ZEZ x MBZ: Katarina Gryvul, tonota

Prvi koncert proljetne ture ZEZ-ove slavljeničke godine obilježit će programska suradnja s Muzičkim biennalom Zagreb.

U petak 21.4. KSET će svojom teksturalnom, mračnom, ali eteričnom elektronikom obojati ukrajinska skladateljica i producentica Katarina Gryvul, uz domaću podršku tonote, elektroničke producentice iz Zagreba.

Katarina Gryvul (Ukrajina / Austrija)

Katarina Gryvul - Tysha: YouTube, Facebook, Instagram, Soundcloud, Bandcamp

Katarina Gryvul je umjetnica zvuka i producentica, ali i skladateljica, violinistica i glazbena edukatorica. U svojem radu posvećuje se istraživanju timbra i zvučnih tekstura te spajanju organske, klasične glazbe s progresivnim oblicima elektroničke glazbene produkcije.

U petak 21.4. predstaviti će se svojim novim izdanjem TYSHA (tišina), koje govori o podvojenim aspektima naslovnog pojma – tišini kao izolaciji (potaknuto upravo pandemijskom izolacijom) i nedostatku zvuka ili tišini kao vrištećoj prijetnji, strahu i anksioznosti. Ovaj hvaljeni album, izdan za label Standard Deviation, reflektira i Katarinine svjetove inspiracije - suvremena klasična glazba susreće se s eksperimentalnom elektronikom, post-klupskom estetikom i intenzivnim mračnim beatovima, ukrašenima njenim eteričnim vokalom. Rezultat je gotovo filmsko i opojno putovanje oprečnim emocijama i atmosferama.

Trenutno studira računalnu glazbu i sound art u Grazu. Gryvul je dobitnica brojnih nagrada, a njena djela izvodila su se na velikim festivalima kao što su CTM, Musikprotokoll, Varšavska jesen, Ars Electronica i dr.

"The result is full of colour and bold ideas, gripping throughout, brilliantly planned in terms of drama, of strictly cinematic prominence. It is already one of the best albums of 2022." - The Quietus

tonota (Zagreb)

tonota - Suton 3 live set: Soundcloud, Facebook, Instagram, Bandcamp

Ivona Eterović (tonota) je glazbena producentica, kompozitorica i psihologinja iz Zagreba. Ivonina je umjetnička karijera obilježena samostalnim i kolaborativnim radom fokusiranim na stvaranje specifičnog i svježeg zvuka s introspektivnim predznakom i multidimenzionalnim emotivnim nabojem. Kao producentica i izvođačica kombinira elemente ambijentalne i bass muzike s analognim i digitalnim sound designom. Ivona ne želi ostati koncentrirana na jedan žanr, već pronalazi afinitete u ambijentalnoj i eksperimentalnoj klupskoj elektronici, hip hopu, popu, ali i stvaranju pozadinske glazbe za film i predstave.

U 2022. godini, Ivona u suradnji s varboskom i Filipom Pacakom, na ZEZ festivalu prezentira rad “Interferencije”, prvo u obliku eksperimentalnog filma, a zatim u vlastitoj produkciji u

obliku A/V multichannel performansa u Pogonu. Tijekom ljeta 2022. osvaja pravo za sudjelovanje u virtualnoj rezidenciji OneBeat. OneBeat okuplja glazbenike iz cijelog svijeta koji kroz 2 mjeseca dijele online prostor u kojem istražuju nove forme virtualne suradnje i produciraju nove kompozicije. Uz to, sklada glazbu i obrađuje zvuk za dva kratka animirana filma u produkciji Dore Klanac i Andree Miletić. Na jesen odlazi na rezidenciju u Bergen Centre for Electronic Arts gdje komponira multi-channel skladbu ''uncertainty'', koju financira i producira KONTEJNER l biro suvremene umjetničke prakse. Ovu skladbu premijerno izvodi na eksperimentalnom zvučnom događaju Gibanja u organizaciji KONTEJNERa. Trenutno se priprema za izvedbu ''uncertainty'' na Vienna Acousmoniumu u Ljubljani.

_______________________________________________________________________

Program je realiziran uz potporu Zaklade Kulture nove i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

zez