ZEZ Festival 2020: Izložba zvuka #5

Na petoj Izložbi zvuka u sklopu ZEZ Festivala, 14.10. predstavit ćemo pet novomedijskih eksperimentalnih glazbenih performansa! Naši sonični istraživači dolaze sa različitih područja djelovanja, od DJ-eva, intermedijalnih umjetnika do glume te možemo očekivati različite pristupe zvuku kroz područja hibridnih, audio vizualnih i experimentalnih formi performansa.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Od 15. do 19. travnja 2020. godine trebalo se održati treće izdanje ZEZ Festivala, ali je zbog epidemiološke situacije prebačeno na jesen - 14-18.10.2020. I ove godine očekuje nas vrhunsko zezanje sa zvukom i žanrovski raznolika postava izvođača/ica kroz Izložbu zvuka i tri koncertne večeri. Festival će još jednom otvoriti Izložba zvuka i to na sedmu obljetnicu prvog ZEZ koncerta Colina Stetsona.

 

Izlagači i opisi radova:

Branimir Štivić : Kolekcija

Koristim kolektivna sjećanja, odnosno javne arhive, pronađene materijale i vlastite snimke kao izvor iz kojeg sintetiziram zvuk i sliku. Dobivam reinterpretaciju pravih sjećanja/snova i onih umjetno kreiranih. Stavljam se u audio/vizualni eksperiment istražujući teksture i objekte na granici stvarnosti, sjećanja i snova. Improviziram u interakciji sa mašinom, koristeći strojno učenje kao aproprijaciju već nekada postojećeg sadržaja, gradeći instrument. Kopajući po duhovima iz mašine za snove (engl. “Ghosts in the Dream Machine”) i mašine iz snova. Kako Steve Connor kaže: “svaka je mašina ujedno i mašina za snove, a o svakoj se sanjalo prije nego što je napravljena”.

Branimir Štivić student je diplomskog studija Novi Mediji pri ALU. Diplomirao je Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu (2015). U svijetu glazbe dulje je od 15 godina, a produkcijom i oblikovanjem zvuka intenzivno se bavi posljednjih 5 godina. Radio je zvuk za veći broj plesnih izvedbi, kratkih filmova, performansa i instalacija. U svojem umjetničkom radu bavi se zvučnim i video instalacijama, performansom, kibernetikom, programiranom umjetnošću, neuronskim mrežama, umjetnom inteligencijom, video sintezom i zvukom za suvremeni ples. Recentni radovi mu dotiču teme sustavnosti, strojnog učenja, animizma, vitalnosti objekata i materije u doba tehnosfere i antropocena. Izlagao je na grupnim izložbama u galeriji Šira, Prozori, Laubi, Pogonu jedinstva, Kazamatu, NMG@Praktika, a izvodio je na festivalima suvremenog plesa Monoplay i Barutana te festivalima eksperimentalne glazbe ZEZ i SineLinea.

__________________

Dora Fodor, Eva Milkovič, Marin Tudor : Doktor Krleža

Doktor Krleža je audio vizualan sastav od tri izvođača koji međusobno surađuju i komuniciraju putem medija slike, teksta, glasa i zvuka. Koncept je nastao kao odgovor na pitanje sto sve moze biti u trenutnom vremenu i prostoru motiv stvaranja. Stvarajući prostor, fiktivan i realan, u kojem se ti mediji podudaraju nastaje intermedijalna izvedba u kojoj se istražuju poveznice navedenih metoda komunikacije. Kako izgleda prostor u kojemu tekst postaje glas i slika, kako slika utječe na zvuk i prostor te gdje se svi spajaju temeljne su okosnice ovoga rada.

