ZEZ Festival 2020: Warrego Valles, SAUD, Kornet i N/OBE, Playground Hustle

Subota Zez Festivala, 16. 10. donosi suradnju s VOLTA ekipom koja će okupiti predstavnike tri najdraža regionalna klupska kolektiva pod KSET-ovim krovom. Ovaj sasvim drugačiji party razorit će čudesne Warrego Valles (USTANOVA, Ljubljana) u live izdanju, neumoljivi SAUD (SUTRA, Beograd) te domaćini Kornet i N/OBE (VOLTA, Zagreb), a večer će otvoriti rap duo Playground Hustle.

► Warrego Valles (SLO)
► SAUD (RS)
► Kornet b2b N/OBE (HR)
► Playground Hustle

Tijekom posljednjih godinu dana ovi su se kolektivi međusobno počeli upoznavati, što je rezultiralo sretanjem uživo na Festivalu Grounded u Ljubljani 2019. godine i razmjenom zajedničkih vrijednosti staranja za marginalizirane i napredne oblike suvremene klupske muzike. Već sada kuju zajedničke planove i suradnje za nadolazeće sezone pa će se u to ime prije elektronske večeri održati panel rasprava sa sudionicima iz ta tri kolektiva.

Na panelu će nam se predstaviti glavni akteri tri srodna vodeća klupska kolektiva susjednih država ex-Yu regije koji staraju za promicanje zajedničkih pomaknutih, odvažnih i marginaliziranih vrijednosti u suvremenom clubbingu. Proći će se kroz kroniku njihovih zasebnih djelovanja unazad par godina i potom predstaviti suradnje na kojima su radili proteklih mjeseci, kao i prve obrise zajedničke panbalkanske rave platforme kojom pokreću uspostavljanje južnoslavenskog kulturnog kontinuuma u domeni eksperimentalne klupske glazbe i srodnim suvremenim multimedijalnim praksama.

Kao predstavnice Ustanove dolaze Nina Hudej i NinaBelle, poznatije kao producentski i live duo Warrego Valles. Njihova izdanja iz 2019. - “save as” - te “Botox” iz 2018. (oboje izdanih na krucijalnoj nezavisnoj slovenskoj etiketi Kamizdat) našli su se na mnogobrojnim regionalnim i europskim best-of listama navedenih godina, te predstavljaju vrhunac originalne jugosferne postklupske glazbene produkcije. Tijekom par godina vrlo upornog djelovanja, ljubljanski kolektiv USTANOVA samostalno je zaslužan za premijerne nastupe nekih od najsvježijih globalnih izvođača novih struja klupske muzike. Uz Festival Grounded kao glavni godišnji projekt, tijekom sezone redovito dovode i relevantne LGBT, non-binary i feminist aktere iz eksperimentalne elektronske scene, pa su tako njihovu 2019-tu obilježili artisti poput Slikbacka, Deene Abdelwahed, object blue, i Luz, a 2020-tu inauguriraju bookingom Umfanga. Svoje evente i snimane rasprave s izvođačima održavaju u Pritličju, centralnom ljubljanskom kulturnom hubu i LGBT caffe baru, te u Klubu Monokel, “najboljem lezbijskom klubu na svijetu”.

https://soundcloud.com/warregovalles
https://soundcloud.com/ustanova

_________________________________________

SAUD je jedan od najcjenjenijih srpskih DJ-a koji njeguje živahno suvremeno nasljedstvo hardcorea i breakbeata. Njegov intenzivni post-techno stil ritmičke psihodelije prepoznatljiv je i u zvuku klupskog programa SUTRA, u sklopu kojeg drži rezidenciju u beogradskom Drugstoreu. Uz srpske floorove, pomeo je i one u Bologni, Műnchenu, Ljubljani, Istanbulu i Egiptu, a prošlu godinu okrunio je i svojim prvim Boiler Room setom. Uz Doriana Fuka je osnivač beogradskog kolektiva i klupske večeri SUTRA. Koncipiran kao slavljenje i promišljanje rave kulture kroz teoriju i poeziju, beogradski kolektiv SUTRA nedvojbena je vodilja nove srpske scene s pozamašnim i odanim lokalnim fanbaseom. Osim organizacije nezaboravnih, krcatih žurki zaslužni su i za vrlo slušanu istoimenu radijsku emisiju na beogradskom Radio Aparatu, gdje na tjednoj bazi predstavljaju kako najsvježija, tako i najkvalitetnija izdanja plesne i elektronske glazbe. Od njihovih istaknutijih bookinga u Drugstoreu su se našli Batu, Eomac, Peder Mannerfelt i Aquarian, a ne sumnjamo da će se taj impresivan popis imena još dugo širiti.

