Dvoboj filmova: Sami na otoku

"Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe..."

Vođeni ovom Hemingwayevom* nastavljamo Dvoboje filmova te u ponedjeljak, 10.1. istražujemo sve potankosti intime koja neminovno nastaje kada se dvije duše pune težnji sretnu na jednom praznom otoku. Odnos je to koji može krenuti u bilo kojem smjeru, a to dokazuju i naslovi koje je Videosekcija KSET-a za ovaj dvoboj odabrala.

"Portret djevojke koja izgara" osjećajna je drama koja prati razvitak odnosa između mlade djevojke i slikarice koja je dolazi naslikati pred udaju. Radnja filma naoko je oskudna (kao i otok koji je pozornica te zabranjene romanse), ali duboka karakterizacija likova te kadrovi koji na trenutke izgledaju ukradeni iz slikarskih remek-djela uspijevaju održati gledateljevu pozornost. Dok je oko navedenih protagonistica u zraku nježna ljubav, u slučaju momaka iz "Svjetionika" najzastupljeniji su razni tjelesni mirisi te alkoholne pare. Kroz pijanu i dezorijentiranu mješavinu poštovanja, prezira, prijateljstva, homoerotičnih tendencija te petroleja plivaju stari čuvar svjetionika (Willem Dafoe) te njegov novi pomoćnik (Robert Pattinson). Kako dani (ili tjedni?) prolaze granica između njihovih osobnosti postaje tanka kao i njihovo strpljenje.

Plan je ovakav:

19:00h - Portrait of a Lady on Fire (2019)

21:15h - The Lighthouse (2019)

Vrata se otvaraju u 18:30h, a ulaz je besplatan. BYOB!

Disclaimer: Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog prihoda, već služe samo i jedino proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju.

Događaj je organiziran uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje prema spomenutim preporukama.

Na ulazu će biti potrebno predočiti EU COVID potvrdu sa QR kodom.

Obvezna je mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra.

Svi prisutni imaju obavezu korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Na ulazu neće biti testiranja.

*Autor citata zapravo je John Donne, engleski pjesnik

Ako si pročitao/la sve ovo, zaslužio si isprike Videosekcije na manjku bonus fun factova.

projekcija