Marin Tudor je napisao ovaj kratki info o sebi na 14601. dan života. Trenutno sadi stabla po svijetu, kako bi mogao kupiti novi diaprojektor. Diaprojektori su mu jako dragi, koristi ih za osvjetljavanje fasada, djelova tijela, neobičnih kuteva ili sasvim običnih prostora kako bi postali interesantniji. Voli surađivati sa ostalim medijima, a vizualni motivi su raznoliki. Tako ćete u okviru za diapozitiv pronaći bubu, konac, otisak prsta, foliju u svakoj boji osim prozirne, komad ambalaže, biljku, žmigavac, apstraktnu uspomenu i nešto posve slučajno, ponekad baš namjerno. Kad ne osvjetljava, voli sjediti na stolicama u prostorima na koje nismo navikli, veliki dio njega su i skulpture od plastičnih žličica za kavu. Osim srednje grafičke škole, ima i jedan od onih papira koji kažu kako je završio glumu. Uskoro će se uhvatit sviranja harmonike, da bi krajem godine u svom novom kombiju, zajedno sa biciklom Lupe, obišao nekoliko novih kreativnih destinacija. A za sve ostalo, pitajte ga..

Eva Milković (29.12.1991.), intermedijalna umjetnica. Najčešće se bavi radovima usko vezanina uz tekst i jezik. Procesualnim načinom rada istražuje ideju kroz formu teksta te pronalazi određene strukture koje zatim prevodi u druge medije poput filma, zvuka, prostorne instalacije i izvedbe performativnog karaktera. Istražuje odnose među strukturama unutar medija u koji prevodi; ponekad one zahtijevaju preinake, a ponekad funkcioniraju kao takve. Istraživanjem struktura i promatranjem odnosa među strukturama pronalazi rad. Završava preddiplomski studij na Sveučilištu Sjever, smjer Medijski dizajn. Diplomski studij završava na Akademiji likovnih umjetnosti, na odsjeku Novi mediji. Izlaže samostalno u Živom ateljeu DK (Dugo sam putovala tvojim mirisima), grupno u Pogonu Jedinstvo, na Platformi.hr, u galeriji Vladimir Nazor.

Dora Fodor je rođena 1993. u Zagrebu gdje je diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a završila je i diplomski studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Iza sebe ima i tri godine opernog pjevanja u glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku. Njeno iskustvo s nastupanjem uglavnom se tiče improvizacijskih zvučnih koncepata i projekata poput The Daning Cobras Duo koji se bazirao na konceptu vokalnog storytellinga te live improvizacijskog elektroničkog dua NT Wave ft Dora Fodor. Njena uloga je tu bila korištenje sintetičkog procesuiranja glasa kroz razne zvukovne mašine. U 2019. ostvarila je dva autorska projekta, Visibility u Galeriji Prozori te Doktor Krleža, audiovizualni eksperimentalni bend u sklopu Centra za film i kulturu August Cesarec. Dora je vokalistica, performica i audiovizualna umjetnica. Njeno glavno polje interesa je prevođenje emocija u vokalne strukture, fokusirajući se na interpretaciju međuprostora ljudski unutarnjih i vanjskih reakcija i istražujući izravne ekspresije. Metodologija naglašava eksperimentiranje s prostorima u odnosu na zvukove i osjete te ljude kao katalizatore svoje okoline, kako emocionalne tako i prostorne.

_________________

Viktor Kučalo - Kestrel Live Set

Kestrel je glazbeni projekt Viktora Kučala koji spaja eksperimentalnu elektroniku s elementima trip-hopa i popa. Rezultat su nadrealni sonični pejsaži u kojima se osobno i svakodnevno isprepliću u čvor koji ni on sam ne zna raspetljati.

Zovem se Viktor Kučalo i rođen sam 1994. godine u Rijeci. Samouki sam programer, te sam trenutno zaposlen u firmi koja se bavi proizvodnjom "Body & Mind" welness proizvoda. Prošao sam klasično muzičko obrazovanje za violinu i intenzivno se bavim skladanjem proteklih godinu dana. Od značajnijih izložbi izvdojio bi Project love u MSU Zagreb za koju sam radio glazbu.

