Slušaj me #4

„Slušaj me“ uplovljava u novu sezonu, a prvo ovosezonsko izdanje održat će se u KSET-u u utorak, 2. 10.!

U najkraćim crtama, „Slušaj me“ su lijepe priče o lijepim pjesama.

U nešto dužim crtama, riječ je programu koji se održava jednom u dva mjeseca na kojem šest govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima vrlo dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih, zašto im znači nešto više od ostalih.

Nakon toga, tu pjesmu slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj.

Na četvrtom izdanju govore:

Lara Mitraković - Mlada pjesnikinja, članica Književne grupe 90+, rođena Višanka (odnosno Splićanka, ali samo zato što na Visu nema rodilišta), sjajna autorica koja u svojim pjesmama nepogrešivo pronalazi onu finu tanku nit koja spaja otočku tugu, iskonsku i primarnu te moderni, urbani Weltschemrz mladog čovjeka izgubljenog u svemu onome u čemu se mladi ljudi danas već gube. Glazbu sluša, voli, prati i oko nje je poprilično strastvena. Ne sumnjamo da će takva biti i njezina priča. Strastvena.

Miljenko Jergović – Unatoč želji da napišemo samo „Da, taj Miljenko Jergović“ jer to bi stvarno bilo dovoljno i neke ljude stvarno nema potrebe posebno predstavljati, reći ćemo još da je on najbolji, najprevođeniji i najpoznatiji živući hrvatski pisac, a da nam osim njegovih knjiga jednako mnogo znače i novinski tekstovi koje ispisuje, a koji se vrlo često, ne biste vjerovali, bave onim što mu je, baš kao i nama, upravo sveto. Baš sveto. Naime, glazbom.

Matija Habijanec – Na papiru bi stajalo da je Matija najpoznatiji po svojoj glazbenoj inkarnaciji The Marshmallow Notebooks i iako bi to bila istina, taj papir bi sakrio sve ono izvan i oko toga, sve ono uistinu važno. Čak ni to što albume izbacuje u bjesomučnom ritmu još od srednjoškolskih dana (dosad snimljenih 15-ak, tko bi znao točan broj), što je osnovao dvije izdavačke kuće, što je pisao divan fanzin i tekstove za brojne tiskovine te što je otac lo-fi-ja u Hrvata nije ono zbog čega smo sretni što Matija dolazi na „Slušaj me“. Volimo ga i zbog toga, jasno, ali nam je daleko važnije to što je on toplo srce scene koja ustvari ne postoji, onaj koji oko sebe okuplja sve one spektakularne zgubidane željne singaloganja uz njegovu gitaru, proljetnih zvukova i boravka na Jadranu u pred i postsezoni. On je taj koji svima na sceni koji to traže i žele pruža mali, ugodni, topli dom.

Leonard Jurić - Gotovo da nema toga što ovaj mladi lav ne zna o glazbi i pop-kulturi općenito. Tekstove mu možete čitati na stranicama Ravno do dna, Pick & Pop, Kulturpunkt, MAZ... Pobjednik je svakog glazbenog kviza na kojem ne sudjeluje legenda Gogo Pavlov. Već je dokazao koliko mnogo zna o popularnoj glazbi (i može vam elokventno objasniti zašto se popularna glazba zove popularnom i je li ona stvarno popularna, ha!), a sada ćemo čuti koliko glazbu osjeća. U našem svijetu to je ne samo važnije nego vjerojatno i jedino važno.

Irena Družinić - Irena, koja je mnogima poznatija kao Derza Fanistori (kužite, kužite? There's a funny story. Zakon!), autorica je dva bloga. Jedan je Porcija i pol, u kojem nas vodi kroz svoje eksperimente sa zdravom hranom, a drugi, puno duljeg staža, Kaleidoscope Situations. U njemu piše o svim važnim životnim stvarima, a prema tom blogu ispada da je za Irenu to možda ipak glazba jer je najviše tekstova upravo o njoj. Mi ćemo se složiti s njom. O čemu god da pisala, Irena to radi s puno strasti i ljubavi, žena po našoj mjeri.

Vlado Gojun – Ako dođete na koncert i ovaj dubrovački Konan nije u prvom redu, onda vjerojatno i niste na koncertu. Čovjek pobožno prati sve, u zemlji, regiji i inozemstvu, nije mu teško potegnuti i više tisuća kilometara kako bi vidio bend koji voli, a u međuvremenu radi kao upravo genijalan montažer i redatelj filmova koji, pazi sad, kao glavnu temu imaju – glazbu. Nedavno je premijeru imao njegov fascinantan film „Bebe na Vole“ o, je li, Bebe na Vole to jest kantautoru Adamu Semijalcu, a kao mali kuriozitet izdvajamo i da je montirao film „Buick Riviera“ po romanu Miljenka Jergovića. Svemire, zaokružen li si.

Ulaz je slobodan!

predavanje