ZEZ Festival: Turning Jewels Into Water, Clouie, Pinealis Glandula


Na četvrtom danu ZEZ Festivala, u četvrtak 19.4. nastupit će genijali Turninig Jewels Into Water. Osim koncertom počastit će nas i radionicom. Uz njih će nastupiti i domaće glazbene snage koje se poigravaju s etno elementima - Clouie i Pinealis Glandula.

 

RADIONICA

THE INTERSECTION OF RITUAL, IMPROVISATION, GLOBAL RHYTHMS AND MUSIC-TECHNOLOGY

Voditelji: Ravish Momin i Val Jeanty (Turning Jewels Into Water)

Četvrtak, 19.4., 16:00 h

Trajanje: 1 h

Turning Jewels into Water je projekt bubnjara i skladatelja Ravisha Momina (Tarana) i skladateljice, perkusionistice i turntablistice Val Jeanty (Val-Inc). U četvrtak 19.4. održat će radionicu na kojoj će se istraživati različite metode i tehnologije za modifikaciju akustičnih zvukova i njihovo stapanje s onima proizvedenim elektroničkim putem. Raspravljat će se o poteškoćama izmjenjivanja složenijih glazbenih mjera i ritmova, usklađivanja instrumenata i o kreativnim rješenja za MIDI mapiranje kako bi se stvorile nove mogućnosti za improvizaciju. Demonstrirat će kako se ove performativne i kompozitorske strategije za stvaranje spontanih aranžmana nastavljaju na elemente glazbenih tradicija kojima pripadaju. Tu večer možete ih vidjeti na djelu u koncertnom izdanju.

Broj polaznika je ograničen! Prijaviti se možeš na zez@kset.org.

Radionica je na engleskom jeziku. Sudjelovanje je besplatno, ali će se prikupljati dobrovoljne donacije za voditelje radionice.

 

 

KONCERTI

TURNING JEWELS INTO WATER

Etno / beats / ambient / drone

SAD / Haiti

Četvrtak, 19.4., 21:00 h

Turning Jewels into Water je projekt bubnjara i skladatelja Ravisha Momina (Tarana) i skladateljice, perkusionistice i turntablistice Val Jeanty (Val-Inc). Uz održavanje zanimljive radionice (vidi pod ‘Radionice’), u četvrtak će u večernjem terminu odsvirati improvizirani, site-specific ritual posvećen ZEZ Festivalu. Pritom će koristiti drevne napjeve i digitalne beatove kako bi stvorili mješavinu ambijentalne glazbe, dronea i beatova sa spiritualnom vibrom. Ovim nastupom najavljuju i svoj prvi zajednički EP Which Way is Home?

Valine glazbene reference broje Geri Allen, Anthony Braxtona i Harriet Tubman Double Trio. Njena instalacija “Afro-Electronica” izložena je u Whitney Muzeju i MoMA-i u New Yorku, Venecijanskom Biennalu i nizu glazbenih festivala u Europi. Ovoj glazbenici s Haitija ovo će biti premijerni nastup u Hrvatskoj, dok je Ravish je već posjetio KSET u postavi svog Bollywood electro - jazz benda Tarana. Radio je s raznim glazbenicima od Shakire do svog mentora i velikana avangardnog jazza Kalaparusha M. McIntyrea. Oboje vješto stapaju elektroničke i akustične beatove u svom stvaralaštvu i spajaju ono drevno s modernom elektronikom, jazz improvizacijom i globalnim ritmovima kultura iz kojih vuku korijene (Haićanski voodoo, improvizirana glazba južne Indije, sjevernoafrički i bliskoistočnjački elementi…).

 

CLOUIE

Četvrtak, 19.4., 20:00 h

Clouie je Sve po potrebi, a za ZEZ festival je bend koji će izvesti posebno osmišljeni šamanski obred inspiriran selom. Pod bičem Tomislava Đudarića (Rusti, Svemirko) tamburat će bas, bubanj i frula. Svi će plesat uz etno trens elektro akustik gruv kola. Turbo etno će dignuti Clouieja iz pepela tužnih ljubavnih pjesama.

 

PINEALIS GLANDULA

Utorak, 17.4., 20:00 h

Pinealis Glandula je audiovizualni kolektiv čiju sadašnju postavu čine Mirna Pavičić, Tin Dožić, Tarik Haskić i Branimir Norac. U sklopu ZEZ festivala izvest će audiovizualnu kompoziciju pod nazivom The Hero's Journey inspiriranu tumačenjima Josepha Campbella koji kroz mitove i priče, odnosno monomit – opću, bezvremensku priču o putu junaka zajedničku različitim religijama i kulturama, objašnjava podsvjesne mehanizme svakoga čovjeka u suočavanju sa zahtjevima vanjskoga svijeta ili vlastitim psihoemocionalnim stanjima. Slijedeći osnovne točke razvoja radnje u monomitu o junakovom putu, Pinealis Glandula razvija svoju kompoziciju čineći je tako audiovizualnim pandanom Campbellovih tumačenja.

Ulaznica za utorak za koncerte: 30 / 40 kn

 

 

BONUS TECH SEKCIJE KSETA

POPRAVLJANJE SLUŠALICA

Voditelj: Tehnička sekcija KSET-a

Četvrtak, 19.4., 11-15 h

Iako nije riječ o pravoj radionici, nema večih ručnih radnika od Tehničke sekcije KSET-a. U četvrtak će od 11 do 15 h velikodušno demonstrirati manje popravke na potrganim slušalicama. Sve što trebaš je donijeti svoje potrgane slušalice, a oni će ugrijati lemilice i baciti se na posao.

Svi popravci su besplatni!

 
 
Na ZEZ festivalu, festivalu eksperimentalnog zvuka, od 16. do 22. travnja, stvarat ćemo i slušati glazbu te pokušati otkriti do čega sve može dovesti zezanje s formom, dinamikom i zvukom. Uz koncerte i Izložbu zvuka održavat će se i radionice, predavanja, projekcije...

Festivalske ulaznice možete nabaviti za 140 kn do 25.3., a zatim će koštati 160 kn. Sve ulaznice možete kupiti u KSET-u (Unska 3) i Dirty Old Shopu (Tratinska 18).

 

Slušaj drugačije!

zez, festival, eksperimentalna glazba