ZEZ: All Included (SE/NO) + G.A.P. Quartet (ZG)

All Included su skandinavski jazz kvintet novijeg kova, inspiriran free bop glazbom, ali ipak vjeran tradiciji akustične free jazz estetike. I ovaj sastav sačinjen je od vrsnih glazbenika koji su se već višestruko iskazali u bendovima poput Fire!, Trespass Trio, The Thing, The Angles, Goran Kajfes Subtropic Arkestra itd. U srijedu 26.10. u organizaciji ZEZ-a održat će koncert u KSET-u za sve ljubitelje slobodne improvizacije i jazza.

Predvođena iskusnim saksofonistom Martinom Küchenom, ova avangardna petorka dobiva sve više zaslužene pažnje već nakon prvog albuma znakovitog naslova Reincarnation of a Free Bird, izdanog za Stone Floor Records. Album očituje brojne utjecaje, od Charlesa Mingusa do Alberta Aylera te njeguje posvećenost sirovom, akustičnom i slobodnom jazz zvuku. Za veći dio kompozicija na albumu upravo je zaslužan Küchen, kao i za njegovu političku obojanost. Snaga njegovih emocionalno nabijenih solo dionica na alt saksofonu u protuteži je s kvalitetnim ritam dijelom (Jon Rune Strøm na kontrabasu i Tollef Østvang na bubnjevima) te puhačkim odjekom Thomasa Johanssona na trubi i Matsa Äleklinta na trombonu. Uigrani i strastveni, dio snage njihove izvedbe leži i u njihovoj višestrukoj suradnji na eksperimentalnoj glazbenoj sceni i prije oformljenja samog All Included kvinteta. Ista snaga ukazuje se i na recentnijem albumu Satan in Plain Clothes (Clean Feed, 2015) koji je također zaradio široke pohvale. Njihova glazba je kombinacija slobodne improvizacije i kompozicije, a posebna emocionalna posvećenost koju dovode u tu jednadžbu garantira još jedan izvrstan jazz koncert u sklopu Zavoda za eksperimentalni zvuk.

Ulaznice za koncert možete nabaviti u pretprodaji u KSET-u po cijeni od 45kn od srijede 12.10., na ulazu karta će koštati 60 kn. Ulaz se otvara u 20h, a početak koncerta očekuje se u 21h.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kuna) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kuna).

 

"This rugged Swedish-Norwegian quintet represents an exciting explosion of progressive jazz coming out of Scandinavia." - DownBeat Magazine

Modern free jazz with open forms in which lyricism and personal voices floats in and out constantly”. – Soundofmusic

YouTube

G.A.P. Quartet (Il Gruppo delle Azioni Preogressive) pred nešto su godina bili česti gosti KSET-ove pozornice kao jedni od prvih predstavnika domaće i autorske improvizirane free jazz glazbe te stoga u godini u kojoj slave 20 godina postojanja, zaslužuju ponovno nastupiti na njoj. Iza njih su dva albuma, Konture Dinida (1998.) GAP plays the most requested songs (2002.), oba u izdanju Earwing/Anubis Records-a te niz nastupa po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj. Na nekim koncertima su svirali sessione s Belom Mariasem, Anthonyem Colemanom, Charles Gayleom i Daniele d'Agarom. Od suradnji bi valjalo istaknuti i GAP-ovo ovogodišnje gostovanje na skladbi "Struggle" američkog reggae/hop izvođača Johnny Soloa. 

Bandcamp

Facebook

Soundcloud

koncert, zez, avantgarda, jazz