pristupa zvuku obilježit će rođendan koncertima i događanjima kroz čitavu godinu uz brojne programske suradnje. Uz to, nezaobilazni ZEZ Festival zabrujit će u proljetnom terminu od 3. do 6. svibnja, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i nova večer za mlade nade čudnovatog stvaralaštva ostvarit će se na jesen.

koncert, zez