SONICA x Zagreb w/ Kontejner & ZEZ

Združeni pothvat na relaciji Ljubljana - Zagreb dovodi glazbenu delegaciju slovenskog SONICA Festivala u KSET u petak, 20. 12., gdje će ih ugostiti domaćini KONTEJNER i ZEZ.

SONICA Festival iz Ljubljane zajednički s KONTEJNERom i ZEZ-om kurira posebnu večer u KSET-u, kao dio SONICA X serije događanja koja se održava diljem Europe. SONICA je festival elektroničke glazbe i sound arta, koncipiran kao showcase godišnjeg programa platforme MoTA - Museum of Transitory Art.

Ova večer ujedno će poslužiti i za otkrivanje datuma ZEZ Festivala 2020 i početak prodaje limitiranih festivalskih karata po earlybird cijeni. 

 

Lineup:

Irena Tomažin & Nenad Kovačić

Ana Kravanja & Samo Kutin

Nenad Sinkauz

Shekuza (live) & Marko Jugović & Lina Rica

+ DJ set: Barbarella (Kikimore) B2B Gašper Torkar

 

Irena Tomažin & Nenad Kovačić

Irena Tomažin je aktivna stvarateljica i performerica u područjima eksperimentalne improvizirane glazbe i teatra pokreta. Vodi radionice glasa i pokreta “Moved by Voice” u Sloveniji i inozemstvu. Izdala je tri albuma - Crying Game, Taste of Silence i Lump in the Throat. Njena glazba i zvučno eksperimentiranje je istraživanje krajolika glasa koje uključuje riječi, fragmente teksta, (tradicionalno) melodično pjevanje i druge glasovne tehnike i stvaranje zvukova pomoću usta i čitavog tijela. Nedavno smo u Zagrebu mogli gledati njenu predstavu Another Crying Game u sklopu Sounded Bodies festivala u Zagrebačkom plesnom centru.

Ovom prilikom po prvi put će nastupiti u posebnom duetu s domaćim perkusionistom Nenadom Kovačićem. Glazbenik i skladatelj Nenad Kovačić glazbom se počeo počeo baviti 1997. godine od kad aktivno djeluje kao udaraljkaš i istraživač balkanskih i zapadnoafričkih ritmova. Član je niza bendova i ansambala, kao što su Antenat, Sevdah Takht Damira Imamovića (Glitterbeat Revords), Afion, Mimika, Truth≠Tribe, s kojima redovito nastupa diljem svijeta. U sklopu različitih i raznovrsnih umjetničkih projekata Kovačić je iznimno aktivan na hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni, usmjeren prvenstveno ka improviziranoj glazbi i glazbenim eksperimentima. 

Ana Kravanja & Samo Kutin

Samo Kutin je prepoznat po sviranju nekonvencionalnih instrumenata, bilo onih koji su davno nestali iz svakodnevne upotrebe ili vlastitih zvučnih naprava sastavljenih od žica, drva, bundeva, kamena, stakla i otpadnih materijala. Najistaknutiji je njegov rad sa srednjovjekovnim mađarskim instrumentom hurdy gurdy, čiji je improvizacijski i noise potencijal usavršio inovativnim tehnikama sviranja i korištenjem raznih pomagala poput kontaktnih mikrofona. Dio je niza glazbenih sastava - Širom, Najoua, SamoGromofon i Salamandra salamandra.

U prva dva projekta muzicira upravo s Anom Kravanjom s kojom će i nastupiti u duetu ove večeri u KSET-u, a u sklopu sastava Širom smo ih već imali prilike vidjeti na toj pozornici na ZEZ Festivalu. Ana svira niz tradicionalnih i klasičnih instrumenata te instrumenata domaće izrade. Kao violinistica sudjeluje u slobodnim improvizacijama sa slovenskim i stranim glazbenicima i plesačima kao što su Samo Kutin, Tomaž Grom, Irena Tomažin, Vid Drašler, Jošt Drašler, Andrej Fon, Seijiro Murayama, Ryuzo Fukuhara, Lotus Edde Khouri, Matija Schellander... Stvarala je autorsku glazbu za kazalište i dokumentarni film, a svira i u ansamblu Olfamoštvo, koji svira oštre, kritičke, free jazz, afro-beat, noise skladbe slovenskog skladatelja Oflamoža.

Nenad Sinkauz

Nenad Sinkauz djeluje kao skladatelj i izvođač u glazbenim, kazališnim, suvremenoplesnim, filmskim i multimedijskim projektima. Magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi, a u svom umjetničkom radu istražuje nekonvencionalnije glazbene forme i izričaje, vrlo često sa svojim bratom Alenom Sinkauzom, glazbenikom i skladateljem. Nenad Sinkauz već dva desetljeća aktivno nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te sklada glazbu za film i kazalište. 2002. godine osniva sastav East Rodeo, u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audiovizualnom projektu …day of the year te suosnivač međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli.

Shekuza (live) & Marko Jugović & Lina Rica

Slovenski sonični istraživač, DJ, skladatelj i klavijaturist Miha Šajina a.k.a. Shekuza već dugo stvara glazbu. Za ovu priliku će predstaviti posebni modularni live set, u pratnji klasičnog perkusionista Marka Jugovića i VJ-ice Line Rice.

DJ set: Barbarella & Gašper Torkar B2B

Barbarella je ⅙ ženskog eksperimentalnog kolektiva Kikimore koji hoda po rubu između noise i ambijentalne elektroničke improvizacije. Dugogodišnja je prijateljica SONICA festivala i DJ entuzijastica. Njeni DJ setovi su igrališta za otkrivanje bangera s one strane underground klupske muzike. Ovom prilikom podijelit će pult s Gašperom Torkarom, svestranim DJ-om i umjetnikom. Osim istraživanja elektroničke i klupske glazbe, kao umjetnik se bavi temama jezika i zvuka u raznim kontekstima te je napisao glazbu za nekoliko kazališnih izvedbi, instalacija i performansa. Njegov debitantski EP Dreams of Others, izdan za ljubljanski label Kamizdat 2017., bio je tehnička vježba glazbene buke i zvučnog pritiska u raznim iteracijama.

 

MoTA – Museum of Transitory Art

MoTa je multidisciplinarna platforma posvećena unaprijeđenju istraživanja, produkcije i prezentacije privremenih, eksperimentalnih i live umjetničkih oblika. MoTa je muzej bez stalne kolekcije ili fiksnog prostora. Umjesto toga, njegov program se realizira na raznim lokacijama i kontekstima u privremenim fizičkim i virtualnim prostorima. MoTA organizira i podupire privremenu umjetnost u formi redovitih događanja, izložbi i obrazovnih programa lokalno i međunarodno. Kako samo ime nalaže, MoTA istražuje što muzej može biti danas i u budućnosti.MoTA je u stalnoj potrazi za novim, nestalnim i neodređenim.

MoTA radi na nekoliko redovitih programa i projekata: MoTA LAB - a Space for Art & Ideas te godišnji SONICA Festival, uz regularne glazbene programe poput SONICA Series i SONICA Classics. Otkad vodi program rezidencije, MoTA je ustanovio T.R.I.B.E. - mrežu prostora rezidencija na Balkanu i Istočnoj Europi. MoTa je također inicirala platforme za istraživanja i arhivu ArtistTalk.eu, Mediateque MoTA & Tomaž Brate, interdisciplinarni istraživački projekt Nonument i nagradu TESLA. 

 

Upad: 40 kn (na ulazu)

zez