ZEZ Festival: Izložba zvuka #4

Iz KSET-a će na proljeće opet dopirati neki čudni zvukovi. Drugo izdanje ZEZ Festivala će od 10. do 14. 4. 2019. iznjedriti raznorodni program i vrhunsko zezanje sa zvukom. Prvi dan Festivala, 10. travnja, otvara multimedijalna Izložba zvuka.

 

Ovaj one-night-only događaj već petu godinu zaredom okuplja mlade umjetnike i umjetnice s ciljem dinamičnog istraživanja različitih pristupa zvuku, kroz multimedijalne radove, interaktivne instalacije, performanse te različite hibridne forme i formate. Utopi se u svijetu sonarnih umjetnika i njihovih audio/vizualnih eksperimenata.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

__________

Dario Brkić: Overviews

U radu "Overviews" autor se bavi motivima svjetla i sjene te njihovim međusobnim odnosima kroz motiv obzorja. Dio rada čini skladba utemeljena na lokrijskom modusu (diminished glazbena ljestvica), čiji je prizvuk nestabilan i neskladan te u tom smislu možemo reći da mu nedostaje svjetla. Glazba je popraćena eksperimentalnim videom te sukladno intervalima u skladbi – čija visinska razlika utječe na svjetlinu tona – odnosi se svijetla i sjene ritmično mijenjaju, oduzimaju i nadopunjuju.

Dario Brkić rođen je 1993. godine u Osijeku. Nakon završene Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku te je trenutno apsolvent diplomskog studija na odsjeku za likovnu umjetnost – smjer grafika, pod mentorstvom izv. prof. art. Marija Čaušića. U grafičkim tehnikama dubokog tiska bavi se odnosima svjetla i sjene te istražuje mogućnosti kombiniranja mehaničkih i kemijskih procesa u umjetničkoj grafici. Piše i sklada autorsku glazbu i bavi se eksperimentalnim videom. Godine 2017. dobitnik je nagrade za izvrsnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, sudjelovao je na brojnim radionicama te izlagao na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

__________

 

Antonio Pošćić i Gordan Kreković: Click Click Sale

Iako je marketing kao koncept s pripadajućim multidisciplinarnim praksama postao duboko saživljen, nerazdvojiv i gotovo podrazumijevan dio (post)modernog društva, u umjetničkom se djelovanju rijetko postavlja direktno u ulogu objekta. Pretežito percipiran kao prijetnja pokretana kapitalističkim i konzumerističkim mehanizmima, marketinškom djelovanju i njegovim implikacijama može se pristupiti izgradnjom cjelovitog umjetničkog okvira koji na različitim presjecištima marketinga, društva i života konstruira osobitu estetiku.

Ideja je audiovizualnog djela Click Click Sale istražiti fenomenologiju marketinga, formiranu ljudskim potrebama, dinamikom i komunikacijskim obrascima, koja često asocira na nehumanost, manipulativnost i nametljivost. S ciljem konstrukcije konzistentnog estetskog sustava, audiovizualni rad nastao je sonifikacijom i vizualizacijom velike količine podataka prikupljenih platformom za online oglašavanje. Bez interpretacije i kontekstualiziranja podataka, Click Click Sale apstraktne marketinške podatke prikazuje precizno bez značajne redukcije multidimenzionalnosti. Pritom mapira svaki pojedini klik i konverziju u točku i granulu zvuka karakterističnih boja, intenziteta, trajanja i lokacije te otkriva grandioznu i evolutivnu prirodu kolektivnog podlijeganja marketinškom djelovanju.

Antonio Pošćić i Gordan Kreković povezani su zajedničkim interesima prema interdisciplinarnim temama na raskrižju tehnologije i umjetnosti, suradnjom na znanstvenim istraživanjima i ljubavlju prema glazbi.

Nakon što je 2010. diplomirao računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu uz najviše pohvale i brončanu plaketu Nagrade "Josip Lončar", Antonio na istom fakultetu upisuje doktorski studij na kojem se primarno bavi vizualnim programskim jezicima u kontekstu sinteze zvuka i glazbe. Autor je dva članka u znanstvenim časopisima, sedam članaka na međunarodno recenziranim konferencijama i sveučilišnoga priručnika. Osim znanstveno-istraživačkoga rada, Antonio se intenzivno bavi glazbenom kritikom te redovito doprinosi publikacijama poput The Wirea, The Quietusa, Kulturpunkta, Tiny Mix Tapesa, Bandcamp Dailyja i PopMattersa.

