ZEZ Festival: O YAMA O, Branimir Štivić & Jaka Berger

U utorak, 31. svibnja ZEZ Festival otvaramo vrhunskim nastupom britansko-japanskog folk sastava O YAMA O koji koriste pronađene objekte kao instrumente te premijerom hrvatsko-slovenske koprodukcije Branimira Štivića i Jake Bergera.

► O YAMA O stvaraju jedinstvenu fuziju tradicionalnog japanskog folka i suvremene improvizirane glazbe. Monumentalne imerzivne atmosfere grade pomoću moćnih vokalnih napjeva, šapta i mantranja te sviranjem na svakodnevnim predmetima poput zdjelica za rižu, igračaka, satova, balona i malih motora koji postaju instrumenti mikro orkestra. Duo čine umjetnice zvuka Rie Nakajima i Keiko Yamamoto, suosnivačica kultnog londonskog avangardnog utočišta Cafe OTO. Za nastup na ZEZ Festivalu u utorak 31.5. pridružuju im se Billy Steiger na violini i Marie Roux na perkusijama kako bi dodatno produbili slojeve izvedbe uživo.

O YAMA O istražuje nijanse svakodnevice kroz asocijacije na japansku folk glazbu, na sjecištu mita i tradicije s rutinom, mješajući nespektakularno s transcendentalnim. Japanske subkulture, mitovi, folklor i suvremena umjetnost inspiriraju stvaralaštvo ovog sastava. O YAMA O izdali su svoj debitantski album 2018. za MANA Records (Nicolas Jaar, Luc Ferrari, Uwalmassa…). Svirali su na festivalima i sajmovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodno, uključujući Music By Any Means u Somerset Houseu, LCMF, Novas Frequências, Borealis Festival, Late Junction Festival, Supernormal i Art Basel Hong Kong. O YAMA O će zagrebačkoj publici predstaviti novi album koji uskoro izlazi, u produkciji Davida Cunninghama (The Flying Lizards).

" O YAMA O duo is possibly the most monumental sounding found object orchestra in the world, … At certain serendipitous moments, the layers of droning violin, repeated vocal phrases and insistent percussion find themselves locked in deconstructed krautrock. At others, they dissolve into abstract yet melodic interpretations of gagaku…" - The Wire, Antonio Pošćić

► ZEZ x SONICA Rezidencija: Branimir Štivić & Jaka Berger

U utorak 31.5. održat će se premijerna izvedba djela nastalog u koprodukciji ZEZ-a i slovenskog festivala SONICA. U okviru rezidencijalnog programa u svibnju u Zagrebu, hrvatski i slovenski umjetnici i glazbenici Branimir Štivić i Jaka Berger će po prvi put surađivati i zajednički stvoriti elektroakustičnu audio-vizualnu izvedbu.

O rezidentima:

Jaka Berger jedan od najaktivnijih i versatilnijih bubnjara, skladatelja i improvizatora na slovenskoj glazbenoj sceni u posljednjih 15 godina. Od 2014. do danas redovito izdaje glazbu za pripremljen set bubnjeva kojeg sam konstruira. Njegovi albumi redovito su recenzirani u međunarodnim medijima koji se bave improvizacijom i elektroakustičnom glazbom. Dio je projekta eksperimentalne zvučne instalacije Partija s vizualnim umjetnikom Matejem Stupicom i članovima bendova Ludovik Material i Darla Smoking. Nastupao je u nezavisnim kazališnim predstavama Gremo Vsi!, Novo mesto Readymade i Nein. Bio je na turneji s EBM legendama Borghesia. 2015. izdao je album kompozicije “Treatise” skladatelja Corneliusa Cardewa. 2016. izveo je svoje najkompleksnije djelo do sad “Tentet slišnega življenskega toka” (“Audible life stream tentet for ten musicians”). 2017. završio je japansku turneju i izdao drugi album s VOB triom.

Osim kao bubnjar eksperimentalnog dub dua Darla Smoking, trenutno izvodi free jazz s Mezei Šalamon Berger triom, Džuklje Berger duom, Šalamon Džukljev Berger - Fresh Dust Triom (FMR Records, U) i Bootleg Unit (FMR Records, UK). Izdao je elektroakustični album posvećen skladatelju Mortonu Feldmanu s pijanistom Dejanom Berdenom, integrirajući modularni sintisajzer u svoj pripremljen set bubnjeva. Od 2020. vraća se skladbi “Treatise” izdajući međunarodno priznat album “Breakfast with Cardew”. 2021. godine izdaje zbirku remixeva poezije i zvučnih prijevoda “Poetrix” koja uključuje pjesme najboljih nezavisnih slovenskih pjesnika. Zadnjih godina postaje mentor za bubnjanje i vodi radionice glazbene improvizacije koje koncipira kao široki kolektivni kreativni prostor koji se bazira na improvizaciji i komunikaciji.

Branimir Štivić (1991., Cerić) diplomirao je Nove Medije na ALU u Zagrebu (2021.) i Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu (2015.). U svojem umjetničkom radu bavi se zvučnim i svjetlosnim instalacijama, A/V performansom, živim filmom, expanded-cinema performansom, programiranom umjetnošću, umjetnom inteligencijom i zvukom za suvremeni ples.

Pretežito počinje od zvuka, a tehnologiju i programski kod u recentnim radovima koristi kao glavni medij za multidisciplinarni pristup u istraživanju medijalnosti zraka, disanja, vjetra, pneumatike, tla, izgubljenih materijala (“lost footage”), neuralne sinteze, animizma, vitalnosti objekata i materije u doba tehnosfere i antropocena. Surađivao je sa DB Indoš: Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, u performansu “I:O:” i “Kužni Ifrit”, te je izlagao na grupnim i samostalnim izložbama u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Atelijeri Žitnjak, galeriji Lazareti, Šira, Prozori, Laubi, Pogonu jedinstva, Kazamatu, NMG@Praktika, Galerija SC. U sklopu umjetničke rezidencije “on-the-fly” nastupio je u “Het Orgelpark” u Amstedramu, a izvodio je na festivalima Device_art 7.021, 25fps, Vector Hack, ZEZ, SineLinea, Monoplay i Barutana.

Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija i HDS ZAMP. Program su podržali A1, Tri plus grupa dSpace i Erste Club.

zez festival, koncert