ZEZ: Miklós / Krispel / Schellander Trio (HU/AU)

Na inicijativu austrijskog saksofonista Markusa Krispela u proljeće 2016. formirao se novi jazz trio kojeg čine i kontrabasist Matija Schellander te mađarski bubnjar Szilveszter Miklós. Kolektiv vuče inspiraciju iz glazbenih dostignuća na razmeđi nove suvremene glazbe i free jazza. Premijerni koncert održali su lani u Beču, a u zagrebački KSET dolaze zasvirati u četvrtak 4.5. u organizaciji ZEZ-a.

M. Krispel započeo je svoju karijeru kao član kolektiva LICHT i Ron Bop te brojnim solo projektima s raznovrsnim instrumentarijem. Kasnije se posvećuje alt saksofonu te 2005. započinje studirati na bečkom  Neu New York Music Institutu kojeg vodi američki saksofonist Marco Eneidi. S njim je i surađivao, kao i uz Mars Williams, Jean-Luc Guionnet, Carl Ludwing Hűbsch, Jasper Stadhouders, Stefano Giust…

Slovenski skladatelj i improvizator M. Schellander uz kontrabas zadnjih godina nastupa i na modularnim sintisajzerima. Za vrijeme boravka u Berlinu razvio je i multimedijalni projekt koji kombinira prostor, pokret, svijetlo i zvuk. Svirao je uz Isabelle Duthoit, Michael Thieke, Franz Hautzinger, Kazuhisa Uchihashi, Burkhard Stangl, Okkyung Lee, Enrico Malatesta…

S. Miklós diplomirao je s Glazbene akademije Franz Liszt u Budimpešti, ali svoje pravo obrazovanje duguje starijim jazz kolegama poput Mihaly Drescha, Istvana Grencsa, Akos Szelevenyija, Tibora Szemsza…Uz to je aktivni dio međunarodne jazz zajednice te dio kolektiva uz Petera Brötzmann, Lewisa Jordana, Johna Dikemana, Rudija Mahalla i Hana Benninka te je također surađivao s free jazz ikonama Marcom Eneidijem i Johannesom Bauerom.

Ulaznice za koncert možete kupiti na ulazu po cijeni od 40kn za studente, a 50kn za ostale. Ulaz se otvara u 20h.  Informacije o početku koncerta potražite na FB eventu.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

 

https://soundcloud.com/markuskrispel/smm-konzert-moe-soundcloud

http://matija.klingt.org/

http://markuskrispel.eu/

zez, jazz