Gordan je diplomirao 2010. informacijsku i komunikaciju tehnologiju, a doktorirao 2016. računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Nagrađen je Rektorovom nagradom, dvjema nagradama Josip Lončar, pohvalom magna cum laude te stipendijama Grada Zagreba. Autor je petnaest radova objavljenih u znanstvenim časopisima i u zbornicima međunarodnih konferencija. Aktivno se bavi računalnom glazbenom tehnologijom u istraživačkom i praktičnom smislu. Autor je glazbe za plesne predstave Hologramski prostor i Vrt kserofilnih biljaka, performansa Mnemosyne i nekoliko drugih javno izvedenih kompozicija.

__________

 

Ivan Mak i Karlo Kelečić: Foursome

Nadogradnja prošlogodišnjeg zdanja interaktivnog noise Redneck projecta nadahnuta je idejom interakcije kroz suvremenu tehnologiju. Povezanost aplikacijama postala je ovisnost društvene komunikacije koja je zamijenila ljudski govor za umjetno ispisani tekst na ekranima. Kroz socijalno promišljanje odnosa među ljudima postavljamo pitanje mogu li pojedinci komunicirati drugačijom vrstom aplikacija kao što su glazbene. U središtu je ponovno četverostrana piramida, simbol uspona, rasta koji završava u jednoj točki, no ovoga puta, umjesto improviziranih instrumenata, s četiri strane piramide nalaze se tableti s instaliranim aplikacijama koje pružaju mogućnost sviranja instrumenata. Bubanj, gitara, klavijature i slični instrumenti putem laptopa i suvremene tehnologije pokušavaju naći zajednički ritam i uspostaviti komunikaciju. Cjelina je zamišljena kao interaktivno sučelje za četiri osobe koje svim silama pokušavaju pronaći zajednički jezik kako bi stvorili harmoniju. One moraju zajedno rasti dok se ne pronađu na samome vrhu kako bi uspješno uspostavili četverostranu komunikaciju. Izmjenom ritmova i kombinacija stvara se komunikacija, neobična i nova vrsta jezika kojeg prepoznaju samo oni koji u njemu sudjeluju.

Karlo Kelečić, mag.educ.art, rođen je u Zagrebu, gdje je 2017. uspješno diplomirao slikarstvo multimedijalnom instalacijom The Last Stand Dynamics i nastavnički smjer znanstvenim istraživanjem na temu Animacija u likovnoj kulturi na ALU. Eksperimentira isključivo digitalnim medijima, postavio je preko 23 grupne izložbe na temu umjetnosti i medicine, te art terapije. Trenutno nezaposlen, aktivno istražuje korelaciju između glazbe, likovnosti i medicine. Nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja na ZEZ-u, nastoji razvijati interakciju i komunikaciju zvuka i skulpture.

Ivan Mak, mag.educ.art., rođen 1985. u Zagrebu, 2014. godine uspješno je diplomirao kiparstvo javnom skulpturom Portal i nastavnički smjer znanstvenim istraživanjem na temu Školski protor kao galerijski prostor na ALU Zagreb. Od tada nadalje eksperimentira sa suvremenim i tradicionalnim materijalima, postavlja izložbe, oprema likovno umjetničke prostore, bavi se scenografijom i izrađuje rekvizite. Trenutno radi kao voditelj likovnih radionica u galeriji Vivoda. Uz likovne radionice za djecu i odrasle i dalje se bavi skulpturom i slikarstvom, nadogradnjom pedagoških pristupa i metodičkih vještina korištenih u svakodnevnom radu s djecom, te proučava povijest umjetnosti i suvremene teorije likovnosti i umjetnosti, slušajući dobru glazbu. Nakon izlaganja na prošlogodišnjem ZEZ-u i dalje se trudi interaktivno spojiti skulpturu i zvuk.

__________

 

Jelena Rubil: AVVA3

AVVA 3 zvučno-vizualna je interaktivna instalacija nastala 2010. godine. Cilj je ovog rada kreiranje i implementacija zvučno-vizualnog ili vizualno-zvučnog „instrumenta” te stvaranje ambijentalnog djela interakcijom posjetilaca. Interface rada je predstavljen u vidu digitalnog stimulusa, koji je repetitivan, a interaktivnost se ostvaruje jednostavnim postupkom. Ovakav pristup ostvarenja djela može dati zanimljive osobne ekspresije sudionika u kinetičkoj, vizualnoj i zvučnoj domeni. Fokus je usmjeren na kreiranje rada koji omogućava simultano izvođenje dinamike slike i zvuka te, naravno, pokreta posjetilaca, pri čemu oni postaju koautori djela donošenjem odluke koja utiče na tok događaja. Instalacija je izvedena prvi put na otvaranju Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Jelena Rubil rođena je 1975. godine u Kruševcu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci 2005. godine, u klasi profesora Vese Sovilja te magistrirala 2010. godine na odsjeku za Višemedijsku umetnost, interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, kod profesora Vladana Radovanovića. Trenutno je u toku izrade doktorskog rada na istom univerzitetu, a od 2012. godine predaje na osnovnim i master studijama Fakulteta lijepih umjetnosti, NUBL. Članica je ULUS-a od 2009. godine.