__________________

Tarik Haskić - Listen and Weave In and Out the Existence

Ovaj rad potječe iz dokumentirane serije interakcija s mojom fizičkom okolinom, sakupljene i prezentirane u obliku live performansa. Tijekom proteklih par mjeseci zamislio sam svoju fizičku okolinu kao kolektivni muzički instrument kojeg je moguće aktivno angažirati kroz slušanje. Snimio sam svoju i tuđu prisutnost unutar ovog glazbenog instrumenta, fokusirajući se na fiziološke reakcije, dubinski slušajući i koristeći razne tehnike snimanja. Kao rezultat sam sakupio niz field recordinga, poezije i procese live dreaminga izvedenih u Engleskoj, Walesu, Češkoj, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji. Ovom prigodom istraživat ću ove zvučne uspomene i dojmove mjesta s ciljem stvaranja intimnog i ritualističnog slušalačkog okoliša, u težnji da se postave pitanja o svijesti, identitetu i okolišnim učincima.

Svirat ću instrumente iz kućne radinosti, puštati field recordinge, zvučne mape, spoken word i pratiti performativnu partituru koja odgovara na specifični kontekst lokacije i vremena.

Tarik Haskić završio je prediplomski studij na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Hrvatskoj te diplomski studij Sound Arts na College of Communication u Londonu. Živi u Londonu gdje radi s ljudima s poteškoćama u učenju. U svom kreativnom radu istražuje prakse soundinga i slušanja kroz improvizaciju, filed recordinge, izradu instrumenata, radionice, performativne partiture i kolaborativne radove. Zainteresiran je za odnos zvuka i tijela, ritualističke psihologije, okolišne intervencije, recikliranje, DIY tehnologije i kako prostori slušanja mogu biti istraženi kroz interakciju živih bića. Tarik je također član Apocalypse Jazz Unit, Discount Gnostic Celestial Ensemble te predvodi drone kvartet Felt. Nastupao je u UK-u kao i međunarodno (Wellcome Collection, Iklektic, Hundred Years Gallery, Oooh Festival).

__________________

Tonota (Ivona Eterović) - sve se kretalo i sve je stalo

Ideja iza ovog audio perfomansa je kombiniranje zvukova iz prirode snimljene field recorderom s digitalnim zvukom syntha i elektroničkog basa. Komponenta spajanja prirode i mehanike pokazat će kako sve oko nas može postati zvuk i pretočiti se u ritam ili melodiju. S ovim setom tonota će pokušati dočarati osjećaj bespomoćnosti i podijeljenosti koje nastupaju iznenada i preokreću momente mira u razočarenje.

tonota je mlada producentica iz Zagreba, najvise aktivna u duu Playground Hustle koji spaja elektroniku s eksperimentalnom rapom. S prvim live setom u kojem je povezala govor Alan Wattsa s industrijskim ritmovima i melodijskom arpovima nastupila je na Illectricity festivalu kao jedan od Nucomera 2018. godine. Osim toga zabilježila je nastupe u Pločniku, Medici i KSET-u kao podrška novonastalim kolektivima koji promoviraju nove pristupe elektronici i ideji rave partija (VOLTA, Corrupt).

Trenutno sudjeluje u produkciji novog albuma Sare Renar, željno iščekuje hoće li ju dva labela odabrati i izbaciti dvije njene trake te radi ambijentalni album s najdražim kolegom varboska(om).

_____________________

ZEZ Festival zamišljen je kao mutacija koncertnog ciklusa eksperimentalne glazbe koji se pod tim imenom održava u KSET-u od 2013. godine i iza sebe broji preko 50 koncerata. Zavod za eksperimentalni zvuk je proteklih šest godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. ‘Slušaj drugačije’ je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, popa, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo.

Ove jeseni slušamo, gledamo i stvaramo drugačije.

Program je realiziran uz potporu grada Zagreba i Ministarstva kulture.

izložba