ZEZ: Izložba zvuka #2

U utorak 31.5. održat će se drugo izdanje Izložbe zvuka u organizaciji Zavoda za eksperimentalni zvuk. U atipičnom izložbenom prostoru – KSET-u - posjetitelji će na jednu večer moći iskusiti radove, instalacije i izvedbe koje istražuju zvuk kao medij i motiv u umjetničkoj praksi te njegove kombinacije s vizualnim spektrom. Smještanjem zvučnih eksperimenata u klub, posjetitelj otvara svoje uho prema mogućnostima ispreplitanja onoga što smatramo glazbom, eksperimentom ili instalacijom. I ovaj put izlagači će biti mladi umjetnici, pretežito studentskog statusa.

Lea Anić:

Jedan dan u sobi čija je zvučna slika uvjetovana vlastitom arhitekturom i pozicijom unutar urbane jezgre grada. Svakodnevica isprepletena sa zvukovima grada koji se istovremeno priprema za zabavu i moguće situacije koje se u danom trenutku čine dalekima.

Antonija Bačić:

U malenu crnu kutijicu prikupljam riječi i pravim se da mi je to dnevnik. Većinom su to one riječi koje izlaze kada istovremeno razmišljaš što uopće želiš reći. Kutijica je otvorena i poziva na stvaranje novog sadržaja koji ću izgovarati u mikrofon, kao da si pokušavam olakšati izgovaranje svojih misli tako da ih drugi preslože.

Roko Crnić:

Povezano sa strašću ljupko ojađeno: U instalaciji je razložen performans iz auta koji se vozi svakodnevnim rutama pjevača koji su ga izvodili. Sjedeći na zadnjem sjedalu auta, pogledom prate prethodno određene znakove na cesti i reagiraju na njih ispjevavanjem nasumičnog tona i vokala. Sa sobom imaju kartice na kojima su oznake za način izvođenja glazbe (Con Vigore, Dolce, Legato...).

Od Šenoine 28 do Prisavlja 3: Zapisujem tekst koji vidim na putu do studija u kojem je spiker. On čita sakupljeni, nanizani tekst sa ulice i interpretira ga kao vijest, bajku, poeziju... Instalacija se sastoji od audio snimke na kojoj spiker interpretira tekst kao vijest, papira na kojemu je zapisani tekst, i papira na kojemu su interpunkcijski znakovi upisani u tekst po uzoru na spikerovu interpretaciju teksta, koji su potom su odvojeni od njega.

Vitar Drinković:

Vibracija tijela: Interaktivna instalacija koja se sastoji od 4 elektronička stetoskopa, koji hvataju tjelesne vibracije i istovremeno ih prenose u sobu u kroz zvučnike. Instalaciju može koristiti do 4 ljudi u isto vrijeme držeći stetoskop blizu svom tijelu na području srca i pritiskanjem prekidača pri čemu se srce glasno čuje u prostoriji.

Vanda Kreutz:

Nevidljivo svjetlo: Oku nevidljivo svjetlo putem kamere i različitih ekspozicija postaje vidljivo. Zapis tog svjetla se pušta na televizore koji interpretiraju snimke i stvaraju vlastiti zvuk.

Toni Mijač:

Koristeći zapise prikupljene na prošlogodišnjoj Izložbi zvuka, u kojoj su sudionici rada osluškivali prostor i bilježili riječi koje su do njih dopirale, preoblikovanjem eksperimentiram s različitim dinamikama i performativima tih zapisa. Igrajući se s linijom dokumentarnosti i fikcije ljudskog govora, uspostavljaju se odnosi koji dovode materijal do novih zvučnih i izvedbenih kompozicija.

Nera Miočić:

Uronjeni između zvuka slike i iskustva stvara se mogućnost drugačijeg pogleda na naše tijelo. Pokret je taj kojeg promatramo, slušamo. Kroz radnje kuhanja poput sjeckanja, miješanja, guljenja aktivirati ćemo pokret kojeg ćemo imati priliku čuti i vidjeti kroz medije slike i zvuka.

Jason Mulhausen:

The Appearance of Sound:Lisinski (1944) je prvi hrvatski film snimljen sa zvukom. Kao materijal za ovaj rad, pogledao sam film bez zvuka. Kroz ovo gledanje, reinterpretirao sam priču prema vlastitom naivnom iščitavanju. To je postala meditacija o snimljenom zvuku. Prerasla je u priču o skladatelju koji ima poteškoća s 'novim' tehnologijama i priznanjem svoga rada. Postala je nijemi film s titlovima koji svoj vrhunac doživljava u zvučnoj izvedbi njegove partiture.

Radiona:

Synthomir sintesajzer je zamišljen kao DIY (uradi­-sam) elektronički komplet za slaganje namijenjen muzičarima, umjetnicima i diy entuzijastima, a nastao je kao dio istraživanja 'Amplitude slika i zvuka' (voditeljica istraživanja: Deborah Hustić) koje je Udruga za razvoj ‘uradi­ sam’ kulture Radiona provela u 2014. godini uz potporu Zaklade Kultura nova. Synthomir je u potpunosti open source – kod, shema i datoteke za izradu pločica slobodno su dostupne. Igor Brkić izradio je elektronsku shemu i zvučni koncept Synthomira, dok je Damir Prizmić dizajnirao oblik pločice i predložio vizualni koncept. 

http://radiona.org/synthomir

https://bitbucket.org/radiona/synthomir

 

Glazbeno medijska izvedba:

Branimir Norac i Tarik Haskić

Tarik Haskić je student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Čovjek širokih pogleda i proširenih zjenica. Stvaratelj instrumenata. Radnik u tvornici šumova. Kozmonaut i Slovenac. Piše poeziju. Na rodnom mu talijanskom. Branimir Norac je student Muzičke akademije. Ne zadugo. Voli sve što nevole mladi. Kremaste juhe, drvene instrumente i ostanke. Radnik u vinogradu Božjem. Neradnik u srcu. Zaljubljen u glazbu. Zajedno čine ansambl Pinealis Glandula. Čuvajte se!

Izložba se otvara u 20h i traje samo tu večer. Minimalna donacija za ulaz na Izložbu zvuka će biti 5kn. Sav prihod od ulaza služi da pokrije troškove postavljanja izložbe te kao naknada izlagačima i tehničarima.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

zez, izlozba