__________

 

Lavoslava Benčić: ČIPkoZvok / Lace Sounds

LaceSounds video je kompilacija grafičkih zvukova generiranih u radionici Grafički zvukovi u sklopu jednodnevnih radionica From Lace to Lace pod mentorstvom Lavoslave Benčić. Radionica je bila usmjerena na učenje metode za nepristrano i logično premoštavanje razlika u suočavanju s digitalnim grafičkim i zvučnim svjetovima. Metoda grafičkog zvuka omogućuje analizu grafičkih elemenata u posebnim programima koji grafičke strukture prenose u zvuk. Osnova za transformaciju je algoritam spektrograma. Svaka zvučna struktura čini vizualne karakteristike jedne grafičke matrice zvučnim. Grafička matrica koja se koristi za generiranje LaceSoundsa bila je uzorak od čipke. Polaznici radionice: Tjaša Avsec, Ida Hirschenfelder, Saša Spacal i Mojca Založnik.

Lavoslava Benčić stekla je brojna iskustva u ideološkim konceptima, dizajnu i provedbi medijskih projekata. Stekla je andragoško znanje na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani i multimedijske vještine na Institutu i Akademiji za multimediju u Ljubljani. Po završetku BA Media Project Management studija na Sveučilištu Middlesex u Londonu i postdiplomskim studijima grafičkog dizajna na Londonskom koledžu UCK, magistrirala je na Fakultetu za umjetnost u Novoj Gorici, na odjelu Novih medija. Njezini multimedijalni i interaktivni radovi bili su izloženi ili prikazani u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Indiji, Italiji, Malti, Norveškoj, Poljskoj, NR Kini, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji. Objavila je nekoliko radova iz područja obrazovne tehnologije, dizajna knjiga i interaktivnog dizajna. Trenutno intenzivno surađuje s ČIPke (Zavod Kersnikova), inicijativom za žene u kontekstu znanosti, tehnologije i medijske umjetnosti u Ljubljani te predaje na Akademiji i Institutu za multimediju u Ljubljani.

__________

 

Maja Rivić: Mak 29

Mak 29 je audio-performans koji se bavi percepcijom vremena, kroz prizmu njegova protoka u životu bliske osobe; ili se bavi bliskom osobom, kroz percepciju odnosa bliskosti kroz vrijeme, i u vremenu; ili se bavi odnosom, kroz percepciju vremena bliskosti. Koristeći raznorodne zvukove, kao izvore i destinacije značenja, autorica stvara zvučnu dramaturgiju, koja prepričava jedno kapsulirano vrijeme, vremeplovski zapis. Zvuk kao svojstvo i sredstvo ispitivanja elektro-magnetskog vala vremena, ujedno je i vrijeme životnoga vala, od neizvjesnog početka (i) kraja. U ovom radu, zvuk je taj, koji u ovom-vremenu označava ovo-vrijeme, simultano opisujući neko drugo vrijeme, i njegov utjecaj na ovo-vrijeme. Sveukupnost ovog zvuka spaja više vremenskih cjelina u jednu, zarobljavajući sve u njoj, zaboravljajući sebe u njoj, oslobađajući se sebe samog.

Maja Rivić (1982., HR) završila je jazz i suvremeno pjevanje, te aranžiranje u Londonskom centru za suvremenu glazbu Sveučilišta Middlesex. Aktivno djeluje kao vokalistica u jazz/world/art orkestru Mimika, free improv kvartetu MILK, kolektivu Živa Voda, jazz sastavu Maja's Jazz Enthusiasm, te kao kompozitorica i aranžerka u sastavu Maja Rivić Septet., i dr. Kao lead vokal snimila je tri studijska albuma s orkestrom Mimika te album s Jazz Orkestrom HRT-a. Surađuje s aktualnim jazz i improv glazbenicima londonske i hrvatske glazbene scene. Ove akademske godine upisala je diplomski studij iz Novih medija na Likovnoj akademiji u Zagrebu te se sve više zanima za instalaciju, performans i ostale multi-disciplinarne situacije. Također, diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu te se kao freelancer povremeno bavi grafičkim dizajnom. Sudjelovala je u performativnim impro projektima bubnjara i skladatelja Dre-a Hocevara (SLO) na Ljubljanskom Jazz Festivalu (2017.) i na Impronedjeljcima u SC-u (2018.) te u projektu Obetavno: Last Dance, suvremenog plesača/koreografa Loupa Abramovicija (FR/RO) i kontrabasiste Tomaža Groma (SLO) na performansu u Močvari. S Alenom i Nenadom Sinkauzom sudjelovala je na koncertima velikog impro kolektiva austrijskih i hrvatskih improvizatora StiCri Orchestra u Puli (Rojc) i u Zagrebu (KSET).

