Black Ends + kaleido

U nedjelju, 16. travnja, na KSET se spušta mješavina prljavog i čistog indieja u obliku grunge trija iz Seattlea, Black Ends i zagrebačke indie emo grupe, kaleido.

Bend koji se opisuje kao "gunk pop" zvuka slatkog poput žvakaće gume s asfaltnom korom koju nesretno pronalaziš zaglavljenu na dnu svojih omiljenih čizama. Slično kao i legendarni grunge bendovi koji su utjecali na trio iz Seattlea, Black Ends je vješt u gušenju zaraznih pop i rock struktura s toksičnim razinama prljavštine.

Nemoj ih nazvati "post-grungeom", izrazom koji se koristi za opisivanje vala bendova odjevenih u flanel košulje koji pokušavaju zaraditi na estetici grungea. Ako ih se mora gurati u žanrovske ladice, "post-post-grunge" je možda prikladniji opis za bilježenje njihove borbe protiv takve komercijalizacije.

Učvršćujući svoju vezu s bogatom glazbenom poviješću grada, miks i master za "Stay Evil", njihov drugi EP nadrealističkog grungea, radio je lokalni Jack Endino, koji je na vrhuncu grungea radio s najvećim imenima pokreta (s Nirvanom na Bleachu, Mudhoney, Soundgarden, itd.).

Osoba koja vodi bend, Nicolle Swims, preuzima kontrolu nad vokalima i gitarom, gdje miješa zarazne riffove i bluesy senzibilitete s iskrivljenim efektima, jezivim tonovima i drskim stavom matematičkog rocka. Njezin odmah prepoznatljiv glas probija se kroz buku, grabi i drži te na mjestu dok pjevanjem trlja sirove riječi u uši slušatelja. Ponavljajuća lirska tema društvenog otuđenja pojačana je vokalnim izražajem koji prihvaća i cementira njihov status autsajdera.

Voljena radio stanica KEXP opisuje njihov najnoviji EP kao "pohod od četiri pjesme u mračni alternativni rock, art-folk i u obrise naših umova kada smo suočeni s izdajom”.

Nastup na KEXP-u, Facebook, Instagram, Bandcamp, Youtube

 

Nakon iznenadne ozljede pjevačice/gitaristice zbog koje su propustili nastup pri početku veljače, kaleido se vraća nadoknaditi propušteno punim snagama i ispravnim leđima. Upoznavši se prije pet godina u jazz narativu, 3/5 kaleida odlučilo je napraviti iskorak prema indie/emo izričaju. Protutežu jazzerskim korijenima čini, tvrđa nego što biste pomislili, ritam sekcija od kojih jedan član također žari i pali u Bongorodici. Vjerojatno su jedini bend koji je za diversity hire zaposlio 2 muškarca. Svoj EP prvijenac „Ja umirem ovdje“ izbacili su u ožujku 2022. godine. Osim povezanosti s bratskim bendom Bongorodicom, dio članova kaleida također je i dio friškog zagrebačkog projekta Panakote.

Facebook, Instagram, Bandcamp, Youtube

 

Karte nabavi po pretprodajnoj cijeni od 6€ ili na dan koncerta na ulazu za 8€. Možeš ih nabaviti odmah na linku.

Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba.

koncert