ZEZ: SVIN (Copenhagen, DK)

SVIN je četveročlani danski sastav koji stvara psihodeličnu eksperimentalnu glazbu u kojoj je teško razgraničiti između  avangardnog jazza i post - rock, doom, noise ili drone strane spektra bliskih “sjevernom” izričaju. U četvrtak 10.3. nastupit će u KSET-u u organizaciji Zavoda za eksperimentalni zvuk te predstaviti zagrebačkoj publici svoj jazz na skandinavski način. Ovu turneju provode i u očekivanju predstojećeg četvrtog albuma koji izlazi ovo ljeto, snimljenog u legendarnom islandskom studiju Sundlaugin, prepoznatljivom kao utočište post – rock ikona Sigur Rós.

Lars Pilgaard na gitari, Henrik Melbye na saksofonu, Adi Zukanović na klavijaturama te Thomas Eiler iza bubnjeva postava su koja funkcionira još od osnutka benda 2008. Dvije godine kasnije izlazi i njihov prvijenac Heimat, a zatim i Secretly We Are Gay (S.W.A.G.) iz 2013. Njihov treći album SVIN iz 2014. zaradio je brojne pohvale kako publike tako i kritičara diljem svijeta. Oznaka jazza davno je prestala biti ograničena na klasično popularno poimanje te glazbe što SVIN iznova i iznova pokazuju slažući glazbene krajolike koji se pretaču iz melodičnog ambijenta u stilu Arvoa Pärta, u psihodeličnu agresiju Sonic Youtha. Kolosalna energija noise benda s lakoćom prelazi u gotovo komornu atmosferu avangardnog jazz kvarteta, uz neizostavnu ljepotu odjekujućih melodija i ponavljajućih motiva.

U KSET dolaze u sklopu svoje balkanske turneje po pretežito jazz lokacijama. Nakon toga će, po povratku u Copenhagen, nastupiti na A Colossal Weekend festivalu uz post – metal velikane poput Cult of Luna, Pelican i Russian Circles, što oslikava širinu njihovog glazbenog pristupa. Ovaj ožujak ponovno se imate priliku uvjeriti kako pojam eksperimentalnog jazza može i samo predstavljati princip otvorenosti prema neograničenoj kombinaciji žanrovskih elemenata, što SVIN postiže vješto i sa strašću.

 

Karte za koncert možete nabaviti u pretprodaji u KSET-u po cijeni od 35kn, a na ulazu karta će koštati 50 kn. Ulaz se otvara u 20h.

 Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

 

“The music is magic — a repeating motif of clanging, chiming guitars and pounding percussion, punctuated by even more compulsive rhythmic patterns and the seething flow of poisonous riffs.”

  • No Clean Singing (USA)

“The new album ‘Svin’ sees the band offering up a phenomenal and unrelenting barrage of psychedelic experimental music, bordering the lines of post-rock and experimental jazz. Svin demonstrate wonderful musical technique on their latest effort, one that excites and sometimes confounds in oddly enjoyable ways.”

  • The CD Critic (UK)

 

Linkovi:

Web

Youtube

SVIN @ Jazzhouse

Facebook

Bandcamp

koncert, zez