__________

 

Alen Ilijić: Overtake (Preokret)

Na festivalu Zez, Alen Ilijić premijerno će izvesti svoju kompoziciju za klavir i glas pod nazivom Overtake (Preokret). U sklopu performansa Ilijić će izložiti deo svojih najnovijih umjetničkih radova, tzv. vizualnih partitura, s istoimenim nazivom. Kompozicija Overtake sastoji se od definiranih, fragmentarnih materijala s elementima intuitivnih dionica. Inovativnost Ilijićeve muzike opaža se u kreaciji vlastitih integralnih parametara: harmonije, melodije, ritma i generalno forme. U njegovim nastupima prisutan je i momenat improvizacije koji je baziran na pisanim materijalima. Stvaranje vizualne umetnosti i komponiranje slične su discipline za Ilijića, gdje se određeni elementi izražavanja prepliću, ili su povezani na specifičan način. Glavni konstruktivni element vizualnih partitura čine muzički zapisi koje je kompozitor kreirao u procesu komponiranja, te su dati u formi mape ili skice dela. Boja, jedan od nosilaca likovnih elemenata i suština slikarstva, upotpunjuje strukturu muzičke kompozicije i definira harmonsku pozadinu. Tako vizualne partiture ne predstavljaju više tradicionalni muzički zapis već postaju slike, s novim interpretacijama. Specifičnost vizualnih partitura čini i veza između različitih vidljivosti zapisa, skrivenih kodova i posvećenosti detaljima. Vizualne partiture rada Overtake zahtijevaju pažljivo promatranje i angažiranje publike.

Alen Ilijić novomedijski – avangardni je kompozitor i multimedijalni umjetnik. Studirao je filmsku muziku s profesorom Amitom Senom na Vestminster Koledžu u Londonu, a kompoziciju, orkestraciju i elektronsku muziku sa Srđanom Hofmanom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Član je Američkog udruženja kompozitora BMI i Internacionalnog društva za suvremenu muziku ISCM, Austrija. Tijekom 2016. i 2017. bio je gostujući profesor na Univerzitetu Nju Hemšir u Americi, na Univerzitetu za muziku i umetnost u Beču, kao i u umjetničkom centru ‘Cimer’ u Tel Avivu. Prepoznat od svjetskih muzikologa i historičara umetnosti za inovativnog stvaraoca, održao je predavanja o svom kompozicionom pristupu i umjetničkom angažiranju. Nastupao je u Americi, Izraelu, Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Portugalu, Grčkoj i Engleskoj. Kao multimedijalni umjetnik, Alen Ilijić je imao tri samostalne izložbe u Beogradu: ‘Stellar Refugee (Zvezdana Izbeglica)’ 2011, ‘NOISYGENES (Bučni Geni)’ 2014, i ‘Zona 2’ 2017. Sudjelovao je na grupnim izložbama u Americi, Austriji i Srbiji.

__________

 

Ad hoc kolektiv - Novi mediji ALU: Attention Please! Where are our eyeballs at?

Algoritam samoorganiziranih, kibernetičkih sustava u kojima nema hijerarhije i moći već idealne ravnopravnosti prepuštene u ruke digitalnom, kompjuteriziranom sustavu odlučivanja. Performans uključuje osam pojedinaca u igri kretanja i korištenje digitalnih sadržaja preko pametnih telefona prema postavljenom algoritmu. Sve odluke izvođača u igri kao što su smjerovi kretanja, korištenje zvukova i svjetala, određeni su po principu slučajnih brojeva preko mobilne aplikacije. Polja po kojima se izvođači kreću sastoje se od polja na kojima se obavljaju određeni zadaci kao što su puštanje zvukova frekvencijskog generatora u frekvenciji određenoj slučajnim brojevima itd. Zbog svojeg koncepta, izvedba je svaki put drugačija.

