Madchester

U srijedu, 21.veljače, na trećoj ovogodišnjoj slušaonici koju nam donosi Disco sekcija KSET-a, slušamo samo bendove iz Manchestera. Radi se o bendovima koji su svojim djelovanjem oblikovali glazbenu i kulturnu scenu ovoga grada kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Pod utjecajem hipnotičke atmosfere koja je tada vladala gradom ovo razdoblje i sam pokret koji iz njega proizlazi poznato je pod imenom Madchester.

„Madchester“ je izraz koji je popularizirao jedan od zaposlenika izdavačke kuće Factory Records pod čijim okriljem su djelovali kultni Joy Division koji nakon smrti Iana Curtisa postaju New Order. Upravo su Factory Records na čelu s legendarnim glazbenim menadžerom Tonyjem Wilsonom i tada vrlo popularnim New Orderom 1982. godine otvorili noćni klub Hacienda koji će krajem desetljeća postati epicentar glazbenog i kulturnog pokreta nazvanog Madchester. Glavna osobina Madchester scene je bio takozvani „baggy“ zvuk koji podrazumijeva kombiniranje rocka, funka, psihodelije i house glazbe.

Neki od poznatijih izvođača koji su tada djelovali i koje ćemo imati prilike čuti na ovoj slušaonici su: The Stone Roses, Happy Mondays, The Charlatans, New Order, Inspiral Carpets, A Guy Called Gerald...

Slušaonica počinje u 20 h, upad je 5 kn. Vidimo se!

slušaonica, disco sekcija