Dvoboj filmova: Videodrome vs. The Matrix

TEMA:VIRTUALNOST

Videodrome

14.12.2015., 19h
R: David Cronenberg
1983., 87 min, USA

Glavne uloge: James Woods, Debbie Harry, Sonja Smits 

Predsjednik TV postaje, Max Renn, uvijek je u potrazi za novim i jeftinim erotičnim filmovima koje bi puštao na svojim programima. Njegov zaposelnik pokaže mu video na kojem se prikazuju mučenje i sakaćenje, nazvan "Videodrome", te Max pod svaku cijenu želi dovesti tu emisiju na svoju postaju. Uskoro shvaća da je to puno više od TV-showa te da je riječ o eksperimentu koji mijenja gledateljevu percepciju. Film problematizira teme tehnologije i kontrole medija, ljudske ovisnosti o kompjuterima i virtualnom svijetu koji nas pretvaraju u tehnološko/ljudski hibrid.

 

The Matrix

14.12.2015., 21h
R: The Wachowski Brothers
1999., 136 min, USA
Glavne uloge: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving

Radnja se događa u bliskoj budućnosti. Thomas A.Andersom živi dvostruki život-tijekom dana je prosječni programer, a u noćne sate hakira pod pseudonimom Neo. Kada ga kontaktira Morpheus, legendarni haker kojeg vlada traži kao terorista, Neo dolazi u opasnost od policije. Uskoro saznaje da je život na Zemlji samo virtualan život kojim upravljaju roboti, a ljudi daju životnu esenciju kao gorivo za dominaciju Matrice u stvarnom svijetu. Neo se pridužujue ratnicima Rebela u borbi protiv kontrole. Film se smatra dijelom cyberpunk kulture, a sadrži referencije na mnogobrojne filozofske i religijske ideje, mitologiju, anime i hongkonške akcijske filmove.

Disclaimer- Projekcije se projiciraju isključivo u edukativne svrhe i kao takve nisu temelj nikakvog kapitalnog prihoda, već služe samo i jedino proširivanju filmskog znanja šire i uže akademske javnosti te se, kao takve, ne naplaćuju. S druge strane, dostupne su samo članovima Kluba svih razina (boja) u koje ulaze i zelene članske iskaznice koje možete nabaviti na ulazu ( 5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn)

projekcije, filmovi