ZEZ Festival: Félicia Atkinson, Manja Ristić

U petak, 5. svibnja, KSET-ov ZEZ Festival ponosno predstavlja kremu intimne eksperimentalne elektro-akustično-liričke drone scene - Féliciu Atkinson! Istu večer nastupit će i Manja Ristić, svestrana glazbenica i novomedijska umjetnica čiji zvuk je obilježen instrumentalnom elektroakustikom, field recordingom i interdisciplinarnim praksama.

ZEZ Festival u proljetnom terminu naredat će 4 šarolika koncertna dana i završnu klupsku večer, uz dnevne radionice i edukativne programe.

Ali festival je tek početak - u ZEZ-ovoj slavljeničkoj 10. godini, koncerti i druga događanja se prelijevaju i izvan festivalskog formata, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i večer za mlade nade eksperimentalnog stvaralaštva čekaju nas u jesenskom terminu.

Ulaznice su u prodaji preko sustava CoreEvent.

_______________________________________________________________________

Félicia Atkinson (FR)

Za Féliciu Atkinson, ljudski glasovi nastanjuju i krajobraze koji ne govore sami po sebi: knjige, slike, sjećanja, pejzaže i ideje - nešto što je jednako izazov koliko i prilika pri kompoziciji. Sve te potencijalne i skrivene glasove ona kroji u razgovoru s vlastitim; gradeći kolaže uz pomoć akustičko-elektroničkog hardvera i softvera, pronađenih objekata te field recordinga, sve u dijalogu s vlastitim glasom, rastežući putem vrijeme, prostor, same glazbene elemente i konvencije. Naravno, posebna pažnja je uvijek pridana prostoru i dinamici, elementi si nikad se gaze na prste, glasovi dolaze šaptani iz kuteva i praznina, tuđih perspektiva, iz priča gdje je Atkinson pripovjedač, ali ne i protagonist.

TL;DR Prestižni intimni drone ambient s improviziranim elementima, ako znate ime ne treba vam dalje objašnjenja, ako tek ulazite u žanr, nema boljeg uvoda i privilegirani ste da počinjete upravo s Félicijom.

Porijeklom iz Normandije, ova kompozitorica, vizualna umjetnica i spisateljica aktivna je od ranih 2000-ih, surađujući s mnogim drugim prominentnim kreatorima i kreaturama s rubova umjetnosti kao što su Stephen O’Malley, Jefre Cantu-Ledesma, Chris Watson, Christina Vantzou i raznim ansamblima. Uz angažmane na raznim rezidencijama, izložbama i biennalima, također je skladala za film (Ben Rivers, Chivas de Vinck) te čak modne kuće (Prada, Burberry). Uz sve to vodi label i izdavačku kuću Shelter Press s Bartoloméom Sansonom.

Otkrij više:

Live, Instagram, Bandcamp, Shelter Press

Manja Ristić (RS / HR)

Manja Ristić rođena je u Beogradu 1979. Diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu (2001), magistrirala je na londonskom Royal College of Music (2004) gdje je bila stipendist. Manjin zvuk istražuje prostor onkraj suvremene glazbe, a inspiraciju često pronalazi u prirodi koja je okružuje. Posvećena je interdisciplinarnom pristupu umjetnosti zvuka, field recordingu, instrumentalnoj elektroakustici te eksperimentalnim radijskim formama. Nastupala je diljem Europe i Sjedinjenih američkih država kao izvođač komorne i klasične glazbe te kao improvizator. Ostvarila je suradnju s brojnim renomiranim dirigentima, multimedijskim umjetnicima, pjesnicima, kazališnim i filmskim redateljima. Živi i radi na otoku Korčula.

Otkrij više:

Blog, Bandcamp, SoundcloudFacebook

 

Program je realiziran uz potporu zaklade Kulture nove, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija i HDS ZAMP.

Posebno hvala sponzorima: A1, infoart, dSpace i Ars Futura.

koncert, zez festival