Cul-de-Sac: promocija albuma “L’Equipue Extraordinaire”

Zagrebačka grupa Cul-de-Sac u četvrtak, 18. travnja promovirat će u KSET-u svoj dvostruki vinyl “L’Equipue Extraordinaire”, a izdavač je Dirty Old Label.

Album sadrži izbor arhivskih snimaka snimljenih na probama, koncertima i u studiju u razdoblju od 1986. do 2006. Snimke su tehnički neujednačene kvalitete, ali su vrijedan i zanimljiv dokument djelovanja tada jedine grupe na ovim prostorima koja se bavila glazbom baziranoj na slobodnoj improvizaciji sa elementima free jazza, noise-a, avant rocka, minimalizma, suvremene experimentalne glazbe, elektronike.

Cul-de-Sac osnovali su Dragan Pajić - Pajo (el. gitara, efekti) i Damir Prica Kafka - Capri (alt i tenor saksofon, bas klarinet, klavijature) 1986. u Zagrebu. U grupi je djelovao veliki broj glazbenika: Predrag Dubravčić (bubnjevi), Nino Markovac (bas), Neven Jurić (rog), Igor Pavlica (truba), Ivan Marušić - Klif (bubnjevi), Mario Barišin (bas), Darko Rundek (bas), Andreja Kurelec Košavić (vokal i truba).

Vizualni umjetnici Sven Stilinović, Milan Manojlović - Mance, Davor Antolić, Nicole Hewitt i Mirjana Vodopija surađivali su sa CDS kao autori omota za samizdat album i studijske kazete te kao scenografi, a 1998. kao stalni član grupi se pridružio likovni umjetnik Nikola Vincelj - Jinks, autor slajdova, postera i omota za kazete i CD-ove.

Cul-de-Sac bio je aktivan u Zagrebu između 1986. do 1990., a od 2004. do 2000. u Amsterdamu kao duo - Pajo i Capri ili kao trio, sa Ivan Marušić - Klifom, odnosno Andrejom Kurelec Košavić.

Nakon povratka iz Amsterdama, Pajo osniva mnogočlani ansambl Cul-de-Sac / Orkestar za ubrzanu evoluciju, u kojem osim starih članova sviraju i zagrebački glazbenici mlađe generacije.

Nakon Pajine prerane smrti 2014., Cul-de-Sac / Orkestar za ubrzanu evoluciju nastavlja sa koncertima u sastavu: Franjo Glušac (el. gitara, effects), Neven Jurić (f. rog), Andreja Kurelec Košavić (vokal, truba), Miro Manojlović (vibrafon, udaraljke), Ivan Marincel (trombon), Igor Pavlica (truba), Damir Prica Kafka (sax, klavijature), Darko Rundek (bas, ekektronika), Bruno Vorberger (bubnjevi, udaraljke).

Suradnici: Nikola Vincelj - Jinks (vizualne intervencije, dizajn) i Natasha Kadin (menadžment).

Ovom sastavu glazbenika na promociji u KSET-u pridružit će se Ivan Marušić - Klif (bubnjevi), Mario Barišin - Bara (bas) i Miodrag Krencer (vokal).

Cijena upada na dan koncerta iznosi 30kn.

koncert