ZEZ Festival 2019

Iz KSET-a će na proljeće opet dopirati neki čudni zvukovi. Drugo izdanje ZEZ Festivala će od 10. do 14. 4. 2019. iznjedriti raznorodni program i vrhunsko zezanje sa zvukom. Prvo ime ovogodišnjeg ZEZ Festivala je Lucrecia Dalt, dok su prvi hrvatski izvođači audio-vizualni trio Norac/Pavičić/Dožić.

 

Lucrecia Dalt  

(Berlin, DE // Pereira, COL)

experimental // ambient // electronic

http://lucreciadalt.tumblr.com/

https://www.facebook.com/daltlucrecia/

https://soundcloud.com/lucreciadalt

https://lucreciadalt.bandcamp.com/

 

Lucrecia Dalt je kolumbijska glazbenica, producentica i sound umjetnica s adresom u Berlinu. Njen zvuk je evoluirao iz eksperimentalnog indie popa u jedinstveni spoj suvremene elektronske glazbe, spoken word poezije i motiva iz znanosti i tehnologije. Na ZEZ Festivalu nastupit će s live izvedbom eteričnog albuma Anticlines, izdanog za njujorški label RVNG intl. (Blondes, The Body, Holly Herndon, Visible Cloaks, Greg Fox...)

Bogata diskografija Lucrecie Dalt broji sedam izdanja od njenog debija 2005. godine za berlinski Human Ear Music (Ariel Pink, Nite Jewel, Julia Holter…). Od onda je njen stil postajao sve apstraktniji kako je postepeno odbacila pjevanje i ‘tradicionalnu’ instrumentaciju loopirane gitare. Zbog prelaska prema spoken word vokalu u kojem se igra s tempom, dahom, dinamikom i teksturom; uspoređuju je s legendarnom avangardnom glazbenicom Laurie Anderson, kao i Daltinu srodnu dušu i čestu glazbenu suputnicu Juliu Holter.

Nakon niza izdanja među kojima je i EP izdan za Nicolas Jaarov Other People, 2018. godine objavljuje vrhunac svojeg apstraktnijeg stvaralaštva – Anticlines. Na ovom albumu inspiriranim geologijom i (an)organskim životom, Dalt modularnim sintetizatorima i glasom stvara mikrotonalne odmake između govora i pjesme, uz začin južnoameričkih ritmova.

“She explores with scientific detachment as perfectly pitched vocals loom, stern and tender, above hypnotic grooves. Dalt’s native Latin rhythms mix with contemporary, minimal synth vignettes and industrial clutter. This is an immersive listen, full of eerie familiarity and suspended body horror.” - Quietus

 

Norac/Pavičić/Dožić

HR  

http://tindozic.space/

https://branimirnorac.bandcamp.com/

 

Klarinet i petlje

Klarinet i petlje je postminimalistička kompozicija koja se izvodi uživo na klarinetu i elektronici. Uživo se snimaju petlje (loop) klarineta i nastaje višekanalni klasični soundscape. Trajanje izvedbe 45'; za izvedbu na ZEZ festivalu glazba će biti praćena analognim projekcijama na petljama 16mm filma.

Izvođači: Tin Dožić i Branimir Norac, vizuali Mirna Pavičić

Tin Dožić se bavi sound artom i glazbom, završio je studij novih medija na ALU Zagreb i sudjelovao je na brojnim izvedbama i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (V2_ Lab for the Unstable Media Rotterdam, Showroom of Contemporary Sound, Sine Linea, Sound Art Incubator, CASS School of Art Architecture and Design London, Device art Prague).

Mirna Pavičić studira na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se slikarstvom, vizualnim projekcijama koje se temelje na eksperimentiranju svojstvima svjetlosti te kao članica Klubvizije analognim filmom. Posljednjih nekoliko godina djeluje u sklopu kolektiva Pinealis Glandula i Grupe ONO, a za izvedbu Klarinet i petlje vizuali će biti projekcije petlji 16mm filma na dva filmska projektora.

Branimir Norac stekao je zvanje akademskog klarinetista na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao klasični glazbenik surađivao je s mnogobrojnim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, MAG ansambl u Splitu, Zadarski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar). Osim izvedbenom praksom bavi se i kompozicijom te u svojim djelima kombinira klasičnu i eksperimentalnu glazbu.

 

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

 

Early bird ulaznice (do kraja 2018.) : 50 kn

Festivalske ulaznice do 11. 3. : 120 kn

Festivalske ulaznice od 11. 3. : 160 kn

Jednodnevne ulaznice : tba, u prodaji od 11. 3.

 

No to ne znači da se preko zime opraštamo od ZEZ-ovih koncerata jer nas putem čeka još pokoje neobično zadovoljstvo.

zez, zez festival, festival