Slušaj me #5

KSET će u utorak, 20. 11. peti put ugostiti "Slušaj me". 

U najkraćim crtama, "Slušaj me" su lijepe priče o lijepim pjesama. 

U nešto dužim crtama, riječ je programu koji se održava jednom u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima vrlo dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih.

Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Na petom izdanju govore:

Zlatan Vehabović - jedan od najboljih i najpopularnijih mladih hrvatskih slikara posvećen je muzici jednako koliko i slikarstvu, a to je jedna ozbiljna posvećenost. Jako ozbiljna. Još od njegovih slikarskih početaka, glazba je uvije bila tu negdje. Šetala je po slikama ili se šuljala u drugom planu. Njegove slike često pričaju priču, a još češće od toga pričaju – pjesmu. Nerijetko su nadahnute vrlo konkretnom glazbom ili pak stanjima u koje glazba dovodi i čim se zagrebe ispod površine njegovih radova (ne doslovno, nikako doslovno!), počinju curiti note i počinje se čuti melodija.

Višnja Vukašinović - vrsna filmska kritičarka, ne kažemo samo mi, Višnja za to ima i službenu potvrdu (Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo joj je nagradu za najbolju kritičarku 2016. godine), osim o filmu, piše eseje i o književnosti i likovnoj umjetnosti, autorica je tri nagrađivana kratka igrana filma i bloga o filmu (Felix Trot), voditeljica radionica kritike i radionica pisanja za film Kinokluba Zagreb. Uz sve to, Višnja je i, pazi sad, potpredsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara. Znači, velika, velika faca u svijetu filma. Da biste saznali kako promišlja film, čitajte njezin blog, a da biste čuli kako osjeća glazbu, vidimo se u KSET-u.

Domagoj Jakopović Ribafish - nema gdje ga nema. Novinar koji je prošao kroz valjda svaki domaći medij, od Playboya i Jutarnjeg do Nove TV i Radija 101. Gurman, plivač i bloger, radijski voditelj i vispreni vic-maher, poznavatelj i ljubitelj piva te sinonim za dobru zabavu, ovaj je huncut, što možda niste znali, diplomirani profesor geografije koji svako jutro na svojem Facebooku postavlja jednu glazbenu numeru za započeti dan uz neizbježno „Jutropipl!“. Pitanje je samo koja je od tih pjesama ona mrvicu važnija od drugih, ona prava, ona – posebna?

Ivica Antunović - Ivica je trebao biti gost na prvom "Slušaj me", ali ga je bolest u posljednji čast spriječila u tome. Pa da ponovimo tko je taj Ivica: glazbenik par excellance, bivši član bendova Hemendex, Death Disco i Seven That Spells, bio je član pratećeg benda Nine Romić, trenutačno svira s (the) Lesser Men, a matični bend, u kojem pjeva i svira gitaru, mu je ESC Life. Povremeno piše za portal KLFM radija, gdje je bio jedan od voditelja emisije Minibar, a trenutačno kuha novu emisiju, koja samo što nije krenula. Ukratko, na sceni oduvijek, nadamo se i zauvijek.

Miro Manojlović - po obrazovanju i zvanju akademski montažer, ali nema toga što ovaj šarmantni momak ne radi ako ga lijepo ne zamolite: surađuje s brojnim glazbenicima na domaćoj i stranoj improvizatorskoj sceni, član je pratećeg benda Darka Rundeka, radio je na brojnim kazališnim predstavama i filmovima, i to SVE: montažu, glazbu, scenarij, režiju, dečko i glumi prema potrebi. Još jedan od naših gostiju koji ne samo da žive od glazbe, nego i za glazbu.

Đurđica Čilić - službeno nastavnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prevoditeljica i aktivistica, a neslužbeno spisateljica koja svojim proznim minijaturama, anegdotama i sličicama iz života slama srce svakome tko nabasa na te bisere u lutanjima Facebookom. Sama za sebe kaže da je „hausmajstorica u cjeloživotnom projektu popravljanja svijeta ili barem njegovih manjih dijelova“ što je toliko lijepo da tome više ništa ne bi trebalo dodati, ali svejedno moramo reći da se divimo njezinoj snazi i hrabrosti da stane na put gluposti i zlu te da se bori za ono u što vjeruje. Heroina, u punom smislu riječi!

Vrata otvaramo u 20 h, a počinjemo točno u 20:30 h. Večer moderira Andrija Škare, a ulaz je besplatan.

slušaj me