40: Cinkuši + Mokre Gljive (Balade P. Kerempuha)

Dobro nam znana etno veselica na proslavi 40 godina KSET-a. Cinkuše se ne mora previše najavljivati, zvone i odzvanjaju nadaleko kao što im i samo ime govori. Zahvaljujući energičnosti, iskrenosti i neposrednosti traju neovisno o trendovima. Kombinacijom akustičnih i električnih instrumenata, njihova etno glazba presvučena je punkom i nabijena energijom.

 Nikako ih ne bismo stavili u stroge okvire etno-punka jer glazbenici s ovoliko staža znaju iskusno podvaliti briljantnu baladu, suptilnu kombinaciju cabareta sa neo-folk undergroundom ili se pak upustiti u psihodelični rock, pa i jazz naravno. Koncert Cinkuša je u KSET-u uvijek bio dobrodošao i nikada loš, a ovaj put će cijeli koncept upotpuniti Mokre Gljive već poznatim i hvaljenim performansom te na satiričan način prikazati život kmeta (danas bismo rekli običnog građanina) interpretacijom Krležinih Balada Petrice Kerempuha.

Cinkuši iza sebe imaju tri studijska (“Zeleni kader” - 1999., “Domesticus Vulgaris” - 2005., “Špiritus Sanctus” - 2009.) i jedan live album iz teatra &td-a. Uvršteni su na prestižne domaće i strane kompilacije, autori su glazbe za kazališnu predstavu Renea Medvešeka: “Čovjek koji je spasio Europu”. Sudjelovali su i u glazbi za predstavu “Hamlet” u režiji Zlatka Viteza. Cinkušima je na 13. Danima Hrvatskog filma dodijeljena nagrada za najbolju autorsku glazbu, a trećim albumom Špiritus Sanctus osvojili su Hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno album godine. U produkciji Hrvatske televizije snimljen je 2008. čak i dokumentarni film The Cinkuši u režiji Ljiljane Šišmanović.                                                                                                                                                 

Članovi:

Tihomir Kruhonja - kontrabas

Mirko Radušić - ak.gitara

Igor Barić - violina

Nebojša Stijačić - el. gitara

Natalia B. Radušić - mandolina

Marko Meštrović - bubnjevi

 

Mokre Gljive su u originalu etno sastav, a za svoju glazbu kažu da je primitivna s elementima narodne psihodelije i post te noise zvukova. Sastav čine četiri momka iz tri grada, a do sada su objavili jedan EP pod nazivom "Sretni Isus". Projekt "Balade Petrice Kerempuha" nastao je u sklopu studija na samom početku karijere, a na njemu im se pridružuje i "suGljiva", glumac Veno Mušinović. Za performans su osvojili Rektorovu nagradu, a nakon odličnih reakcija već u samom startu, predstavili su ga diljem Hrvatske u kazalištima, klubovima i festivalima.

Članovi:

Veno Mušinović – recitator, histrion

Ivan Šaravanja – harmonika, harmonikaš

Nikola Švenda – djembe, herpaukar

Vedran Živković – tamburica, tamburaš

 

Vrata kluba se otvaraju u 20:00. Karte po pretprodajnoj cijeni od 35kn moć ćete kupiti od 22. veljače na šanku KSET-a. Karte će na dan koncerta koštati 45kn. Broj karata je ograničen.

Program je pod djelomičnom potporom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

koncert, 40, kset40, cinkuši