Rad je razvijan u sklopu radionica OZAFIN ALU - „Ishod nepoznat“, pod vodstvom Jasona Mullhausena u Pogonu Jedinstvo - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Polaznici radionice i izvođači su Ivan Jamić, Ivor Tamarut, Sarah Clyde, Branimir Štivic, Filip Borelli, Sanja Bistricic, Martina Kris Komljenović te Lana Đurđek.

__________

 

Branimir Štivić: Fe2O3!..magnetizam

Fe2O3!..magnetizam audiovizualni je performans temeljen na osnovnim principima magnetnih polja, dinamičkih prostora te magnetnih zapisa na trake. Umjetnik istražuje dinamičke gravitacijske sustave korištenjem Max/MSP/Jitter programskog jezika i magnetofona/magnetne trake na koju pohranjuje zvučne zapise i reproducira ih u petlji. Kretanje čestica kroz kompleksne sustave simuliranih magnetnih polja proizvodi zvučne strukture. Pohranjivanjem istih na magnetnu vrpcu uz pomoć magnetofona autor bilježi trenutno stanje sustava, a reprodukcijom u petlji ponovno pokreće te zvučne strukture te nastavlja protok magnetnih čestica prema slušateljima. Isto kao i simulirani dinamički sustav čestica, magnetnu vrpcu možemo promatrati kao uređeni statični model vektorskog polja (ono zapisano na traci određuje njezinu statičnu strukturu), ali isto tako i kao dinamički sustav ako se ona kreće u petlji i sadržaj se nadosnimava.

Branimir Štivić student je diplomskog sveučilišnog studija Akademije Likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi Mediji. Diplomirao je 2015. godine Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu. U svijetu glazbe dulje je od 15 godina, a produkcijom i oblikovanjem zvuka intenzivno se bavi posljednjih 5 godina. Radio je zvuk za veći broj kratkih filmova, performansa i izložbi od čega je najvažnije za spomenuti animirani film „Vizita“ koji je odabran za natjecanje u kategoriji „Natjecanje hrvatskog filma“ na festivalu Animafest u Zagrebu 2018. godine. U svojem umjetničkom radu bavi se zvučnim i svjetlosnim instalacijama, performansom, kibernetikom, programiranom umjetnošću, neuronskim mrežama, umjetnom inteligencijom i video sintezom. Multidisciplinarni pristup koristi kao alat za istraživanje percepcije, probabilistike, pseudoslučajnosti, procesne glazbe, zvuka, slike, kinetike i sinteze uz pomoć strojnog učenja. Član je umjetničkih kolektiva „TrashWillSmash“ i „Pero Zloba i Tinu Ninu“, a duži niz godina bavi se istraživačkim radom na osobnom multimedijalnom projektu pod nazivom Die Zoone.

__________

 

N/OBE: N/OBE Live

Performans je debitantska izvedba aktualnih i arhiviranih zvučnih komada provučenih kroz Max/MSP patcheve, digitalni sampler te granularnu sintezu. Spoj organskih snimki i sintetskog zvuka nastalog od algoritama konstruiran je u istraživačku, akustično naglašenu formu glazbe koja bi diktirala liniju raskršća konvencija noise, ambient i klupske muzike te ju lišila svojih elemenata alatima aleatorne kompozicije. Musique concrète komadi progresirat će u ambijentalne slojeve, apstraktni soundscape u ritmičke mikrosekvence — rezultantne, razvijene strukture razbijene su u pulsirajuće, reljefne krhotine frekvencija s naglaskom na njihovu kolažnu kvalitetu.

Nikola Krgović 23-godišnji je DJ, aktivan dvije sezone na zagrebačkoj sceni tijekom kojih je ostvario nastupe u većini lokalnih klubova, te u ljubljanskom Rogu. Suorganizator je klupskog programa/podcast serijala VOLTA koji naglašava suvremeni i eksperimentalni zvuk, te jedan od moderatora Zvučnog Zida na Radio Studentu gdje dvaput mjesečno predstavlja svježa izdanja globalnog undergrounda. Kao autor kazališnog i filmskog sound designa te mnogobrojnih edita i mashupa, mutirane i simbolične forme klupskih traka rekonstruirane su u njegovim šarolikim, emotivno nabijenim setovima kroz oprečnu i kontroverznu selekciju — koju često ocrtava igra poliritma, politički komentar te transgresivnost plesnih komada naklonjenih klupskom postmodernizmu. Proglašen je za Nucomera 2018. godine od strane Illectricity Festivala.

 

______________

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.

 Festivalske ulaznice: 160 kn

 

zez, zez festival, festival