ZEZ Festival: CZN (Valentina Magaletti & João Pais), The Anti-Teleological Rock Combo

Na ZEZ Festivalu u četvrtak 4. svibnja u KSET-u uljuljaj se u trans ritualnom perkusijom dueta CZN kojeg čine perkusionisti Valentina Magaletti (Vanishing Twin, Tomaga) i Jõao Pais Filipe (HHY & The Macumbas). Ovim utjecajnim imenima međunarodne impro scene pridružit će se i domaći projekt publici dobro znanih glazbenika s domaće impro/post-žanrovske scene The Anti-Teleological Rock Combo (Luka Čapeta, Pavle Jovanović, Šimun Matišić i Leo Beslać).

 

► ZEZ Festival u proljetnom terminu naredat će 4 šarolika koncertna dana i završnu klupsku večer, uz dnevne radionice i edukativne programe.

Ali festival je tek početak - u ZEZ-ovoj slavljeničkoj 10. godini, koncerti i druga događanja se prelijevaju i izvan festivalskog formata, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i večer za mlade nade eksperimentalnog stvaralaštva čekaju nas u jesenskom terminu.

Ulaznice su u prodaji preko sustava CoreEvent.

_______________________________________________________________________

CZN (IT/PT)

Valentina Magaletti (Tomaga, Vanishing Twin, Holy Tongue) je priznata perkusionistica, kompozitorica i multiinstrumentalistica čije slojevite suradnje pokrivaju sve od Thurstona Moorea i Kim Gordon do Nicolasa Jaara i Kamasija Washingtona. Jõao (HHY & The Macumbas) je portugalski perkusionist i “zvukovni kipar” koji djeluje na području eksperimentale, jazza i folka.

Čin lupanja objekata štapovima vjerojatno je najstariji model glazbene ekspresije. Od tad su objekti i štapovi napravili dugi put, ali perkusije nikada nije iščezla. CZN odnosi se na bakar, cink i nikal (copper, zinc, nickel), sirove materijale korištene u izradi perkusionističkih elemenata. Ovaj multinacionalni duo sastoji se od Jõaoa Pais Filipea i Valentine Magaletti, koji se uz udaraljke također bave zvučnim kiparstvom, izradom instrumenata, kompozicijom i naravno produkcijom. Ciklički-ali-ne-skroz ritmovi traju i evoluiraju, ubrzavaju i usporavaju, suptilno koliko kompleksno, opušteno ali precizno predu ritualnu tapiseriju, lagano podebljanom s pokojim elektroničkim zvukom, field recordingom i drugim ukusnim intervencijama. CZN uvlači u trans, no za promjenu ne tjera slušatelja na ples, već izaziva na njega.

Otkrij više:

CZN LIVE, Bandcamp, Facebook, Valentina Magaletti

_______________________________________________________________________

THE ANTI-TELEOLOGICAL ROCK COMBO (HR)

Rastrgani između slobodne igre soničkih označitelja i nastojanja da od unaprijed zadanih pitch-class i beat-class setova razviju vlastiti improvizacijski vokabular, The Anti-Teleological Rock Combo su Luka Čapeta (el. gitara), Pavle Jovanović (el. gitara), Šimun Matišić (bubnjevi, objekti) i Leo Beslać (el. bas, flauta). Dosljedno etosu što im krasi ime, repertoar koji trenutno izvode autorski je bez implicitne vindikacije autora, gitarski bez implicitnog gitarizma, solistički bez implicitnih bravura, fahovski nasilno lišen ideje o referentnom fahu.

 

Program je realiziran uz potporu zaklade Kulture nove, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija i HDS ZAMP.

Posebno hvala sponzorima: A1, infoart, dSpace i Ars Futura.

koncert, zez festival