ZEZ: BROM (RUS)

Na posljednje warm-up izdanje ZEZ festivala 2019. u KSET dolazi nam jedan od najboljih ruskih avangardnih sastava - Brom.

Moskovski Brom je ubojit omjer slobodne improvizacije, jazza i punka - koncentrirani i gusti avant-jazz s nemilosrdnom ritam sekcijom i uhoparajućim saksofonom. Ovaj kvartet lagano uvodi slušatelja u jazz komfor samo da bi ga naglo prekinuo pljuskama oštrih riffova i noisea.

Brom postoji više od 10 godina, a nastao je kao otpor protiv ustajale konformističke naravi tadašnje glazbene scene u Moskvi. Od svog osnutka, Brom eksperimentira s različitim glazbenim izričajima, konstantno unoseći nove elemente u svoj zvuk. Promijenili su nekoliko postava i svaka od njih imala je svoj specifičan sound, no ono što nikad nisu mijenjali je ogromna količina energije u nastupu (i basista).

Posljednji album “Sunstroke” je dosad najveći i najbeskompromisniji eksperimentalni korak za Brom ili kako je to free jazz velikan Mats Gustafsson rekao: “One of the most amazing mixes of musical elements I have heard in a long freakin’ time. This music kicks serious ass.”. “Sunstroke” je snimio trio: Dmitry Lapshin (bas), Anton Ponomarev (saksofon) i Yaroslav Kurilo (bubnjevi), no ubrzo nakon izdavanja pridružuje im se elektronički čarobnjak Felix Mikensky.

U spomenutoj postavi svirat će u KSET-u i pokazati zašto su jedni od najpoznatijih avangardnih umjetnika Moskve.

BC (Sunstroke): https://trostrecords.bandcamp.com/album/sunstroke
FB: https://www.facebook.com/brom.band/
YT: https://www.youtube.com/watch?v=sbPSLkrJa7E

Karte su u pretprodaji u Dirty Old Shopu i KSET-u po cijeni od 30 kn dok će na dan koncerta cijena iznositi 45 kn.

zez, zez festival, eksperimentalna glazba