Innovations lift off: Smart City

U ponedjeljak, 25. ožujka u 15h u KSET-u, studenti će predstaviti najuspješnije inovacije nastale kroz program Imagine, Create, Innovate: Smart City. Riječ je o studentskom programu kroz koji suideje uobličene u prototipove, a zatim i u tehničke inovacije koje nastavljaju priču u poslovnom okruženju kroz patent, EU projektnu prijavu i sajam u Dubaiju.

Program u organizaciji asistenata i profesora FER-a te volontera studentskih udruga nastao je kao suradnja Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT-a) i FER-a uz viziju pobuđivanja kreativnosti i stvaranje inovacijske atmosfere među mladima, posebno u studentskim danima, dugoročno usmjerene prema komercijalizaciji visokotehnoloških proizvoda kao osnovne uloge ICENT-a.

S početkom u lipnju 2018., u programu je sudjelovalo 16 timova koji uključuju 62 studentice i studenta s 10 hrvatskih fakulteta i veleučilišta iz Zagreba, Osijeka i Varaždina. Povjerenstvo od 15 prepoznatih domaćih stručnjaka izdvojilo je 8 timova koji su dobili stipendije te uz mentore realizirali svoje ideje tijekom 4 mjeseca izrade. Kućni aeroponski vrt, IT sustav za upravljanje otpadom u gradovima, napredna prometna regulacija semaforima, detektor alergena i UV zračenja za uličnu rasvjetu samo su neke od ideja pretočene u inovacije. Nakon perioda čuvanja intelektualnog vlasništva, prezentacije i demonstracije rješenja, timovi se predstavljaju sada javnosti uz najavu nove inačice programa.

Sponzorstvima i donacijama, program je podržalo 12 poduzeća, uz Grad Zagreb kao partner i uz podršku Predsjednice Republike Hrvatske, no ono što posebno izdvaja program su nagrade, patent, EU projektna prijava i sudjelovanje na sajmu u Dubaiju te aktivno uvođenje ovih studentskih inovacija u poslovni svijet. U sklopu toga, osnovan je jedan startup, dva su još na pragu te je proveden jedan transfer tehnologije u sponzorsko poduzeće.

Ulaz je slobodan, kava sponzorirana,kreativnost u zraku, vidimo se u KSET-u!