Play@KSET: Mistero Buffo

U nedjelju 24. 3. u 19:00 h ugošćujemo predstavu Mistero Buffo Istarskog Narodnog Kazališta u izvedbi Valtera Roše! 

Mistero Buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Daria Foa, nastala 1969. godine no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Ono što je vrlo zanimljivo je da te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke, a to je ponajprije duh naroda, koji je, iako potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

Prijevod: Valter Roša i Aleksandar Bančić

Igra: Valter Roša

Produkcija: Istarsko Narodno Kazalište – Gradsko kazalište Pula.

Ulaz se otvara u 19 h, a karte se mogu kupiti od 18:30 h. Cijena karte će biti 20 kn za studente, a 30 kn za ostale.

predstava