Slušaj me #16

U utorak 4.4. u KSET stiže šesnaesti "Slušaj me"!

"Slušaj me" je program koji se održava jedanput u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Večer moderira Andrija Škare, upad je besplatan, a počinjemo točno u 20:30 sati!

Na 16. izdanju govore:

Klasja Habjan – u moru kopija i kopiranata svih fela smirujuće je i čarobno gledati radove umjetnice jedinstvenog rukopisa. Ova ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica, koja se od malih nogu bavi odnosom slike i teksta, stvara minimalističke radove iz kojih nikad ništa ne vrišti, ali zato bome šapuće: ljepota. I pokazuju da je ponekad u umjetnosti, a i u životu inače, dovoljan samo jedan potez, ako je onaj pravi.

Jakov Novak – ako ga kreneš guglati, prvo će ti izaći jedan kanadski hokejaš i to navodno dosta dobar, ali iako dijele ime i prezime – to nije naš Jakov. Naš Jakov je novinar po struci, kreativac po vokaciji. Novinario je, snimao i montirao u brojnim redakcijama, a osim novinarstva silno ga vuče strip pa je imao svoje prste i u organizaciji legendarnog festivala Crtani romani šou. Usto, kad sjedi sam na kavi uvijek nešto crta i to radi dosta dobro pa uzbuđeno iščekujemo njegov strip-prvijenac. I pjesmu.

Ivan Grobenski – nema gdje Grobenski nije svirao. Kao klinac u bendu Suho Grlo Nos, nešto kasnije Lolita, onda Moskau pa na koncu pod svojim imenom i prezimenom gdje je s posljednjim albumom čak zaslužio i nominaciju za Porin. Ironija je moćna sila jer je multitalentirani Koprivničanec godinama organizirao anti-nagradu Porni. Uglavnom, Grobenski piše, svira, pjeva, surađuje s čitavom scenom, aktivan je kao glazbeni kritičar i još štošta, a nama evo lijepe prilike za doznati što sluša kad ne sluša profesionalno.

Frano Mašković – čovjeka znaš iz kazališta. Ili s televizije. Ili s filma. Nebitno, važno je da ga znaš. Ovaj as je glumio sve i svašta, od Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama do lika koji baš žudi za jednim određenim brendom domaćeg piva koji dolazi iz grada na četiri rijeke, a kojeg sad nećemo spomenuti. Gdje god se pojavi, scena zbog njega oživi i prodiše. Talent, nepatvoreni. Jedva čekamo doznati što ovaj stasiti Dubrovčanin sluša kad nije na probi ili na daskama, koja je to pjesma zbog koje diše brže, govori glasnije.

Darovan Tušek – ako su radničko aktivistički i filmsko amaterski tvoji krugovi, onda ti je vjerojatno dobro znano Darovanovo ime. Ovaj arhitekt je rad u fensi šmensi arhitektonskim studijima zamijenio za onaj u zadruzi Otvorena arhitektura, stvaranjem održive arhitekture i borbi za bolji krov iznad svačije glave. Uz to je i autor nekoliko dokumentarnih filmova. Na ključno pitanje, sluša li u zadruzi Zadrugu, odgovorit će nam 4.4.

Marija Skočibušić – ova karlovačka pjesnikinja dobitnica je nagrade "Na vrh jezika" za najbolji neobjavljeni rukopis poezije autora mlađih od 35 godina, a varijanta tog rukopisa bila je pohvaljena na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike. Njezina prva objavljena zbirka pjesama zove se "Kraćenje razlomaka", a mi željno iščekujemo odgovor na pitanje kojim pjesmama krati vrijeme, a uz koje piše i "pripitomljava jezik".

slušaj me