ZEZ Festival: Širom, JASSS, ikonal, Strahinja Arbutina

Šesti dan ZEZ festivala, subota 21.4., donosi nam popodnevni koncert benda Širom i prvi pravi klupski program festivala u suradnji sa Živom Muzikom na kojem će nastupiti JASSS, ikonal i Strahinja Arbutina.

 

POPODNEVNI KONCERT

 

ŠIROM 

Folk / akustika

Slovenija

Subota, 21.4., 15:00 h

Širom sviraju “izmišljeni folk” tj. “folk iz paralelne dimenzije”. Njihova nedokučiva mješavina world stilova i folklora stvara vlastitu tradicijsku glazbu koja kao da pripada bilo gdje i nikamo. Uz to još treba napomenuti i utjecaje post rocka, jazza, psihodelije i klasične glazbe uz neizostavne asimetrične balkanske ritmove. Iztok Koren, Ana Kravanja i Samo Kutin zajedno sviraju preko 20 instrumenata, pretežito žičanih i perkusivnih. Neki od njih su prepoznatljiviji poput tamburice, violine ili kalimbe dok su neke od egzotičnijih instrumenata čak sami izrađivali i modificirali (shwams, balafoni, ribab, okvirni bubanj, lire…). 2017. godine izbacili su svoj drugi album ‘I Can Be a Clay Snapper’ za ljubljanski Glitterbeat Records (Tamikrest, Baba Zula, Aziza Brahim, Damir Imamović…) te njime zadobili naklonost svjetskih medija (The Wire, Quietus, KEXP Radio, BBC Music Magazine…).

“Rarely do I hear anything that stops me in my tracks and makes me rethink music - and that's what happened when I first heard Širom." - Kevin Cole, KEXP Radio

Cijena pojedinačne ulaznice za popodnevni koncert: 40 kn u pretprodaji, 50 kn na dan koncerta.

 

VEČERNJI PROGRAM

 

JASSS  // ZEZ i Živa Muzika

techno/ industrial/ electro/ breaks/ IDM

Španjolska / Njemačka

Subota, 21.4., 22:00

Ponovno smo udružili snage sa Živom Muzikom za našu prvu pravu klupsku večer! Silvia Jiménez Alvarez poznatija kao JASSS, španjolska je producentica i umjetnica zvuka koja slojeve eksperimentalne elektronike slaže na temeljima EBM-a, industriala i mračnog jazza stvarajući nekonvencionalnu i atmosferičnu klupsku glazbu. Punk i hardcore korijeni iz njezine mladosti evoluirali su u dublje istraživanje industriala, post-punka, duba i eksperimentalne glazbe s naglaskom na njezinu skrivenu mističnu kvalitetu. U 2010. preselila se u Nizozemsku gdje se posvetila terenskom istraživanju zvuka i prostora te propitivanju medija kroz stvaranje soundscapea i rada na eksperimentalnim filmovima. Nakon Nizozemske seli u Berlin koji joj je trenutno baza i iz kojeg započinje osvajanje elektroničke scene svojim eklektičnim DJ setovima. Njene inovativne mikseve su zato istaknuli i Ninja Tune te Crack Magazine. Nakon dva EP-a objavljena na Anunnaki Cartelu i Mannequin Recordsu, u rujnu prošle godine objavila je hvaljeni debi “Weightless” na kojem teške baseve kontrira delikatnijim oblicima postižući jedinstven ugođaj. YASSS!

 

STRAHINJA ARBUTINA

Strahinja Arbutina na lokalnoj sceni je poznat kao producent i suosnivač DIY labela low income $quad. Već broji nekoliko internacionalnih izdanja, ali uglednih mikseva poput NTS Radio mixa za Natural Sciences ili pak gostovanje na Intergalactic FM-u kod Ali Renault. Njegov zvuk kombinacija je noisea, techna i industriala - savršen blend za klupsku večer u KSET-u.

 

IKONAL

ikonal je glazbeni nusproizvod Nikole Kosa nastao u želji da dostavi plesnu energiju na floor što direktnije i sirovije. Izvođenjem tradicionalnog elektronskog plesa za 2 mašine i mixer nastaje posebna kakofonija zvukova koja nerijetko kod ljudi izazove ples ili nevjericu. Iako je sudjelovao u mnogim zanimljivim izdanjima na Return To Disorder, Gooiland Elektro i Medical Records, njegov samostalni EP još se s nestrpljenjem očekuje. Član je bRave kolektiva s kojim radi na proširenju plesnih izričaja kroz organiziranje plesnih večeri, radionica i synth jamova.

 

Ulaznica za subotu navečer: 65 kn

 

RADIONICA

DIY SNIMAČ ELEKTROMAGNETSKIH VALOVA (2. DAN)

Voditelj: Tin Dožić

Petak 20.4. i Subota 21.4., 11:00-19:00 h

Trajanje: 2 dana po 6-8h

Donacija za trošak materijala: 60kn

Tin Dožić će u petak i subotu održati dvodnevnu radionicu na kojoj bi polaznici/ce izrađivali vlastiti uređaj za ozvučivanje elektromagnetskog zračenja. Takav uređaj može ozvučiti nečujne šumove i apstraktne tonove koje emitiraju razni elektronički uređaji. Tako se primjerice mogu čuti unutrašnji procesi rada laptopa, mobitela, punjača za struju, bežičnih miševa, modema, mikrovalnih pećnica, malih kućanskih aparata, ali i uređaja u javnom prostoru kao što su razvodne kutije za struju, semafori, razne žarulje, električne reklame i sl.

Polaznici/ce izrađuju sami svoje pojačalo i mikrofon te na kraju radionice odnose čitav proizvod sa sobom. Svi materijali su pripremljeni za polaznike/ce, oni samo moraju donijeti svoju kutiju u koju će taj elektronički sklop ugraditi – tako svatko odlazi kući s jedinstvenim uređajem. Može biti zanimljiv glazbenicima/ama, kako eksperimentalnim tako i konvencionalnim, šumovi se mogu koristiti kao layeri ili samplovi u glazbu, umjetnicima/ama, hakerima/icama, entuzijastima/cama.

Za sudjelovanje na radionici potrebno je pokriti troškove materijala u vrijednosti od 60 kn.

Broj polaznika je ograničen! Prijaviti se možeš na zez@kset.org.

 

Na ZEZ festivalu, festivalu eksperimentalnog zvuka, od 16. do 22. travnja, stvarat ćemo i slušati glazbu te pokušati otkriti do čega sve može dovesti zezanje s formom, dinamikom i zvukom. Uz koncerte i Izložbu zvuka održavat će se i radionice, predavanja, projekcije...

Festivalske ulaznice možete nabaviti za 140 kn do 25.3., a zatim će koštati 160 kn. Sve ulaznice možete kupiti u KSET-u (Unska 3) i Dirty Old Shopu (Tratinska 18).

 

Slušaj drugačije!

zez festival, eksperimentalna glazba