40: ZEZ x Žedno Uho: Lean Left

Već je više od 13 godina prošlo od kad je Ken Vandermark, nekad redoviti gost KSET-a, zadnji put stupio na pozornicu ovog kluba, a posebno je zanimljivo to što je Vandermark svoj prvi nastup kao lider benda imao 01.06.2000. kad su u KSET-u po prvi put nastupili The Vandermark 5. Na točno taj datum 16 godina poslije ovaj će se vanserijski saksofonist i skladatelj ponovo popeti na pozornicu kluba kojeg je on, baš kao i brojni mu kolege jazzisti, tada jednostavno obožavao. Niti ne čudi stoga da je KSET u prvoj polovici nultih godina novog stoljeća bio redovitom postajom na europskim mu turnejama, baš kao što ne čudi niti to da Ken Vandermark u ovom klubu drži apsolutni rekord po broju nastupa kad su strani glazbenici u pitanju.

I zato su povodom 40. godišnjice postojanja KSET-a Zavod za eksperimentalni zvuk i Žedno uho, koje je stajalo iza njegovih dosadašnjih zagrebačkih nastupa, odlučili udružiti snage i složiti mu veliki povratnički koncert s grupom Lean Left, koju uz Vandermarka čine sjajni bubnjar Paal Nilssen-Love te razarajući gitaristički dvojac Terrie Ex i Andy Moor, koji je u glazbenom svijetu prvenstveno znan kao udarna snaga kultne nizozemske post punk grupe The Ex. A upravo su The Ex s ove te Sonic Youth s druge strane Atlantika bili među prvim velikim imenima nezavisnog rocka koja su otvoreno iskazivala ljubav prema jazzu i improvizaciji, pa su tako kroz niz suradnji s mnogim značajnim jazz glazbenicima odigrali ključnu ulogu u približavanju te predivne glazbe mlađoj prvenstveno rock publici. Ne čudi stoga da su upravo The Ex bili ti koji su prije više od 15 godina otvorili prvi N.O. Jazz Festival koji je svojevremeno KSET i Zagreb upisivao velikim slovima na jazz kartu Europe, baš kao što danas radi Zavod za eksperimentalni zvuk.

 

Tako se uostalom baš zahvaljujući ovom festivalu te klubu u kojem se prvih 6 godina isti održavao, počela u Zagrebu mijenjati dobna struktura posjetitelja jazz koncerata i festivala na kojima je studentska populacija u jednom trenutku postala dominantnom. To i jest bio jedan od ključnih razloga zašto su Vandermark i njegove kolege toliko voljeli nastupati kod nas, jer osim izvrsne interakcije na koju su nailazili svirajući pred tako mladom i brojnom publikom, dotični su svojim vanserijskim nastupima mnogim mladim ljudima doslovno mijenjali živote.

 

I zato smo jako sretni što će KSET i Zagreb biti u prilici opet gledati svojevremeno najmlađeg jazzistu dobitnika prestižne nagrade od strane McArthur fundacije - tzv. "genius grant", ali i doživjeti taj nevjerojatan sraz improvizatorske imaginacije i brutalne snage noise rock gitara kakav mogu isporučiti samo majstori poput četvorke koja stoji iza imena Lean Left.

 

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 45kn u mogu se kupiti do 21.05., nakon tog datuma cijena će im biti 55kn, a na samom ulazu 70kn.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

Ovaj projekt sufinancirao je HDS ZAMP iz fonda sredstava koje služba ZAMP prikupi na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja HDS-a za potporu projekata s područja popularne glazbe. Program je podržao i Grad Zagreb u sklopu natječaja za inovativne i umjetničke prakse u kulturi, kao i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Program je pod djelomičnom potporom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim prodajnim mjestima:
KSET (Unska 3), Zagreb

Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa gore navedenih dućana:

Dirty Old Shop - http://www.dirtyoldempire.com/shop/karte.html
Rockmark - http://www.rockmark.hr/kategorija/460/ulaznice

koncert, zez, kset40, žedno uho