Slušaj me #14

Nakon više od dvije godine izbivanja iz KSET-a, "Slušaj me" se u utorak, 22.11. vraća doma!

Za one koji ne znaju ili za one koje treba podsjetiti, "Slušaj me" je program koji se održava jedanput u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj.

Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Večer moderira Andrija Škare, upad je besplatan i počinjemo točno u 20:30 h.

Ivica Prtenjača

Nekoć poznatiji kao pjesnik, a u posljednje vrijeme, zahvaljujući nizu sjajnih romana, i kao prozni pisac, Ivica Prtenjača je i radijski urednik i voditelj, povremeni TV komentator, posvećeni promatrač svakodnevice i bivši rukometaš. Teško je izdvojiti samo jednu njegovu knjigu, ali naslovom se svakako ističe „Uzimaj sve što te smiruje“.

Mile Kekin

Da je snimio samo „Džinovski“, zadužio bi generacije, a nije, snimio je još naramak izvrsnih ploča sa svojim bendom. (Moramo li zaista napisati ime benda?) Da, okej, Hladno pivo, jedan od ključnih alternativnih bendova devedesetih i nultih i na njihovom čelu čovjek koji muziku stvara i sluša, čovjek koji glumi i piše, čovjek kojem, unatoč pankerskom backgroundu, nije strana ni akustična gitara i čovjek koji je, da parafraziramo njegovu pjesmu, jednostavno – naš.

Hana Tintor

Je li bahato nazvati legendom nekoga rođenog u 90-ima? Nema veze, "Slušaj me" nije dugo bio u KSET-u, a povratak je pravo vrijeme za bahaćenje pa se nećemo libiti reći da je Hana Tintor legenda hrvatske ilustracije. Netko tko takvom marljivošću, tko u takvim suludim količinama izbacuje ilustracije koje pršte toplinom, vedrinom i veseljem zaslužuje samo superlative. Ako je suditi po njezinim radovima, ova ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova doista je rijetka biljka: netko tko svim srcem voli ono što radi. A vjerojatno i spava s olovkom u ruci. Veselimo se čuti što sluša dok je ta olovka u ruci.

Tomislav Biškup

Dijelu posvećenih pratitelja scene ovaj je junak poznat kao gitarist noise rock sastava Man Zero, a svojim je Facebook prijateljima poznat kao veliki obožavatelj jedne suvremene metal grupe. Toliko ih voli da o njima piše svaki dan. Osim stanovite grupe, obožava snooker, svoju suprugu i djecu. I Pištu. Ne onog Pištu.

Antonela Marušić

Ponekad Antonela Marušić, za druge pak, najčešće literarne, prigode Nora Verde, ova iznimna spisateljica se nekad bavila i glazbenom kritikom i muzika joj u životu znači mnogo. Ritma i melodije nikad dosta, a kad je ne sluša, onda muziku stvara. Pročitaj samo, primjerice, „Moju dotu“. Saznat ćeš- i rečenice mogu pjevati. I plesati.

Velimir Grgić

Baciš li oko na biografiju Velimira Grgića na internetu, vjerojatno će ti pasti na pamet dva pitanja. 1. Spava li taj čovjek ikad (autor 15-ak knjiga, scenarist, urednik, producent, novinar, umjetnički direktor festivala…)? 2. O čemu točno sanja ako ikad spava (napisao je knjige o K-POPu, TikToku, teorijama zavjere, o seksu i smrti u japanskoj kulturi i japanskim seks-fetišima). Da i nije napravio ništa od navedenog, Velimira bismo sigurno kad-tad pozvali u goste jer je bio jedan od idejnih začetnika i urednika našeg zauvijek najdražeg, i nikad prežaljenog, pop-magazina Nomad. Živio Nomad!

slušaj me