Anime night: Grave of the Fireflies + Akira

Na posljednjim ovosezonskim KSET-ovim anime večerima prikazujemo dva kultna klasika:

GRAVE OF THE FIREFLIES  (1988. , Isao Takahata, 88' )

 Pratimo dvoje japanske djece, brata i sestru, kako lutaju Japanom i pokušavaju preživjeti nakon što su u ratu izgubili i obitelj i dom.

Ovaj tužan antiratni film spada u najpoznatije i najcjenjenije filmove slavnog Studija Ghibli. Primio je sveopće pohvale i publike i kritike, kao i brojna uvrštavanja na raznorazne top liste.

 

AKIRA  (1988. , Katsuhiro Otomo, 124' )

 Godine 2019. tajni vojni projekt izmiče kontroli nakon što Tetsuo, pripadnik bikerske bande, kao neplaniranu posljedicu razvije nadnaravne sposobnosti.

 „Akira“ je jedan od začetnika cyberpunka u animeu. Danas se smatra jednim od najznačanijih ostvarenja japanske animacije, a njezin utjecaj na razvoj SF-a uspoređivao se s Blade Runnerom

i Odisejom u svemiru 2001.

 Ulaz se otvara u 19:00 sati; prva projekcija počinje u 19:30. Između filmova bit će pauza od petnaestak minuta.

 Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe samo i jedino proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju. S druge strane, dostupne su samo članovima Kluba svih razina (boja) u koje ulaze i zelene članske iskaznice koje možete nabaviti na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

anime night, projekcije