ZEZ Festival: Radionice terenskog snimanja i osviještenog slušanja

ZEZ Festival donosi ti jedinstven dnevni program. Radionice koje vode Tin Dožić i Tarik Haskić pružit će ti nezaboravno umjetničko iskustvo na području snimanja i slušanja.

Prijave za obje radionice na linku.

► Prva radionica dnevnog programa ovogodišnjeg ZEZ festivala održat će se u četvrtak, 4.5. i bavit će se temom terenskog snimanja. Ovu atraktivnu radionicu vodit će Tin Dožić, a održat će se u dva dijela, u KSET-u i na terenu.

Kroz iskustvenu radionicu sudionici će imati priliku naučiti osnove snimanja zvučnih krajolika i drugih audio zapisa izvan tradicionalnog studijskog okruženja. Terensko snimanje biti će predstavljeno kao profesionalni i umjetnički medij, a radionica će se sastojati od sesije slušanja i sesije praktičnog rada. Iskustvenim radom polaznici će biti ohrabreni snimiti svoje terenske snimke uz podršku mentora koji će biti tu za sva dodatna pitanja i teme povezane uz terensko snimanje.

► Tin Dožić završio je studij psihologije (2016.) na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i nove medije (2016.) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Svoj rad temelji na istraživanju medija kroz prakse izrade vlastitih elektroničkih instrumenata, aproprijacije zastarjelih tehnologija i reciklažu. Djeluje kao multimedijalni umjetnik te izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Rad ”Pjesme za antropocen” dobio je nagradu Zlatna Lubenica na Media Mediterranea festivalu u Puli. Bio je jedan od finalista nagrade za suvremenu umjetnost Radoslav Putar 2019. godine.

Tin ima višegodišnje iskustvo vođenja radionica na temu zvuka, uradi sam elektronike, kreativnosti za djecu, adolescente, odrasle i starije osobe. Stekao je iskustvo kao voditelj radionica kroz sudjelovanje na manjim i većim radionicama: samoorganiziranim, akademskim i u organizaciji projekata financiranih iz ESI fondova.

_______________________________________________________________________

► Druga radionica na temu osviještenog slušanja održat će se u subotu, 6.5. u terminu 14-16h, na Savskom nasipu, a vodi je Tarik Haskić.

Program druge radionice temelji se na stvaranju prostora u kojem bi se generirao niz kreativnih odgovora i društvenog angažmana na temu slušanja zvukova savskog nasipa.

U tom se kontekstu prostor za slušanje definira kao prostorna i društvena intervencija kojom se pojedinac kroz zvučni angažman, slušanje i izvedbu može približiti zvučnoj ekologiji prostora te posljedično postaviti niz pitanja vezanih uz ulogu zvuka, ekologije i čovjeka.

Djelo ne nudi konkretne ciljeve niti odgovore. Značenje ovog rada generira se u prostoru interakcije umjetnika, sudionika i subjekta.

Rad se fokusira na stvaranje niza manjih aktivnosti i procesnu orijentaciju koja bi obuhvatila temu slušanja, osjećanja i komunikacije. Autora zanima stvaranje fokusa između okoliša, zvuka i vlastitog angažmana prisutnih, pa čak i prolaznika, u kontekstu umjetničkih događanja.

(Materijal za završni rad prikupljao bi se tijekom trajanja rezidencije u vidu prikupljanja zvučnih zapisa neposredne okoline, izrade jednostavnih glazbala od recikliranih materijala pronađenih u okolini i pisanja izvedbenih partitura.)

► Tarikova umjetnička praksa temelji se na zvuku kao mediju kroz koji istražuje terapijske odnose slušanja među bićima. Zanima ga osvještavanje situacije i utjecaj na povezanost osjetila i vlastite percepcije, uloga slušanja u izgradnji inkluzivnih konteksta te sukreacija čujnog prostora u kojem zvuk otvara dublja pitanja o vlastitom biću, ekologiji , suživotu i odnosima među ljudima i bićima oko nas.

Prijave za obje radionice na linku.

zez festival, radionice