Tech Talk: Deployments and Disasters

U četvrtak, 14.4. Josip Antoliš iz Infobipa će održati predavanje o arhitekturi sustava te kako komunicirati s klijentima i vlasnicima firme.

Developerima u Infobipu programiranje nije jedina zadaća. Između ostalog na nama je i da održavamo svoje servise u produkciji. To uključuje monitoriranje, debugiranje i s vremena na vrijeme detektivski rad. 😊 Cilj je detektirati problem prije klijenata, riješiti ga u što kraćem roku i spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje.

Za početak moramo imati uvid u stanje naših servisa i softwarea na kojem se oni vrte. Koliko RAM-a ima VM, koliki je Java heap, koliko objekata ima u cachu koji servis čuva u memoriji. To su samo neka od standardnih pitanja na koja moramo uvijek znati odgovor. Pokazat ćemo kako u Infobipu pratimo svoje servise, koja je teorija iza našeg pristupa i koje open source alate koristimo u praksi.

Nakon toga dolazimo do rješavanja problema, i.e. detektivskog rada. Pronaći i otkloniti uzrok problema ponekad može biti teško i stresno. Da bi to uvježbali na malo opušteniji način u Infobipu koristimo Deployments & Disasters: tabletop RPG igru. 😊 Nakon uvodne prezentacij imati ćeš priliku zaigrati ovaj RPG. Bacat ćemo kocke, diskutirati o arhitekturi sustava, kako komunicirati s klijentima i vlasnicima firme. Do kraja igre ćemo, nadamo se, riješiti problem. 😊

Tech Talk edukativni je program koji provodi udruga SS FER u KSET-u tijekom akademske godine, a cilj programa je pružiti kvalitetno neformalno obrazovanstudenatimaima STEM područja putem gostujućih predavanja i radionica poduzeća iz IT industrije.

tech talk