Afrička večer /w Mabiisi

U sklopu svoje europske turneje u Hrvatsku po prvi puta stiže Mabiisi – sastav koji donosi afričke ritmove ravno u srce Zagreba! Mabiisi će se hrvatskoj publici premijerno predstaviti u KSET-u u ponedjeljak, 15. svibnja, u postavu koji čine priznati Burkinabe MC Art Melody i Steve Atambire, jedan od najutjecajnijih kologo glazbenika iz Gane.

Mabiisi znači „braća s istom majkom“ na dvama jezicima – jeziku Frafra sa sjevera Gane i na jeziku Mooré kojim govori narod Mossi iz Burkine Faso. Taj pojam proizlazi iz želje Art Melodyja za ponovnim spajanjem sa svojim glazbenim korijenima, željom da se vrati u vrijeme kada je kao dječak s majkom pjevao na poljima i njegov je glas ohrabrivao farmere. Taj je dječak sada iskusni međunarodni umjetnik, kojeg se smatra jednim od najznačajnijih glasova afričkog hip hopa. Jednako je tako i Steve Atambire postigao veliki uspjeh kod kuće na sjeveru Gane, kao i na cesti kao dio inovativnog Afro Gypsy benda Wanlova the Kubolora.

Tijekom njihovog je prvog susreta bilo kristalno jasno da im se glazbeni svjetovi križaju na više mjesta - oba su umjetnika duboko ukorijenjena u svoje kulture i nastupali su te imali suradnje po cijelom svijetu. Obojica imaju nagon pomicati granice svojih glazbenih svjetova te potrebu širiti svoju poruku što je moguće široj publici.

Glazba Mabiisija jednom je riječju, poput većine glazbe od Ouagadougoua do Bolgatanga, izlika ljudima da se skupe i uživaju. Njihov istoimeni album snimljen je u studiju Last Chance u Accri, od prosinca 2014. do veljače 2015. i sadrži deset pjesama inspiriranih tradicionalnim pjesmama naroda Mossi iz Burkine Faso i naroda Frarfa iz sjeverne Gane. Album je namjerno neuglađen i s minimalnom dozom dotjerivanja jer nastoji spojiti grubost klasičnog hip hopa i kologo glazbe koju će svi željni autentične afričke glazbe i odličnog plesa imati priliku čuti upravo sredinom svibnja u KSET-u.

Listen: Soundcloud 

Watch: Awine | Live in Ouagadougou

Follow: Facebook | Twitter

Read: ​Official Website ​

 

Cijena ulaznica iznosi 25 kuna i moguće ju je nabaviti na dan koncerta na ulazu u KSET-u.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

koncert, afrički hip hop