Fotografija u pokretu - Finding Vivian Maier i The Grand Budapest Hotel

Fotosekcija KSET-a poziva te da u utorak, 28. rujna dođeš na projekciju dokumentarnog filma o američkoj fotografkinji Vivian Maier te projekciju višestruko nagrađivanog filma o hotelu Grand Budapest.

Bogata kolekcija fotografija i kratkih filmova Vivian Maier otkrivena je nakon njene smrti 2009. godine. Zabilježeno na više od 100 000 negativa, Vivian je dokumentirala život na američkim ulicama u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Radila je kao dadilja za obitelj u Chicagu, a u šetnju nikada ne bi otišla bez svog fotoaparata te ju zbog toga danas nazivaju „Mary Poppins s kamerom“. Samu sebe nazivala je „špijunkom“. Nekoliko godina nakon što je otkrio njenu arhivu fotografija, John Maloof snimio je dokumentarni film o ovoj tajnovitoj umjetnici pod nazivom „Finding Vivian Maier“.

Filmoljupcima poznatiji film, „The Grand Budapest Hotel“ s Wes Andersonom kao redateljem, prepričava priču vratara M. Gustava i dječaka Zero koji rade u slavnom europskom hotelu u razdoblju između dva svjetska rata. Radnja se zapetljava s krađom neprocjenjive renesansne slike i borbom za obiteljsko bogatstvo. Film je prožet humorističnim, dramskim i kriminalističkim elementima te je zaslužno osvojio mnoge nagrade kao što su „Academy Award for Best Music (Original Score)“, „Golden Globe Award for Best Motion Picture“, „Critics Choice Movie Award for Best Comedy“ te mnoge, mnoge druge.

Vrijeme prikazivanja filmova:

19:00h – Finding Vivian Maier (2013)

21:00h – The Grand Budapest Hotel (2014)

Vrata se otvaraju u 18:30h. Projekcije će se održavati u dvorani kluba. Dozvoljen je unos vlastitih grickalica i pića. Ulaz je besplatan, a na ulazu će biti potrebno predočiti COVID digitalnu potvrdu, negativni test ili dokaz o preboljenju COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci.

Događaj je organiziran uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje prema spomenutim preporukama.

Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe isključivo proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju.

projekcija