ZEZ Festival: BNNT, The Karmakumulator

Poljski bend BNNT i hrvatski The Karmakumulator hipnotizirai će nas u subotu, 13. 4. u sklopu ovogodišnjeg ZEZ Festivala koji će se održati od 10. do 14. travnja u KSET-u.

 

▼▼▼▼▼▼▼

Jednodnevne ulaznice: 50kn pretprodaja / 70 kn na dan

Festivalske ulaznice: 160 kn

Prodajna mjesta: KSET (Unska 3) i Dirty Old Shop (Tratinska 18)

▲▲▲▲▲▲▲

 

BNNT (Warszawa, PL) 

Noise // punk 

Web / Bandcamp / Facebook

BNNT su baražni napad na osjetila, nasilni otmičari naših čula. Poljski noise duo čine Daniel Szwed na hipnotičnim bubnjevima i Konrad Smolenski na ‘gitari’ - žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Stoga ne čudi da se njihovi performansi i koncerti nazivaju ‘zvučno bombardiranje’ .

2017. godine izdaju svoj drugi album Multiverse za label Instant Classic, jednog od najzanimljivijih nositelja impresivne eksperimentalne scene u Poljskoj. Multiverse označava odmak od njihovog ranijeg noise rock zvuka prema improvizaciji s fokusom na hipnotičnu poliritmičku perkusiju. Stil na križanju punka, krautrocka i free jazza služi kao svojevrsni soundtrack za užase neljudskosti pod uvjetima kapitalizma. Drone kompozicije pojačane plemenskim pulsiranjem obogatili su vokali Stine Janvin Motlana i hiperventilirajući saksofon Matsa Gustafssona, s kojim su i nastupili na Krakowskom Unsound Festivalu. 

Kao dio svojih performansa, na ulicama Varšave izvode činove ‘zvučnog bombardiranja’, svirajući s kamiona u pokretu za nevoljku publiku u prolazu. Koncerti su tako samo logičan nastavak njihove umjetničke prakse, u kojem sam bend služi kao vizualni dio zvučne instalacije. Crne kukuljice na glavama i Konradov distopični žičani instrument izrađen u kalupu starog projektila doslovno signaliziraju nasilje koje bend tematizira - slikom, zvukom i energijom. 

“That fatal notion – that we may not grasp (revolution) – is scarier than any apocalyptic sound BNNT can make. Yet they provide a sort of cathartic balm. Multiverse is heavy, sure – but it’s also punk as fuck.” - The Wee Review

__________

The Karmakumulator (Split, HR)

Noise // drone // ambient

Bandcamp / Facebook

The Karmakumulator je najdugovječniji splitski eksperimentalni noise muzički projekt. Projekt je osnovao i do danas ga realizira Igor Mihovilović - nezavisni muzički promotor, izdavač (label i arhiva Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene. Nastup na ZEZ Festivalu je ujedno i treći koncert projekta u formi dua kojeg trenutno čine Igor Mihovilović (elektronika, efekti, akustični gadgeti) i Petar Pečur (elektronika, efekti, synthevi). Karmakumulator kombinira fascinaciju čistim audio eksperimentom kao i post-industrial estetikom uz nezaobilazni abrazivni harsh eksperimentalni noise zvuk, ali i izlete u ambient i drone atmosferu.

Krajem 2000. i početkom 2001. godine projekt započinje svoj rad direktno se nastavljajući na kazališne audio eksperimente kao i istraživanja u polju zvuka svojih sugrađana Zidar Betonsky, kultnog i nikad prežaljenog underground electro/industrial benda devedesetih godina. Nakon stanke, 2006. Karmakumulator obnavlja nastupe, izdanja i javna pojavljivanja, nerijetko u formi klasičnog gitarskog benda, što uvelike mijenja i zvuk koji postaje kompleksniji, ali ponekad pitkiji i slušljiviji nego ranije.

Uz staru fascinaciju prvim valom industrial zvuka kasnih sedamdesetih bend u svoj zvuk inkorporira i atmosferu pojedinih novih eksperimentalnih strujanja u black i avant/metalu zadnjih petnaestak godina što je prepoznatljivo kod remiksa za experimental black metal bend Pogavranjen, objavljenog 2016. godine u Poljskoj. Materijali projekta realizirani su na svim formatima (CD, LP, 7”, audio kazete, digital) od Južne Amerike do Islanda, najčešće za male DIY etikete. Početkom 2018. godine izbacuju novi split vinil sa slovenskim Gen 26 kao i samostalni EP “150 dana odmetništva”. Tematika kojom se bavi na novom materijalu je duhovno i materijalno propadanje stanovnika “ovih prostora” uz otvorenu fascinaciju a ponegdje i suptilni hommage radu grupa SCH, Autopsia i Sat Stoicizmo od prije 30-ak godina.

 ___________

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

zez, zez festival, festival