https://soundcloud.com/saud
https://soundcloud.com/sutra_club

Čaroban i iznenađujuć set nesumnjivo će nam dostaviti združeni napori domaćih DJ-a Korneta i N/OBE-a. Ovaj duet čine popularni selektor koktela plesne i izazovne glazbe s etno prizvukom Kornet, te radijski voditelj, filmski i kazališni kompozitor, često radikalni DJ te producent u usponu N/OBE. Oboje su već rasplesali zagrebačke, ljubljanske i beogradske floorove, a ovom prilikom nastupit će zajedno u back-to-back izdanju kojeg su kroz godine izbrusili do savršenstva. Uz DJ-a Oberana, osnivači su zagrebačke klupske večeri VOLTA. Zagrebački kolektiv VOLTA nastao je 2018. godine zbirom klupskih evenata s izmješanim live actovima i DJ setovima u Medikinom Attacku. Tijekom sezone predstavljaju gostovanja regionalnih DJ-a i producenata, a na godišnjoj bazi u Zagreb dovode prominentno ime globalne klupske scene, što su započeli lani udarnim gostovanjem priznate kinesko-britanske producentice object blue. Svojim djelovanjem na zagrebačkoj sceni slomili su neke od stereotipa vezanih za prostore zagrebačkih klubova i posjećenost eksperimentalnijih klupskih večeri. Pokrenuli su i podcast serijal u kojima podupiru kreativne izlete domaćih i stranih DJ-a i producenata.

https://soundcloud.com/jkornet
https://soundcloud.com/n-obezg
https://soundcloud.com/voltazg

_______________________________

Playground Hustle je duo iz Zagreba koji spaja mračnu elektroniku s eksperimentalnim repom. Producentica Ivona Eterović (tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi) zajedno stvaraju glazbu koja bezobrazno flerta s eksperimentalom, ali zadržava neodoljivo catchy melodije koje danima nećeš moći izbaciti iz ušiju. Njihovi live nastupi su kombinacija energičnosti i mistike. Megi svoju visokovoltažnu energiju katalizira kroz rep, pjevanje i ples s kojim zna kako najbolje iskoristiti svaki kutak stagea dok tonotina mističnost i smirenost kontrira tom kaosu dajući mu potreban odmor. Njihov prvi ‘dugometražni’ album IGLE ispunjavaju trake poput „Nije me briga“ i „Petar Pan“ koje tjeraju na ples i podsmjehe, da bi nas put odveo preko mračnog storytellinga pjesama „Porculanske lutke“ i „Igle“ do završetka u mirnijim, ali i dalje mutnim vodama traka „Dvanaest koraka“ i „Otiđi šutke“. Megini egzistencijalno nabijeni tekstovi i razlomljeni vokali savršeno se spajaju s tonotinim nepredvidljivim instrumentalima. Pjesme upotpunjuju suradnje s glazbenicima poputi: Kandžija, Shot, pavleisdead i Nikola Krgović - N/obe. Sudjelovale su u društveno angažiranom kulturnom projektu (2019.) kojeg su organizirali Montažstroj, ZKM, PDV i Ravno do dna te je njihova pjesma odabrana za Mladež bez Boga - PDV Records kompilaciju.

https://www.facebook.com/playground.hustle/
https://cutt.ly/igle-bandcamp

festival, koncert