ZEZ Festival: Puce Mary, Kenji Araki

ZEZ Festival 2023., festivalsko izdanje ZEZ-ove rođendanske godine, u srijedu 3. svibnja u KSET-u otvorit će elektronički izvođači koji navigiraju nemirnim morima između moćnih emotivnih zvukolika i mučne industrijske buke. KSET-om će zadrmati hladna eksperimentalna elektronička vjetrometina cijenjene danske umjetnice Puce Mary i audiovizualna elektronička čarolija austrijskog digitalnog umjetnika na uzlazu, Kenjija Arakija.

 

► ZEZ Festival u proljetnom terminu naredat će 4 šarolika koncertna dana i završnu klupsku večer, uz dnevne radionice i edukativne programe.

Ali festival je tek početak - u ZEZ-ovoj slavljeničkoj 10. godini, koncerti i druga događanja se prelijevaju i izvan festivalskog formata, a Izložba zvuka, rezidencijalni program i večer za mlade nade eksperimentalnog stvaralaštva čekaju nas u jesenskom terminu.

Ulaznice su u prodaji preko sustava CoreEvent.

______________________________________________________________________

PUCE MARY (DK)

Sa zaleđenih ravnica danskog poluotoka puše hladni vjetar nerijetko nemilosrdne elektronike Frederikke Hoffmeier. Poznatija pod imenom Puce Mary, dugo već pliva (power) elektroničkim vodama (u koje je netko bacio toster, ili neki synth). Od razuzdanog harsh noisea do filmske kompozicije, od koje mnogi ovakvi glazbenici i žive; njen live set je sve samo ne dosadan i jednoličan, potpomognut njezinim često konfrontacijskim stilom nastupa, ali i besramnim eskapadama u relativno konvencionalnu ljepotu.

Nakon građenja pedigrea sa "čišćim" žanrovskim "kompozicijama", "The Drought" (PAN) iz 2018. označava prekretnicu gdje noise postaje dijelom još koherentnijih narativa i šireg vokabulara. Spoj je to neugodno-lijepih, "filmskih" trenutaka, field recordinga, glasa i pokoje neporecivo dražesne melodije. Neki od najznačajnijih kolaboratora ove danske skladateljice uključuju Drew McDowall, Varg2TM, Kali Malone i Stephena O’Malleya.

Otkrij više:

Bandcamp, Puce Mary LIVE, Instagram

“If The Drought concerns itself with metamorphosis, we can see it in how Hoffmeier has transformed herself as Puce Mary, from her earliest tape releases of formless expressions of noise in the darkness to transmitting ideas and feeling through an increasingly complex musical vocabulary. This is her strongest album to date and one where “noise” is but a tool towards a much more expansive expression of music.”

The Quietus

_______________________________________________________________________

KENJI ARAKI (AT)

Kenji Araki je digitalni umjetnik i producent iz Austrije, porijeklom je iz Japana. U svojem radu dekonstruira žanrovske granice - pa se tako na njegovom očaravajućem debitantskom albumu Leidenzwang mogu čuti elementi i utjecaji avangardne elektronike, popa, post-cluba, glitcha, industriala, eurodancea, grungea i metala. Istraživanje granica žanra i medija stavljene se u srž njegovog artističkog etosa i vode k žustrom, nepoznatom i mračnom produktu koji slušatelja puni i iscrpljuje naizmjeničnom izmjenom noisea, glitcha i hyperpopa. Kenji je sve od navedenog i ništa od toga, a u KSET-u će to uz podršku vokalista Ybsole i demonstrirati audiovizualnim koncertom za pamćenje.

Otkrij:

Kenji Araki - Nabelschnurtanz, Bandcamp, Facebook, Instagram, Kenji Araki

 

Program je realiziran uz potporu zaklade Kulture nove, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija i HDS ZAMP.

Posebno hvala sponzorima: A1, infoart, dSpace i Ars Futura.

koncert, zez festival