ZEZ Festival 2020: Layers, Bor y Amio, CRI Orchestra

četvrtak 15.10. na jesenskom izdanju ZEZ Festivala očekuje nas obilje domaćih impro glazbenika i glazbenica. Večer će otvoriti ambijentalni duo Bor y Amio, nakon čega će atmosferu obojati “Layers”, projekt Tene Novak Vincek, Mire Manojlovića, braće Sinkauz i Nenada Kovačića. Pozornicu će zatim preuzeti CRI Orchestra, hrvatski orkestar improvizirane glazbe

► CRI Orchestra

► Layers (Novak/Manojlović/Sinkauz/Sinkauz/Kovačić)

► Bor y Amio

 

CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra) je kolektiv koji okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe. Orkestar izvodi soundpaiting performans koji propituje odnos slobodne improvizacije i kompozicije u realnom vremenu, spajajući i superponirajući elemente glazbe, glazbenog teatra i performansa. Čine ga Maja Rivić, Tena Novak, Vinka Burić, Luka Žužić, Igor Pavlica, Mak Murtić, Marko Grbac Knapić, Leo Beslač, Neven Radaković, Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić, Alen Sinkauz, Alex Brajković, Marco Quarantotto i Hrvoje Pelicarić, s Nevenom Radakovićem u ulozi soundpaintera (skladatelja/dirigenta). Ova inicijativa od 2019. godine okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe, a premijerni koncerti održani su na pulskom AudioArtu. Svoje ishodište nalazi u ekperimentalnoj, konceptualnoj i game-play kompoziciji, oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse gdje dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira sa ansamblom izvođača: “Conductionu” Lewerence “Butch” Morrisa i “Soundpaintigu” Waltera Thomsona. Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. godine i razvija se do danas.

Slušaj:  http://bit.ly/CriOrchestra   

_______________________________

„Layers“, je eksperimentalno-improvizacijski izvedbeni projekt, koji kao sredstvo izražavanja koristi 5 glazbenih instrumenata, semplova zvučnih zidova, efekata, laptopa, programiranih i snimljenih semplova i ostalih auditivnih elemenata nastalih u procesu izgradnje i razrade ideje. Iza njega stoji violinistica Tena Novak Vincek s kojom slojeve grade Miro Manojlović na vibrafonu i efektima, Alen Sinkauz na basu, Nenad Sinkauz na gitari i Nenad Kovačić na udaraljkama.

Ideja projekta je prije svega eksperimentalnog karaktera, a cilj joj je istraživanje kako se određeni „ zvučni zidovi“ mogu preklapati i stapati na način da svaki posjeduje svoje vrijeme i prostor. Ovdje se postavlja pitanje kako takvu ideju dovesti u dijalog više glazbenih instrumenata i zvučnih pozadina, semplova, obrađenih zvukova i slično. Cilj je zvučna terapija, svrha i produbljivanje odnosa sa vlastitim bitkom, sa zaboravom sebe, i stapanjem u sveprisutnost i sveobuhvatnost jedinstva njih i publike.

_______________________________

Bor y Amio su Ivana Ljubičić i Ivan Šaravanja, zagrebački glazbenici s čestim izletima u ambijentalne vode. U KSET-u će prvi put izvesti svoj audiovizualni set pod imenom „Mreškanje“, inspiriran igrama na površini rijeke. Ovaj duo također stoji iza “nepostojeće” nezavisne izdavačke kuće Prokulica Records, a Ivan je uz Vedrana Živkovića i Tina Dožića sudjelovao u ambijentalnom projektu Koncert za spavanje.

Slušaj: http://bit.ly/Amio01 

http://bit.ly/Bor01 

festival, koncert