ZEZ Festival: Ic3peak, bod [包家巷], mapalma

Drugo izdanje ZEZ Festivala će od 10. do 14. 4. 2019. iznjedriti raznorodni program i vrhunsko zezanje sa zvukom, izvođače koje ćemo slušati u petak, 12. 4., su ruski noise rap duo IC3PEAK, audiovizualni umjetnik bod [包家巷] i zagrebačka producentica mapalma. A kakav bi to bio petak bez aftera? Zato smo udružili snage s Illectricity Festivalom kako bismo vam donijeli službeni ZEZ Festival After Party.

 

▼▼▼▼▼▼▼

Jednodnevne ulaznice: 70kn pretprodaja / 90 kn na dan

Festivalske ulaznice: 160 kn

Prodajna mjesta: KSET (Unska 3) i Dirty Old Shop (Tratinska 18)

▲▲▲▲▲▲▲

Nakon uhoparajućih koncerata genijalnih izvođača prebacujemo se u Surogat na Illectricity x ZEZ - službeni ZEZ Festival After Party gdje nas očekuju šaka puna interesantnih izvođača:

D.J. Detweiler
+ Illectricity Nucomers & friends

Iggy Dope
Kornet & N/OBE
Playground Hustle - live
SZCH & Shega Shegaus 

► Lokacija: Surogat (ex Chakka's Room, AKC Medika)

► Upad na after: 60kn, a 30kn za one s ulaznicom za ZEZ Festival 2019

 ____________
 

IC3PEAK (Moskva, RU)

Noise rap // witch house // experimental pop

Facebook / Bandcamp

Audiovizualni teroristi IC3PEAK dolaze okupirati ZEZ Festival. Ovaj provokativni noise rap duo iz Moskve je postao međunarodni simbol politički progresivne mladeži istočne Europe. Nastya Kreslina i Nick Kostylev sukobljavaju gotovo operne pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteći ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritarnog sistema, posebice u kontekstu vladine anti-gay propagande.

IC3PEAK se pojavio prije pet godina te su se nedugo zatim svojim prvim dugometražnim albumom usidrili na agresivnijoj strani ruske witch house scene. Duo se fokusira na bipolarnu estetiku gdje ledene, jezive vokalne melodije suprotstavljaju eksplozivnim instrumentalima. Već neko vrijeme odjekuju i van granica domovine pa su 2016. izdali singl za američki label Manimal (Yoko Ono, Bat for Lashes, Warpaint…). Njihov aktualan album CKA3KA (Bajka) iz 2018. je ruska horror bajka postavljena u današnji društveni kontekst. U njihovom karakterističnom stilu, album varira od maničnih beatova i bijesnih vokala do delikatnih eteričnih ambijenata i momenata jezivog mira. Nastya i Nick stoje iza svih vizuala i produkcije sastava. Njihovi otrovni instrumentali i oštri tekstovi popraćeni su zapanjujućim vizualima koji se posebno ističu u njihovim spotovima, koji prikupljaju milijune pogleda. Bend se nedavno našao pod reflektorom zapadnih medija zahvaljujući kampanji ruskih vlasti protiv ‘nepoželjne glazbe’, zbog čega je policija zatvarala njihove koncerte i privodila članove benda. Možda baš ta reakcija svjedoči o važnosti ‘nepoželjnih’ glazbenika za one koji se opiru.

“Abrasive, bass destroyed 'melodies', fucked, at times shrill, yet wholly apropos femme vox, trap attack beats, house synths shredded beyond repair and punctuated by bursts of digital noise. This is pop music at it's heaviest.” - Rate Your Music

_____________

 

bod [包家巷] (Los Angeles, US)

Ambient noise // beats // post-rave

Bandcamp // Soundcloud // Instagram

bod [包家巷] (čit. Baojiaxiang) je audiovizualni umjetnik iz zavijutaka ‘čudnog Soundclouda’ čija glazba istražuje nijanse elektroničkog nasilja i ljepote. Njegov stil balansira ambijentalni pop, klasičnu i tradicionalnu kinesku glazbu s beatovima, noiseom i metalom. U još jednom združenom pothvatu ZEZ-a i Žive Muzike, uzbudljivi će producent izvesti imerzivni A/V show na ZEZ Festivalu u petak 12.4.

Nicholas Zhu započeo se baviti glazbom u rodnoj Arizoni, svoj stil pronalazi živeći u Los Angeles, a sljedeći taj zovnedavno seli u Berlin. Uz geografsku lokaciju, njegova glazba proizlazi i iz one virtualne. Digitalne zajednice su iznjedrile karakterističnu estetiku ‘čudnog Soundclouda’, amorfne grupe koja okružuje labelove poput Knives, Quantum Natives i Eco Futurism Corporation, čije je okupljanje omogućeno algoritmima i ‘lajkovima’ samih korisnika. O neodvojivosti Zhuove glazbe od digitalnog konteksta svjedoči i njegov projekt The Musem of Virtual Art (MoVA), pokrenut 2016. s ciljem izazivanja tradicionalnog galerijskog modela. Takvim putevima povezao se i s hrvatskom A/V umjetnicom Teom Stražičić (flufflord) koja nerijetko stoji iza njegovih vizuala, dok on dizajnira zvuk za njene video uratke.

U proteklih nekoliko godina prolifično izdaje niz albuma i EP-a (Quantum Natives, Zoom Lens) što u 2018. kulminira s čak 4 hvaljena albuma/mixtapea. Među njima su se naročito istaknuli Limpid Fear izdan za Knives, etiketu diskografske kuće Planet Mu te The Recurrence of Infections na Danse Noire Aïshe Devi. Ovaj ožujak je izbacio i preludij za novi release poticajnog imena Music for Self Esteem za Yegorku, sub-label berlinskog Janusa (Lotic). bod - ovi beatovi i ambijenti osciliraju između sentimentalnih synth rapsodija i industrijskog pulsiranja s metal vriskovima. Ambivalentna struktura suprotstavlja snimljene sampleove (mašinerija, nasilje, isječci iz horora), rascjepkane perkusije i digitalne artefakte (auto-tune, kompjuterski generirani govor) s frazama klasične glazbe i tradicionalnih kineskih instrumenata. Melodični mir susreće se s anksioznom disonancom, futurizam s tradicijom, a virtualno s organskim.

__________

 

mapalma (Zagreb, HR)

Soundcloud // Facebook

mapalma je zagrebačka producentica i DJ-ica. Prepoznata je po suradnjama s mobilegirl, Staycore i Santa Muerte, a nastupala je uz Cakes da Killa, Palmistry, Elysiu Crampton i Lotica na partijima Žive muzike. Njezine mikseve mogle/i ste čuti na popularnom NTS Radio (za Classical Trax) i Rinse FM-u (za MAJIA radio), a napravila je i jedan od prvih mikseva za kolektiv SISTER. Svoj prepoznatljivi zvuk definirala je na debitantskom EP-ju, izdanom potkraj 2017. za bečku etiketu Ashida Park. ‘Nightcap’ EP u najširem bi se smislu moglo opisati kao eksperimentalnu klupsku glazbu koja vuče utjecaje iz žanrova kao sto su trap, grime i rnb. Krajem 2018. izbacuje EP Crybaby koji donosi nešto osobniji i eksperimentalniji zvuk. Kroz 4 trake istražuje poveznice ljudskog ponašanja, prirode i tehnologije, dekontekstualizirajući sampleove, razne zvukove i elemente cluba.

_____________

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

 

zez, zez festival, festival