Anime večer

Nakon dugo vremena i brojnih upita, u KSET 18. siječnja vraćamo Anime večer! Ovoga puta gledamo dva filma iz studija Ghibli - My Neighbour Totoro i Spirited Away.

My Neighbour Totoro (1988.) (100min), japanski je animirani fantasy film najpoznatiji upravo zbog Totora, mnogima dragog šumskog duha nalik na ogromnog medvjedića.

Od njegovog nastanka pa sve do danas, film se često nalazio na vrhovima ljestvica najboljih animiranih filmskih ostvarenja, a lik Totora pripada najdražm fiktivnim likovima svih vremena.

Smješten u nostalgičnom, ali modernom, periodu, film stvara fiktivan i fantastičan, a opet naizgled stvaran, svijet supernaturalnih stvorenja koja koegzistiraju u sve modernijem dobu. Nevjerojatno topao i nostalgičan, film na komičan način uspijeva vrlo realno i uvjerljivo prikazati osobnosti dviju djevojčica, Satsuki i Mei, kroz različite situacije.

Pomalo je tužan, pomalo strašan, pomalo informativan te pomalo iznenađujuć, upravo kao i život sam za sebe. Film ovisi o situaciji umjesto o radnji, sugerirajući pritom da su čudnovatost samog života te imaginacija jedino što vam je potrebno da biste krenuli u avanturu.

U pauzi gledamo Shelter, kratki film (6min) Portera Robinsona i Madeona o sedamnaestogodišnjakinji koja živi u futurističnoj simulaciji u potpunoj i predivnoj samoći.

Spirited Away (2001.) (135min) japanski je animirani film, a smatra se najuspješnijim filmom u japanskoj povijesti primivši pozitivne kritike sa svih strana svijeta. Često ga se svrstava među najbolje animirane filmove svih vremena, a osvojio je i Oscara na 75. dodjeli istoimenih nagrada.

Film nas vodi u tajanstveni svijet duhova kad se desetogodišnja djevojčica Chihiro izgubi sa svojim roditeljima u šumi. Pokušavajući izaći iz šume, prolazi kroz razne nedaće kako bi oslobodila sebe i svoje roditelje te se vratila u stvarni, ljudski svijet.

Tematski vrlo kompliciran i vizualno zapanjujuć, film se bavi raznim temama poput pohlepe, zagađenja okoliša, gubitka identiteta, modernizacije, rata, izolacije, ne ostavljajući ni jednog gledatelja ravnodušnim.

Dođite u četvrtak, 18.1., u KSET i otkrijte čaroban svijet mašte i duhova te neiscrpni um Hayaoa Miyazakija i njegovog studija Ghibli!

Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe samo i jedino proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju.

anime night, anime