ZEZ Festival 2019

700 Bliss je hip hop duo koji će nas povesti na katarzično iskustvo ovoga proljeća na drugom izdanju ZEZ Festivala (10.-14. 4. 2019.).

 

700 Bliss

(Philadelphia, US) 

experimental hip hop // club 

https://700bliss.bandcamp.com

 

700 Bliss je eksperimentalni hip hop projekt Moor Mother i DJ Haram. Duo je nastao 2014. u Philadelphiji iz prijateljstva dvije glazbenice kao live suradnja, a premijerni EP “Spa 700” izašao je prošle godine za Rabitov eksperimentalni elektronski label Halcyon Veil te Don Giovanni, label bliži punk tradiciji. 700 Bliss filtriraju rap, noise, club i folk u modulirane i distorzirane trake sastavljene na 808ici i od raznih sampleova. Preko beatova jezive atmosfere, Moor Mother pjeva, mrmlja, vrišti i repa pronicljive i uznemirujuće stihove koji osvjetljavaju mračne institucije društva - rasizam, otuđenje, potlačenost i nepravde.

 

Camae Ayewa i Zubeyda Muzeyyen godinama djeluju na sceni u Philadelphiji na kojoj se više umjetničkih disciplina isprepliće s lokalnom aktivističkom zajednicom. Moor Mother se istaknula solo projektom ‘hardcore poezije’ čiji je moćni debitantski album “Fetish Bones” 2016. zasluženo odjeknuo na svjetskoj avangardnoj sceni. Dio je i free jazz/spoken word sastava Irreversible Entanglements, a 2018. je kurirala Le Guess Who Festival uz Shabaku Hutchingsa. DJ Haram iz Discwoman kolektiva iza sebe ima brojna uspješna izdanja i mixeve u kojima miješa club i dance Bliskog Istoka s DIY noise i eksperimentalnim stilom. Među ostalim, vodi dobrotvorni klupski program (f)LAWLESS te vlastitu emisiju Rage Radio na Rinse FM-u.

 

“Spa 700 gives a space to ruminate and rage, to bathe in diasporic sonics, and come out feeling both enriched and enraged. It’s a journey that’s at once cathartic, but leaves you charged with the adrenaline to fight.” - Crack Magazine

 

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

 

Early bird ulaznice (do kraja 2018.) : 50 kn

Festivalske ulaznice do 11. 3. : 120 kn

Festivalske ulaznice od 11. 3. : 160 kn

Jednodnevne ulaznice : tba, u prodaji od 11. 3.

 

No to ne znači da se preko zime opraštamo od ZEZ-ovih koncerata jer nas putem čeka još pokoje neobično zadovoljstvo.

zez, zez festival, festival