ZEZ Festival 2019

Poljski bend BNNT jedan je od mnogih izvođača koji će nas hipnotizirati na ovogodišnjem ZEZ Festivalu (10.-14. 4. 2019.).

 

BNNT

(Warszawa, PL) 

Noise // Punk 

http://www.bnnt.pl/

https://bnnt.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/BNNNT/

 

BNNT su baražni napad na osjetila, nasilni otmičari naših čula. Poljski noise duo čine Daniel Szwed na hipnotičnim bubnjevima i Konrad Smolenski na ‘gitari’ - žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Stoga ne čudi da se njihovi performansi i koncerti nazivaju ‘zvučno bombardiranje’ .

 

2017. godine izdaju svoj drugi album Multiverse za label Instant Classic, jednog od najzanimljivijih nositelja impresivne eksperimentalne scene u Poljskoj. Multiverse označava odmak od njihovog ranijeg noise rock zvuka prema improvizaciji s fokusom na hipnotičnu poliritmičku perkusiju. Stil na križanju punka, krautrocka i free jazza služi kao svojevrsni soundtrack za užase neljudskosti pod uvjetima kapitalizma. Drone kompozicije pojačane plemenskim pulsiranjem obogatili su vokali Stine Janvin Motlana i hiperventilirajući saksofon Matsa Gustafssona, s kojim su i nastupili na Krakowskom Unsound Festivalu.

 

Kao dio svojih performansa, na ulicama Varšave izvode činove ‘zvučnog bombardiranja’, svirajući s kamiona u pokretu za nevoljku publiku u prolazu. Koncerti su tako samo logičan nastavak njihove umjetničke prakse, u kojem sam bend služi kao vizualni dio zvučne instalacije. Crne kukuljice na glavama i Konradov distopični žičani instrument izrađen u kalupu starog projektila doslovno signaliziraju nasilje koje bend tematizira - slikom, zvukom i energijom.

 

“That fatal notion – that we may not grasp (revolution) – is scarier than any apocalyptic sound BNNT can make. Yet they provide a sort of cathartic balm. Multiverse is heavy, sure – but it’s also punk as fuck.” - The Wee Review

 

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

 

Early bird ulaznice (do kraja 2018.) : 50 kn

Festivalske ulaznice do 11. 3. : 120 kn

Festivalske ulaznice od 11. 3. : 160 kn

Jednodnevne ulaznice : tba, u prodaji od 11. 3.

 

No to ne znači da se preko zime opraštamo od ZEZ-ovih koncerata jer nas putem čeka još pokoje neobično zadovoljstvo.

zez, zez festival, festival