Dvoboj filmova: Poganska poslastica

Kao priprema za sve bliže tople ljetne dane kada su glavne razbibrige lov na komarce, flegmatično izležavanje i preživljavanje na toplom gradskom asfaltu, u novom Dvoboju filmova 23. svibnja donosimo ti dva folk horor klasika

20:00 | The Wicker Man (1973) | Neki bi ga nazvali Citizen Kaneom folk hororaca i bili bi u pravu. S obzirom na to da ove godine slavi lijepih okruglih 50 godina, nema boljeg načina proslave nego pogledati koliko je utjecaj tog remek-djela jak i u našim vremenima. Film prikazuje misteriozan nestanak djevojčice na jednom Škotskom otoku te potrazi jednog policajca (tumači ga Edward Woodward) za njom. Ono što će otkriti na tom otoku iz korijena će šokirati njegova religijska uvjerenja koja će se naći u koštac s paganizmom.

21:50 | Midsommar (2019) | Drugo filmsko ostvarenje genijalnog Ari Astera koji se nakon Hereditaryja iz 2018. ne ustručava ponovno zaploviti vodama horora. Film je smješten u Švedskoj usred proslave midsommarskog festivala te svoje najstrašnije trenutke doživljava usred bijela dana, što je neobično za hororce. Na taj način svjedočimo utjecaju koji je The Wicker Man imao na ovaj film, iako Midsommar uzima taj utjecaj i stvara nešto svježe, sasvim svoje i prije svega fantastično.

Dopušteno je ponijeti vlastito piće i grickalice, a svakako će biti i kokica.

Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe isključivo proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju.

Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba.

projekcija, dvoboj filmova