ZEZ x Vrelo zvuka: PoiL Ueda

ZEZ i Močvarin program Vrelo zvuka napokon udružuju bratsko-sestrinske snage i donose dva dana koncerata u kojima se miješaju tradicijska i world glazba s eksperimentalnim tehnikama i hibridnim mješavinama žanrova. U srijedu 24.5. u KSET-u će nastupiti PoiL Ueda, francuski eksperimentalni rock sastav pojačan epskom naracijom i tradicijskom instrumentacijom japanske vokalistice i umjetnice Junko Ueda. Dvodnevna fiesta zaključuje se u četvrtak 25.5. u Močvari s čarobnjacima psihodelične cumbie - Meridian Brothers!

PoiL Ueda (FR / JP)

Bandcamp / Facebook / Instagram / LIVE

Japanski srednjovjekovni ep u izvedbi eksperimentalnog prog rock benda sa solisticom na satsuma-biwi, japanskoj verziji lutnje i budističkim chantovima. To je ono što vas čeka na koncertu japansko-francuskog benda PoiL Ueda u sklopu prve suradnje ZEZ-a i Vrela zvuka.

PoiL Ueda je projekt nastao kao plod suradnje japanske umjetnice Junko Ueda i francuskog benda PoiL. Oni su svoj prvi zajednički album objavili ove godine, a on je inspiriran japanskim srednjovjekovnim epom Heike-Monogatari. Takav odabir teme nije čudan jer je Junko Ueda eminentna figura japanskog storytellinga, a u suradnji s francuskim glazbenicima srednjovjekovne teme dobivaju moderno okruženje. Junko sa svojom satsuma-bivi, tradicijskim instrumentom koji se u Japanu prvi put spominje u 8. stoljeću, daje kontrast pomalo divljoj glazbenoj podlozi koju izvodi PoiL, a njen glas kroz specifične chantove priziva mistični ugođaj i pomalo podsjećaju na throat singing.

Iako im je album objavljen tek prije nekoliko mjeseci, PoiL Ueda su već dobili veliku pažnju glazbene javnosti. Vjetar u leđa im daju i impresivni koncerti na kojima njihova glazba dobiva dodatnu snagu, a na prošlom Womexu, najvećem svjetskom world music događaju, imali su jedan od najimpresivnijih nastupa.

"A wildly loud fusion of the ancient and the future." - NPR

"All I can say is that it’s simply magic. Usually, the most amazing things come from the most unexpected places. In this particular case we’re seeing a union of nigh-ancient Japanese musical styles blended with a unique strain of experimental progressive music with Western roots." - Everything Is Noise

____________________________________________________________________

Ulaznice nabavi u pretprodaji po cijeni od 12 € putem sustava CoreEvent ili na dan koncerta po cijeni od 14 €.

____________________________________________________________________

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija najmanje jednom mjesečno. Glavni fokus je na koncertima domaćih i stranih izvođača, ali organiziramo i radionice i okrugle stolove na povezane teme.

Vrelo zvuka / Facebook

ZEZ - Zavod za eksperimentalni zvuk ove godine slavi svoju 10. obljetnicu. KSET-ov program nesvakidašnje glazbe i avanturističkih pristupa zvuku obilježit će rođendan koncertima i događanjima kroz čitavu godinu uz brojne programske suradnje. Uz to, nezaobilazni ZEZ Festival zabrujit će u proljetnom terminu od 3. do 6. svibnja, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i nova večer za mlade nade čudnovatog stvaralaštva ostvarit će se na jesen.

Facebook

____________________________________________________________

Program je realiziran uz potporu Zaklade Kulture nove i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

koncert